« Terug naar de blog

7 tips voor een succesvolle kapitaalronde

August 15, 2018

Kapitaal ophalen is zowat de heilige graal van heel wat start-ups, en waarschijnlijk een herkenbaar aspect voor vele. Maar nieuwe start-ups lopen vaak verloren in het hele process. Daarom delen we in deze blogpost 7 tips met behulp van The Birdhouse alumnus AreTheyHappy. Over hoe het allemaal in zijn werk gaat en hoe je een succesvolle kapitaalronde afsluit.r

1 Ask for money, get advice.

Een kapitaalronde komt er niet altijd omdat je expliciet naar geld zoekt. Bij AreTheyHappy was dit het geval. “We vroegen om advies bij ervaren ondernemers en hadden geen intentie om te vragen of zij wouden investeren. Na het gesprek, vroegen zij ons of we kapitaal wilden ophalen,” vertelt Hannah Albarece, co-founder en CEO van AreTheyHappy.

De trigger voor een kapitaalronde komt vaak niet door naar geld te zoeken, maar eerder omdat tijdens gesprekken met investeerders en mentoren het duidelijk wordt dat je klaar bent om kapitaal op te halen. “De vragen die je stelt, of de manier waarop je over groei nadenkt, kunnen zo positieve signalen vormen voor investeerders,” zegt Stijn Van Brakel, co-founder van AreTheyHappy.

Dit betekent natuurlijk niet dat je het doel van een meeting moet verhullen, en het is aangeraden en nuttig om transparant investeerders te contacteren.

2 Haal niet te vroeg op.

Voordat je durfkapitaal ophaalt moet je beslissen of je er klaar voor bent. Kapitaal ophalen is een grote stap, en het op een verkeerd moment doen kan slecht aflopen.

Paul Graham, de oprichter van Y Combinator stelde zo al: “Don't raise money unless you want it and it wants you.” Niet elke start-up zit in een fase waar een kapitaalronde nuttig is. Geld ophalen zorgt voor een grote druk op de schouders van de oprichters. Kapitaal ophalen klinkt dus glamoureus, maar je moet erg goed nadenken of je het wel wil en of je er klaar voor bent. Sommige start-ups hoeven ook geen kapitaal op te halen en kunnen het zonder of via andere vormen van financiering. Het uitbouwen van je start-up zonder extern kapitaal heet bootstrapping.

Voordeel van bootstrapping is dat je kort bij je klant zit en het hele bedrijf efficient maakt. Meer weten over de kunst van bootstrapping? Lees één van onze vorige blogposts hierover!

Wanneer start-ups wel kapitaal ophalen is het doorgaans omdat ze klaar zijn om te versnellen, en omdat ze zien dat investeerders hen in hun groei kunnen helpen.

Tenslotte draait alles om de vraag: welk soort kapitaal wil ik? Bussines angel, VC, banklening, PMV…

3 Telling your story.

Een goede pitch hebben is vervolgens belangrijk om investeerders te overtuigen. Zorg dus dat je een goed verhaal hebt, en dat je je probleem en product vlot kan uitleggen.

Investeerders hebben weinig tijd, een goed, vlot verhaal brengen is dus cruciaal om hen te overtuigen. Of zoals Y Combinator het al stelde in hun gids voor seed fundraising: “Investors are looking for compelling founders who have a believable dream and as much evidence as possible documenting the reality of that dream.

Storytelling is dus van vitaal belang eens je voor investeerders mag pitchen, en goed nadenken over je verhaal is belangrijk om hen te overtuigen. Daarom is het noodzakelijk om je pitch te oefenen. Je kan alvast beginnen met te oefenen bij vrienden en of bij investeerders die niet op je top lijst staan.

4 Wees voorbereid.

Daaruit vloeit voort dat je voorbereid naar je investeerders moet stappen. Investeerders willen doorgaans een reeks cijfers en feiten zien die tonen dat jij een goede keuze bent om in te investeren.

Wat die informatie is hangt af van je start-up, maar betrek zeker onderwerpen zoals:

-       wat is je markt?

-       wat is je strategie om naar die markt te gaan?

-       hoe zal je team eruit zien?

Toon ook zeker dat je over je toekomst nadenkt en een plan hebt. Dit alles zal nooit perfect zijn, en zal waarschijnlijk tijdens je groei veranderen. Maar een goed voorbereid team is veel aantrekkelijker voor investeerders.

Het is erg belangrijk dat je je als team kan bewijzen dat jullie dit kunnen. Met kapitaal komt veel verantwoordelijkheid”, vertelt Hannah Albarece.

Het is het dus belangrijk om goed je huiswerk te maken. Naast het oefenen van je pitch en het maken van een pitchdeck. Is het cruciaal om eerst te bepalen welke investeerders bij je passen en hoe je deze gaat aanspreken als team.

5 Kies voor slim geld.

Investeerders overtuigen is een hele uitdaging. Maar dat betekent zeker niet dat je kapitaal van iedereen moet aannemen. Zorg vooral dat er een goede match is tussen investeerders en jouw start-up, en haal dus smart money op.

Smart money betekent dat investeerders niet enkel geld inbrengen, maar ook hun expertise, mentorship en netwerk. Maar het gaat ook verder dan dat, het kan eveneens belangrijk zijn dat je op persoonlijk gebied goed kunt opschieten met je investeerders en dat je dezelfde strategische doelen deelt met hen voor je start-up.

Je investeerders zijn dus veel meer dan enkel geldschieters, ze kunnen je advies geven, ze kunnen hun netwerk openstellen en ze kunnen je start-up vooruit helpen. Een persoonlijke en professionele match is dus erg belangrijk. Zorg naast je investeerders ook voor een goede raad van bestuur of raad van advies. De juiste mensen kunnen hier ook van grote waarde zijn om jouw start-up vooruit te helpen.

Vergis je niet, investeerders zijn ook veeleisend en hebben bepaalde doelen voor ogen die moeten gehaald worden. 

6 Denk na over je groei op langer termijn.

Een ander element dat speelt bij het kiezen van investeerders is groei. Investeerders laten je niet alleen groeien, maar ze zullen misschien ook meegaan in volgende kapitaalrondes.

Tijdens je huidige kapitaalronde kijk je dus best al naar je groeiplan. En idealiter kunnen een deel van de investeerders die vandaag in je start-up investeren, ook in volgende kapitaalrondes meespelen. 

Dat betekent niet dat je kleinere investeerders moet afwijzen, maar nadenken over volgende kapitaalrondes, en hoe je huidige investeerders daaraan kunnen meewerken is zeker een goede reflex. Dit wil niet zeggen dat je verplicht bent om meer als één kapitaalronde te houden.

7 Kies voor goede mensen rondom jou.

Onze laatste tip is om niet alleen na te denken over de investeerders, maar ook over wie jou bijstaat. Mensen als boekhouders, auditors, notarissen en advocaten zullen cruciaal zijn om een kapitaalronde tot een goed einde te brengen.

Kapitaal ophalen is moeilijk en je zal alle hulp kunnen gebruiken die je kan krijgen. Aarzel dus ook niet om verschillende dienstverleners met elkaar te vergelijken en te kijken of er echt een professionele en persoonlijke match is. Dit is één van de redenen waarom The Birdhouse, Birdhouse services heeft opgericht. Om start-ups bij te staan in zulke cruciale momenten. Meer weten? Lees hier alles over hoe Birdhouse services jou kan helpen!

Zoek je nog meer informatie over kapitaal ophalen? Hieronder vind je alvast enkele links: 

-       How to raise money, de gids van Y Combinator mede-oprichter Paul Graham

-       A guide to seed fundraising, opnieuw van Y Combinator

-       How We Raised $700,000 For Our Startup without a product

-       4 ways to raise smart money

-       What The Fund boek van Nathalie de Ceulear

Sinds 2016 haalden alumni en start-ups van The Birdhouse meer dan €4,6 miljoen op. Heeft jouw onderneming dus baat bij mentorship, een inspirerend netwerk en ondersteuning in een gefocust traject? Wie weet ben jij wel bij de 15 start-ups die geselecteerd worden voor de volgende ronde van The Birdhouse. Schrijf je ook in voor ons acceleratorprogramma!

Deze blogpost kwam tot stand met de hulp van The Birdhouse alumni AreTheyHappy en financieel expert Niels Desot van Birdhouse Services. AreTheyHappy is een online tool waarmee restaurants en ketens hun sociale media en reviews beheren. Dit platform centraliseert alle berichten, posts, foto’s en recensies van onder andere Facebook, Twitter, Google, TripAdvisor, Instagram en Foursquare in één overzichtelijke inbox. Dat moet de kloof dichten tussen horecazaken en hun klanten.’

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form