« Terug naar de blog

Uurtje cultuurtje: Waarom is een ‘bedrijfscultuur’ belangrijk?

October 16, 2018

Cultuur is de visie van een bedrijf en haar vertaling naar de praktijk. Bij start-ups wordt die cultuur doorgaans al bepaald in een vroege bedrijfsfase. En in die eerste fasen belichamen vooral de founders de bedrijfscultuur. Maar je cultuur aflijnen wint aan belang eens je een scale-up wordt. Daarom kijken we in deze blogpost hoe je best zo’n cultuur opbouwt, van waarden tot culture decks, en hoe onze alumnus Daltix het in de praktijk doet.

Vanaf het moment dat je begint te groeien is het vastleggen van je bedrijfswaarden en -processen erg belangrijk. Je wilt immers vooruitstrevend blijven, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat alle nieuwe gezichten mee zijn. We vroegen aan onze Birdhouse alumnus Daltix hoe zij hun cultuur definiëren en bewaken. Daltix voorziet real-time data voor retailers en leveranciers en groeide op korte tijd van een foundersduo naar een 23-koppig team, met vestigingen in zowel België als Portugal. Zij geven hun tips uit de praktijk.

Maar wat is cultuur? Kevin Goldsmith, voormalig VP van Engineering bij Spotify definieert cultuur als volgt: “Culture is the manifestation of the shared values of the organization as represented by the actions of its members.

Cultuur is de manier waarop je je klanten bedient, de manier waarop je als team met problemen omgaat of misschien gewoon de manier waarop je met elkaar interageert op de werkvloer.

Kweek cultuur in je start-up

Waarom is het belangrijk om van in het begin een cultuur te definiëren voor je start-up?

Niet allerminst omdat deze cultuur al aanwezig is zonder dat je ze ooit hebt beschreven. Dat zit dus al snor! Echter, door je spontaan ontstane cultuur ook vast te leggen in waarden en processen wordt het makkelijker om deze te behouden eens je begint te schalen. Als je team groeit, heb je immers een georganiseerde manier nodig om werknemers mee te krijgen. Zo behoud je de start-up vibe, hoe groot je ook wordt.

Een goed gedefinieerde bedrijfscultuur zorgt ervoor dat:

  • je makkelijker top-werknemers aantrekt
  • je team productiever wordt
  • je makkelijker kan innoveren

Volgens Daltix wacht je best niet te lang met je cultuur opbouwen. "Begin er vroeg genoeg aan, want dat kan je veel miserie besparen.” zegt Jonas Deprez, CEO van Daltix. “Denk goed na over welke mensen je aanneemt en waarop je ze wil evalueren. Een bedrijf is vooral een groep mensen en je wilt deze mensen laten groeien. Human resources worden vandaag nog zo vaak onderschat. Denk dus na over je cultuur vanaf dat je begint te groeien."

Waarden

Waarden vormen de kern van je cultuur en worden uitgelegd aan de hand van enkele kernwoorden. In een oude culture deck van Netflix, bijvoorbeeld, lezen we het verhaal van Amerikaanse energiegigant Enron. “Integriteit” was één van de kernwaarden van dit bedrijf, maar het management vloog uiteindelijk in de gevangenis voor fraude.

Netflix wil hiermee illustreren dat ze nét het tegenovergestelde willen doen: “walking the talk” is erg belangrijk voor hen. Ze bewijzen dat ze hun eigen waarden erg serieus nemen door bijvoorbeeld hun personeelsbeleid er op af te stemmen. Aanwervingen en promoties hangen af van hoe goed iemand mee is met de bedrijfswaarden van Netflix.

Zorg ervoor dat iedereen (òòk de founders) in je team je bedrijfswaarden kent en uitdraagt. Verbindt er ook voordelen en nadelen aan, zoals het al dan niet krijgen van een promotie. Op deze manier krijgen deze waarden een echte value binnen jouw onderneming.

Walking the talk is ook belangrijk voor Daltix. "Het is makkelijk om waarden te verzinnen. Bij ons is dat de afkorting ROSAS: responsible, open-minded, smart, agile en share. Maar de uitdaging is vooral hoe je die waarden gaat laten leven. Het is heel makkelijk om waarden aan een muur te hangen, maar ze echt te verwerken is een andere stap.” vertelt Jonas van Daltix.

Processen

Eens je waarden gedefinieerd zijn, vertaal je ze naar processen en werkwijzen op de werkvloer. 

Dat verankert je cultuur op lokaal niveau, doorheen het volledige bedrijf. Cultuur geeft structuur aan hoe je werkt. 

Spotify bijvoorbeeld, lijnt hun processen af in 6 principes:

  • stuff gets done
  • it gets done well
  • people are happy
  • leaders provide direction and guidance and GET OUT OF THE WAY
  • success is celebrated
  • failure is used as a way to learn

Deze 6 principes zijn concrete richtlijnen om technisch werk te organiseren. Iedereen bij Spotify omarmt mislukkingen zodat ze ervan leren, managers zijn geen micromanagers en nette afwerking staat centraal.

Dat processen belangrijk zijn zagen ze ook al in de praktijk bij Daltix. "Los van je waarden zijn processen erg belangrijk. Eens je organisatie groeit moeten mensen die waarden uitdragen, maar het is belangrijk dat mensen standaarden volgen. Daar wacht je trouwens best niet te veel mee. Leg processen bijvoorbeeld al vast wanneer je met 15 bent. Het is erg belangrijk om af te lijnen hoe je bijvoorbeeld projecten aanpakt, en hoe je mensen feedback geeft." besluit Jonas.

Culture decks

Wil je meer weten over hoe je best een cultuur vastlegt? Heel wat grote start-ups hebben een culture deck. Dat is een lange presentatie die de bedrijfscultuur in detail uitlegt.

Hieronder verzamelden we - de volgens ons - meest inspirerende:

Succes!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in