« Terug naar de blog

7 Product Hunt tips, en hoe Plann3r één van de producten van de dag werd.

June 21, 2018

Elke dag lanceren honderden start-ups hun product op Product Hunt in de hoop om in de top-5 te raken, maar dat is verre van makkelijk. Niettemin drongen een heel aantal Belgische start-ups al door tot die top-5, van Birdhouse start-up Plann3r tot Cowboy, Salesflare en Faqbot. In deze blog bundelen we hun lessen, en spraken we met Nicholas D’hondt van Plann3r over hun lancering.

Product Hunt is een site en nieuwsbrief die elke dag een top-5 aan digitale producten deelt met honderdduizenden early adopters en influencers. Start-ups kunnen er hun product posten, en met een beetje geluk geven de gebruikers je genoeg upvotes om een van de vijf products of the day te worden. Dat kan je
start-up een geweldige boost geven, maar de concurrentie is ook zwaar. Een goede voorbereiding is dus cruciaal, en met deze blog helpen we je alvast op weg. 

giphy-product hunt

1.Ben je klaar voor Product Hunt?

Voordat je lanceert op Product Hunt moet je eerst beslissen of je er klaar voor bent. Lanceren op het platform is vaak moeilijk en kan veel tijd kosten. Het doen op een verkeerd moment kan dus tijdverspilling zijn.

Product Hunt richt zich vooral op producten die in een vroeg stadium zitten, maar die er al wel staan. Af en toe een bug kan wel, maar onafgewerkte producten zijn niet ideaal voor het platform en de kritische gebruikers ervan.
Product Hunt is dus ideaal voor wanneer je net de markt opgaat, en extra tractie en feedback wil in die fase.

Kijk daarnaast ook of je product relevant is voor het platform. Alle types producten worden gelanceerd op Product Hunt, van B2B tot B2C. Niettemin zijn ze idealiter relevant voor de gebruikers die vaak een tech-achtergrond hebben. Project management software kan perfect, software om logistieke processen te regelen zal dan weer moeilijker zijn.

2.Ken de community

Eens je zeker bent dat je wil lanceren of Product Hunt probeer dan de community te leren kennen. Maak een account aan op Product Hunt, schrijf je in voor de nieuwsbrief en gebruik de site. Product Hunt is eerst en vooral een community waarop je zal moeten steunen om je product naar de top-5 te krijgen.

 Enkele tips om je netwerk uit te bouwen op Product Hunt:
- interageer met andere projecten en gebruikers op de site.
- pre-registreer je product, zo kunnen gebruikers nog voor de lancering al interesse tonen.
- kijk naar de “hunters”, zij zijn ervaren gebruikers van het platform met veel volgers, en hun steun kan je project de hoogte insturen. Let wel op: ze krijgen erg veel pitches te verduren, verspeel hun tijd dus niet.

Product Hunt draait rond de gebruikers, je netwerk uitbouwen alvorens je lanceert is dus cruciaal.

3.Lanceer op het goede moment

Om te lanceren dien je een goed moment te kiezen. Product Hunt reset hun voorpagina om 12am PST of Pacific Standard Time (12 uur s’nachts in Californië). Vanaf dat moment is er dus vrij spel voor nieuwe producten.

Dat betekent niet noodzakelijk dat onmiddellijk na 12 uur PST lanceren het beste moment is. Het lijkt erop dat het Product Hunt algoritme producten negatief beoordeelt naar gelang de tijd dat ze er al opstaan. Enkele uren na 12 lanceren is dus bijvoorbeeld volgens Salesflare de beste optie. Anderzijds zijn er ook veel bronnen die zeggen dat om 1 na 12 lanceren toch beter is omdat je zo een vroege start hebt. Zo toont onderzoek dat statistisch gezien tussen 12 uur en 1 uur s’nachts op zondag lanceren het beste moment is.

Lanceer dus op het goede moment, maar staar je ook niet blind op dit soort hacks, je product zelf is belangrijker.

freepik

4.Wees duidelijk

Eens je lanceert moet je pitch er staan. Gebruikers moeten in één oogopslag kunnen zien wat je product doet, en hoe het hun leven makkelijker kan maken.

Je pitch kan je maken op basis van wat je voorgangers al deden. In de officiële Product Hunt gids, of in deze gids van het Antwerpse Salesflare vind je alvast templates en tips.

Enkele belangrijke onderdelen van een goede pitch zijn:
- screenshots, foto’s en filmpjes (producten met filmpjes doen het statistisch gezien beter).
- een goede beschrijving, in enkele zinnen, van het project.
- een goed gebruik van tags.
- één of meerdere founders die de eerste comment(s) maken, en daar het project meer in detail uitleggen en coole tips & tricks voorstellen.

5.Deel! Deel! Deel!

Zelfpromotie is een belangrijk onderdeel van Product Hunt, eens je lanceert is delen dus de boodschap. Je wil toch zo veel mogelijk upvotes halen.

Gebruik al je sociale media kanalen (vooral Twitter), spreek je netwerk aan en stuur herinneringen naar personen die eerder interesse toonden. Software zoals Buffer of Zapier kunnen hier het verschil maken, en ook Thunderclap kan nuttig zijn om een initiële boost te krijgen.

6.Beantwoord vragen

Na het opbouwen van een eerste momentum komt het belangrijkste deel: antwoorden op vragen en feedback. De gebruikers van Product Hunt zijn kritische early adopters, ze zullen dus twijfels of commentaar hebben.

De upvotes, nieuwe gebruikers en eventuele persaandacht zijn leuk. Maar omdat de gebruikers van Product Hunt geobsedeerd zijn door digitale producten is hun feedback op lange termijn waarschijnlijk belangrijker.

Idealiter heb je tijdens de gehele eerste dag van je lancering iemand stand-by staan om vragen te beantwoorden (tot in de vroege uurtjes). Eerlijkheid is hier de sleutel, wees open over tekorten en zorg dat je steeds technische vragen kan beantwoorden. Zorg ook voor een positieve toon, en laat zien dat je aan de slag gaat met feedback.

Feedback is een van de belangrijkste aspecten van Product Hunt, ga er dus goed mee om.

7. Zet je servers klaar

Een laatste tip: als je uiteindelijk in de top-5 raakt, zorg dan dat je product niet crasht. Heel wat producten kunnen de traffic niet aan die Product Hunt naar hen stuurt. Zorg dus dat je servers snel kunnen schalen om pieken in gebruik op te vangen.

Wanneer je in die top-5 staat wil je immers niet dat je product offline gaat.

De tips van Plann3r:

Birdhouse start-up Plann3r lanceerde begin mei op Product Hunt. Plann3r helpt gebruikers met het plannen van meetings, en op 3 mei waren ze één van de vijf "product of the day". “Het was wel zwaar hustlen” blikt CEO Nicholas D’hondt terug op hun lancering. “Maar het aantal gebruikers dat we erbij kregen dankzij Product Hunt maakte dat het waard.

1.Begin ruim op tijd

“We zijn toch een maand op voorhand met de voorbereiding begonnen”, vertelt D’hondt. “We hebben bijvoorbeeld de community leren kennen, hunters aangesproken, een video laten maken en alles uitgedacht.”

2.Gebruik je netwerk

Ze spraken ook hun eigen netwerk aan: “ieder van ons heeft 20 vrienden gezocht die op Product Hunt zaten, of ons wilden upvoten. Dat gaf ons een vroege momentum.”

3.Doe een generale repetitie 

Plann3r deed een generale repetitie op BetaList, een platform dat op Product Hunt lijkt en dat ook 5 producten per dag selecteert. “BetaList is ideaal om al eens te proberen voordat je op Product Hunt lanceert. Je product kan nog in beta zijn, de naam zegt het zelf Beta-List, en je kan al eens oefenen voor een kleiner publiek.”

4.Wees creatief

Ten slotte zette Plann3r in op creativiteit: “we wilden iets cool doen. Dus we hebben een automatisch systeem gebouwd om op Twitter foto’s te versturen naar upvoters met hun naam erin. Het leuke daaraan was dat mensen die tweets begonnen re-tweeten en liken, wat voor nog meer aandacht zorgde.”

https://twitter.com/plann3rdotcom/status/992175855064494080

Wil je meer weten? Hieronder vind je alvast enkele nuttige bronnen:

- De gids van Salesflare: The Ultimate Playbook to blowing your Product Hunt Launch out of the water
- De gids van Crello: Myths About Launching on Product Hunt
- De officiële gids van Product Hunt: How to launch on Product Hunt
- Cijfers over lanceren op Product Hunt: How to effectively launch your product on Product Hunt, according to science
- De Product Hunt pagina’s van enkele Belgische start-ups: Plann3r, Salesflare, Cowboy en Faqbot

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in