« Terug naar de blog

Be eternally curious

April 8, 2016

Zowel accelerator- als incubatorprogramma’s bieden jonge ondernemingen de kans om te groeien, te leren en om de volgende stap te zetten. Birdhouse biedt op dit moment een acceleratorprogramma, maar begon in 2016 als incubator. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

Guy Wollaert, mentor bij The Birdhouse, was tot vorig jaar Chief Technical & Innovation officer (en lid van het directiecomité) bij Coca-Cola wereldwijd. Na 30 jaar in het buitenland is hij nu terug in België en wil hij onder andere startups begeleiden vanuit een innovatie- & duurzaamheidsperspectief.

Bekijk alles in de grotere context

Guy is eigenlijk architect van opleiding. Hoe hij bij Coca-Cola op zo een niveau terecht gekomen lijkt dan in eerste instantie raar, maar voor hem niet. “Als je in een bedrijf een bepaald probleem moet oplossen doe je dat best door het in een ruimere context te bekijken. Architecten doen dat ook: ze creëren een fysiek eindproduct waarbij ze rekening moeten houden met de grotere context waarbinnen het zich bevindt." Hoe je dat doet?

"Stel vragen over de omgeving. Hoe groter je perspectief, hoe hoger de kwaliteit. Dat heb ik altijd toegepast.”

Iedereen kan innoveren

Guy streeft ook steeds naar innovatie. In elk bedrijf en elke discipline. “Ik ga er van uit dat iedereen kan innoveren. Zelf heb ik dat vooral gedaan als intrapreneur. Door zaken in vraag te stellen. Door te vragen waarom we 'dit' op 'die' manier doen.”

Voor Guy zijn 2 zaken belangrijk om te kunnen innoveren:

  • Begin met een blanco blad. “Ga er van uit dat je iets van nul af aan mag opbouwen. Dan zie je dat er heel veel zaken zijn die eenvoudiger kunnen gedaan worden."
  • Daarnaast moet je ook de moed hebben om groot te denken zonder te vergeten dat je klein moet beginnen. "Door klein te starten kan je directe omgeving zien waar de initiële waarde zit en hoe die opbouwt naar het groter idee. Zo overtuig je mensen rondom jou dat je idee geen illusie is. Think big, start small, scale fast."

Be eternally curious

“Blijf altijd vragen stellen.” zegt Guy. “Zo leer je dingen en maak je connecties die misschien al langer moesten gemaakt zijn.” Dat is ook de manier waarop hij zijn eigen carrière bij Coca-Cola opgebouwd heeft. “Zo kan je zaken die initieel onmogelijk leken, toch mogelijk maken.” Zelf heeft hij op dat vlak veel inspiratie gehaald bij Lou Gerstner die in 1993 CEO werd van IBM. Het bedrijf stond toen op zijn poten te wankelen maar toch heeft Lou het bedrijf kunnen redden en een ommekeer gemaakt. “Hij heeft de cynische opinies met de mond gesnoerd en het onmogelijke mogelijk gemaakt.”

The Birdhouse

Wat Guy aantrekt bij The Birdhouse is de ambities van jonge ondernemers waarmaken. Anderzijds is de selectiviteit en exclusiviteit maar bovenal de kwaliteit van het netwerk van The Birdhouse de beslissende factor geweest voor Guy. "Ze willen de beste zijn en meest kwaliteitsvolle accelerator in België worden. En daar is nood aan."

"Toen ik na 30 jaar terugkwam in België stond er ik versteld van hoeveel activiteit er is; investeerders, VCs, incubatoren, accelerators, coworking spaces, etc."

Zijn observatie: "Het landschap is heel gefragmenteerd. We zijn nog door een proces van divergance aan het gaan. Op een bepaald punt zal het convergeren naar de echte grote toppers. The Birdhouse heeft de ambitie om een van die toppers te worden."

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in