« Terug naar de blog

5 (slinkse) manieren om bij een accelerator binnen te geraken

July 31, 2018

Bij een accelerator binnenraken is moeilijk. Ze zijn vaak extreem selectief en doorgaans overleeft slechts een kleine minderheid van de start-ups de selectieronde. En dat is niet anders bij The Birdhouse. Maar laat dat je zeker niet ontmoedigen, want de voordelen wanneer je bij die happy few raakt zijn ook erg groot. In deze blogpost geven we je alvast 5 manieren mee die je kunnen helpen om binnen te geraken bij een accelerator, en waar we bij The Birdhouse op letten.

Een accelerator heeft zonder twijfel veel voordelen voor een jonge onderneming, het kan je start-up geloofwaardigheid, kapitaal en sterke groei opleveren. Maar je moet wel eerst aanvaard worden, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is zo makkelijker om toegelaten te worden tot elite-universiteiten zoals Harvard of Stanford dan tot een accelerator. Techstars heeft bijvoorbeeld een acceptatiegraad van 1% tot 3%, bij Harvard is dat ongeveer 5%.

Bij The Birdhouse zijn we nog selectiever, tijdens de vorige ronde kregen we meer dan 900 applicaties binnen waarvan er 15 de selectierondes overleefden. Minder dan 1% dus. Maar wanhoop niet, in deze blogpost geven we je alvast 5 tips voor een betere applicatie en vertellen we je waar je bij The Birdhouse op moet letten.

Manier 1: je hebt een (duidelijk) verhaal

Een eerste tip is om je start-up goed te presenteren. Dat hangt uiteraard af van de fase van je aanvraag (de schriftelijke aanvraag of de eigenlijke pitch), maar een goed verhaal blijft cruciaal als je een accelerator wil overtuigen.

Zorg zeker dat je duidelijk maakt wat je net doet.  Dat klinkt logisch, maar veel start-ups (en zelfs gevestigde bedrijven) zakken hier weg in vage bewoordingen of jargon. Of zoals Michael Seibel, CEO van Y Combinator al stelde: “the number one problem companies have during the Y Combinator interview is that a minute into the interview, we don’t know what they do.” Werk jezelf ook niet vast in marketingtaal. Of zoals Paul Graham, mede-oprichter van opnieuw Y Combinator stelt: “we’re immune to marketing-speak; to us it’s just noise.” Gebruik dus geen wollige taal en wees duidelijk.

Zorg daarnaast voor een duidelijke flow. Toon dat er een probleem is, waarom de huidige markt dat niet oplost en hoe jouw product dat probleem wel verhelpt. Wat we vaak zien bij The Birdhouse, zeker tijdens de eerste, schriftelijke fase, is dat start-ups ofwel blijven vaststeken op het beschrijven van hun probleem, of dat ze het enkel hebben over hun product. 

Een duidelijke, vlotte uitleg van je start-up, is dus een cruciaal element voor elke pitch.

Creatool

Manier 2: je hebt een (bewezen) product

Voor The Birdhouse en andere acceleratoren is het een zeker pluspunt als je al een product, MVP of prototype bezit. Je gaat bij een accelerator om snel te groeien en dat gaat uiteraard beter als je iets hebt om te doen groeien.

Bij The Birdhouse is dat niet anders. We letten erop dat teams een proof of concept of MVP hebben. We vinden het ook steeds interessant om te zien hoe een product werkt. 

Dus als je een demo hebt, breng die ook mee. Als je weet hoe een markt in elkaar zit en hoe klanten denken is dat trouwens een grote plus. Je moet geen marktstudie gedaan hebben van 50 pagina’s, maar marktkennis hebben is onontbeerlijk. Probeer ook de bredere relevantie te zien van je product en als je start-up een maatschappelijk impact heeft is dat zeker een plus. 

Enkele vragen die acceleratoren vaak stellen zijn: 

-       heb je een demo?

-       begrijp je je markt en je klanten?

-       heeft je product al (betalende) gebruikers?

-       heb je al gebruikscijfers?

Waar we ook op letten is dat je idee schaalbaar is, en dat er een bedrijf uit kan komen. Dat moet niet noodzakelijk een SaaS product zijn dat de wereld gaat veroveren, maar het moet breder gaan dan enkel een eenmanszaak.

Dimi Lesseine & Felix Höfte van DORST
(twee van de vier founders)

Manier 3: je hebt een sterk team

Je product is misschien belangrijk, maar de kans dat het nog zal veranderen en dat je start-up een pivot moet doen is groot. Daarom is een goed team erg belangrijk.
Toon dus jullie team, jullie achtergrond en jullie successen. Dat hoeft niet steeds met de start-up te maken te hebben. De oprichter van Dropbox haalde in zijn applicatie bij Y Combinator bijvoorbeeld aan dat hij eens een poker-bot bouwde die met echt geld speelde (en die break-even draaide)

Qua grootte selecteren we bij The Birdhouse het liefst teams van minstens 2 tot 3 mensen. We zien trouwens dat start-ups waar minstens 2 van de stichters er voltijds mee bezig zijn beter werken, en daar geven we dus een voorkeur aan. Een goed team vult elkaar ook aan en heeft een combinatie van achtergronden. Wees ook niet bang om te tonen waar jullie al faalden en wat jullie eruit leerden. Falen zal je nog veel doen als start-up, en tonen dat je daarmee om kan gaan is belangrijk. Bij The Birdhouse kijken we vaak hoe coachable teams zijn, hoe ze reageren op feedback en hoe ze erop inspelen. Die vaardigheid hebben is zeker een pluspunt.

Manier 4: je bent een sterke netwerker

Een slinkse manier om binnen te raken bij sommige acceleratoren is om te netwerken met het ecosysteem rond de accelerator. Zo kan je ervoor zorgen dat een mentor, medewerker of een van de alumni een goed woordje voor je doet, en je zo een stapje voor krijgt op de anderen. Bij heel wat acceleratoren is dat nog steeds een courante praktijk. 

Start-ups contacteren zo mensen rond de accelerator of proberen om tijdens netwerkmomenten hen tegen het lijf te lopen. Full disclosure: bij The Birdhouse is dit geen achterpoortje om binnen te raken. Andere acceleratoren voerden dit systeem ook al af (bijvoorbeeld 500 Startups). Maar indien we je al eens zagen op een van onze netwerkmeetings dan kan dat een goede indruk maken. Dus netwerken kan helpen. 

Dat levert je misschien geen direct ticket op, maar door feedback te vragen tijdens netwerkmomenten kan het  helpen om de visie erachter beter te begrijpen.

Manier 5: je dient vroeg in

De laatste tip is er eerder een van praktisch aard, maar bij heel wat acceleratoren is je applicatie vroeg indienen iets positief. De meeste acceleratoren bekijken immers de applicaties zoals ze binnenstromen. En dichter bij de deadline zal de jury al wat meer overwerkt zijn dan in het begin van de procedure. Vroeg indienen geeft je natuurlijk geen garantie dat je erbij bent, maar het zorgt er doorgaans wel voor dat je aanvraag beter bekeken wordt. 

Ook bij The Birdhouse is op tijd indienen een plus. Dat betekent niet dat je op dag 1 moet indienen. Maar heel wat start-ups dienen pas vlak voor de deadline in. We lezen natuurlijk wel alles, of je nu vroeg of laat indient, maar in die laatste dagen moet er meer gelezen worden.

Wacht dus niet tot het laatste moment om je applicatie in te dienen, iets wat veel start-ups nog steeds doen. Vroeg indienen is bij heel wat acceleratoren zeker een plus.

Heeft jouw onderneming baat bij mentorship, een inspirerend netwerk en ondersteuning in een gefocust traject? Wie weet ben jij wel bij de 15 start-ups die geselecteerd worden voor de volgende ronde van The Birdhouse. Schrijf je ook in voor ons acceleratorprogramma! Succes ;)

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form