« Terug naar de blog

Vijf legendarische pitch decks en wat jij ervan kunt leren!

July 24, 2018

Kapitaal ophalen is moeilijk. Maar een hoop bekende start-ups, zoals Uber, Airbnb, LinkedIn, YouTube en Tinder deden het je voor: samen haalden ze miljarden in kapitaal op. Want ook zij begonnen klein. Daarom verzamelden we vijf historische pitch decks van succesvolle start-ups en tonen we je welke lessen je kunt trekken uit die vroege ervaringen.

Toonaangevende bedrijven zoals Uber en Airbnb haalden ooit tientallen miljarden in startkapitaal op, want ook zij begonnen als een klein bedrijf. Dat blijkt uit de pitch decks van dit soort start-ups die nog steeds online terug te vinden zijn. Van die vroege presentaties kun je heel wat opsteken. In deze blogpost verzamelden we vijf legendarische en beruchte pitch decks en tonen we wat je eruit kan leren om jouw pitch nog beter te maken.

Uber

Jaar pitch: 2008
Totaal kapitaal opgehaald: $21.7 miljard

Dit is het eerste pitch deck van Uber, toen nog UberCab. Het werd in 2017 gedeeld door medeoprichter Garrett Camp ten tijde van de schandalen rond CEO Travis Kalanick. Deze presentatie toont vooral hoe start-ups soms heel snel kunnen evolueren. In het originele pitch deck was Uber een taxidienst die zelf wagens zou kopen en chauffeurs in dienst zou nemen. Niettemin is de kern van wat het latere Uber zou worden al zichtbaar: ze tonen hoe de taxi-industrie slecht werkt en willen het via een app oplossen.

Lessons learned van Uber:

Begin met het probleem. Van moeilijk te bestellen tot problemen met de licenties, de eerste twee slides van het tien jaar oude pitch deck tonen nog steeds kristalhelder aan wat er vandaag mis is met de taxisector in heel wat steden. 

 

Gebruik een analogie. Dit is misschien lichtjes ironisch, omdat er na Uber veel kritiek kwam op start-ups die zichzelf de Uber van hun sector noemden. Maar jezelf vergelijken met een ander bedrijf kan helpen om je product uit te leggen. In dit geval noemt Uber zich de “NetJets of car services” (NetJets is een bedrijf dat privé-jets verhuurt). 

- Toon de risico’s. Omdat Uber’s business model compleet zou veranderen is deze slide nooit accuraat geweest, maar hier tonen ze wel de mogelijke uitkomsten van hun start-up en waar de risico’s liggen. Dat je ook de risico’s inschat is altijd een plus voor investeerders.

 

LinkedIn

Jaar pitch: 2004
Totaal kapitaal opgehaald: $154.8 miljoen

Dit is waarschijnlijk het nuttigste pitch deck voor start-ups. Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn en later durfkapitalist, besloot om het pitch deck waarmee LinkedIn haar B-ronde van $10 miljoen ophaalde te delen. Toen hij dat deed was hij al durfkapitalist, dus bij elke slide heeft hij notities gemaakt waarbij hij de context, logica en tips meedeelt. Een must-read dus.

Lessons learned van LinkedIn:

- Plaats jezelf in de schoenen van de investeerders en denk na over wat ze willen. Dat is een van de eerste tips die hij meegeeft, en op die manier aan research doen is cruciaal volgens Hoffman.

Toon hoe je meegaat met trends. In hun pitch deck tonen ze diepgaand hoe Linkedin meegaat met een golf van genetwerkte diensten.

Airbnb

Jaar pitch: 2011
Totaal kapitaal opgehaald: $4.4 miljard

Er is lichte verwarring online over wanneer dit pitch deck net gemaakt is, maar alles wijst op 2008. De naam Airbnb kwam er immers pas in 2009. Het jaar 2008 was erg vroeg in de ontwikkeling van Airbnb, en het bedrijf had toen nog niet de vorm die het nu heeft. Niettemin staan heel wat van de kernconcepten van Airbnb al in dit pitch deck, en tonen ze al erg helder waar ze naartoe willen.

Lessons Learned van Airbnb:

Beschrijf je start-up in één zin. “Book rooms with locals, not hotels”, beschrijft kort en krachtig wat Airbnb doet en waar het voor staat. Dat kunnen doen bij jouw start-up is eveneens een erg nuttige vaardigheid.

  

Toon dat je start-up een markt heeft. Airbnb deed dit door het aantal gebruikers van Couchsurfing en het aantal kamerverhuur listings op Craigslist te tonen, en zo aan te tonen dat er wel degelijk een markt was voor hun product. 

Doe een analyse van je concurrenten. Omdat je als start-up iets nieuws doet is het makkelijk te zeggen dat je geen concurrentie hebt, maar er zijn steeds bedrijven die in dezelfde sfeer zitten. Doe dus een sterke analyse van de concurrentie.

 

Tinder

Jaar pitch: 2012
Totaal kapitaal opgehaald: $50 miljoen

Dit is het eerste en erg korte pitch deck van Tinder dat opgediept werd door een journalist na een ruzie tussen de oprichters van de dating-app. En alhoewel je dit pitch deck zeker niet helemaal moet kopiëren, doet het zeker één ding erg goed.

1 belangrijke les van Tinder:

 - Toon dat je je gebruiker kent. Dit pitch deck begint met een grappige beschrijving van Matt, een man die niet met vrouwen durft te praten. In de pitch tonen ze Matts datingfrustraties, wat er fout gaat en natuurlijk hoe Tinder Matt kan helpen. Concreet tonen dat je je gebruiker helpt is immers belangrijk.

YouTube

Jaar pitch: 2005
Totaal kapitaal opgehaald: $11.5 miljoen

Dit is het pitch deck waarmee YouTube haar Series A van Sequoia Capital ophaalde, een ronde van maar liefst $3.5 miljoen. Tijdens een rechtszaak moest dit pitch deck vrijgegeven worden door Sequoia. Uiteindelijk zou Youtube nog een B-ronde ophalen bij Sequoia, en dan overgenomen worden door Google voor maar liefst $1.7 miljard. In dit pitch deck staan heel wat kenmerken van Youtube al goed vast, en tonen ze hoe ze heel snel de referentie aan het worden zijn op het gebied van online video streamen.

Lessons Learned van Youtube:

Less is more. Bijna alle bovenstaande pitch decks zijn kort, en zo hoort het. Investeerders hebben het druk, probeer dus in 10 tot 15 slides jouw punt te maken. De uitzondering daarop is natuurlijk het pitch deck van LinkedIn, maar dat was omdat ze een grote B-ronde probeerden op te halen. 

Toon je team. Oké, niet alle pitch decks doen dit, en het is niet altijd even relevant. Maar je team is nog steeds een kernaspect van je start-up. Laten zien wie jullie zijn en wat jullie kunnen is dus belangrijk.

Als je cijfers hebt: toon ze dan ook. Een van de belangrijkste argumenten om in 2005 in Youtube te investeren was dat ze sterke gebruikscijfers hadden. 

We sommen nog even alle lessons learned op voor jouw volgende pitch deck:

 • ‍Begin met het probleem.
 • Gebruik een analogie.
 • Toon de risico’s.
 • Denk na over wat de persoon voor jou wilt.
 • ‍Toon hoe je meegaat met trends.
 • Beschrijf je start-up in één zin.
 • ‍Toon dat je start-up een markt heeft.
 • Doe een analyse van je concurrenten.
 • ‍Toon dat je je gebruiker kent.
 • Less is more. Hou je pitch kort en krachtig.
 • Toon je team.
 • Toon je cijfers als je ze hebt.

Wil je nog meer interessante tips voor je pitch deck? Hieronder vind je alvast enkele bronnen:

-       De Y Combinator seed deck template
-       De erg praktische gids van opnieuw Y Combinator voor pitch decks: How to Design a Better Pitch Deck
-       Het pitch deck van Coinbase ($225 miljoen opgehaald)
-       De tips van Alex Iskold (Techstars) voor een pitch deck: The Perfect Investor Deck for Raising a Seed Round

Heeft jouw onderneming baat bij mentorship, een inspirerend netwerk en ondersteuning in een gefocust traject? Wie weet ben jij wel bij de 15 start-ups die geselecteerd worden voor de volgende ronde van The Birdhouse. Pre-registreer je rechts vanboven deze pagina zodat je al een stap voor bent op al de rest! Succes!

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form