« Terug naar de blog

Being busy isn’t trendy: de geheime ingrediënten voor een gebalanceerd leven.

May 9, 2019

Druk, druk, druk? Je bent gegarandeerd niet de enige. Wanneer je constant het gevoel hebt dat het water je tot aan de lippen staat is dat ronduit slecht voor je gezondheid. Je presteert namelijk niet op vol vermogen als je brein geen rust krijgt. De oplossing? Evenwicht en balans! We geven je 4 geheime ingrediënten voor een gebalanceerd leven.

1. Stel prioriteiten om orde te scheppen in je workload

Belangrijk wanneer je niet weet waar te beginnen

Problemen met prioriteiten stellen? Rangschik je to do’s volgens belang en tijdsdruk en verspreid ze over de urgent-important matrix. Projecten die een grote impact hebben op je doelstellingen en snel opgelost moeten worden (linksboven), zet je bovenaan je prioriteitenlijst. Non-urgent onbelangrijke zaken (rechtsonder) kan je best voorlopig schrappen. De overige taken besteed je uit of plan je in voor later.

Tip: als je volledige lijst belangrijk en dringend is, werk dan met een puntensysteem van 1 tot 10. Om extra onderscheid te creëren kan je een derde dimensie toevoegen: de money-dimensie, projecten die veel opbrengen krijgen een 10, to do’s die niets opleveren een 1. Orden je scores op 30 van hoog naar laag en je krijgt een onderbouwde prioriteitenlijst.

2. Ontdek hoe efficiënt werk eruitziet

Belangrijk wanneer je tijdsinspanning stijgt maar de resultaten blijven uit

Automatiseer waar mogelijk. Denk aan auto-responders voor mails en Zapier-koppelingen voor je apps. Vergeet de voor de hand liggende hacks niet. Vergaderingen goed voorbereiden, wachtwoorden opslaan in één bestand (of nog beter: met LastPass?) en een duidelijke opslagstructuur voor gedeelde files besparen je uren in the long run.

Delegeer. Vertrouw je collega’s, overweeg een freelancer of huur een jobstudent. Kleine jobs die niet bovenaan je prioriteitenlijst staan, moet je delegeren.

Negeer. Je flow is heilig. De staat waarin je geconcentreerd aan één stuk doorwerkt is moeilijk op te roepen, maar o zo makkelijk kwijt te spelen. Las voor jezelf een deep work donderdag in, schakel je vliegtuigstand wat vaker in, controleer je mails één keer per halve dag of trakteer jezelf op een noise-cancelling hoofdtelefoon.

Interpreteer de signalen van je lichaam. Vroege vogel of nachtraaf? Luister naar je lijf en ga voor een werkritme dat goed voelt. Baseer je werkritme niet op dat van iemand anders als je daardoor je efficiëntste momenten van de dag niet benut. Verminderde focus kan betekenen dat je te lang aan het werken bent: creëer een pauzeritueel dat je batterijen oplaadt. Neem er de nodige tijd voor.

3. Keep your eye on the score: resultaten werken motiverend

Belangrijk wanneer je niet weet of de uren die je zwoegt iets opleveren

Dat harder werken gelijk staat aan een betere eindscore, is een foute assumptie die al enkele decennia meegaat. Het draait om de resultaten, niet om de inspanning. De tijd die je investeert wordt namelijk irrelevant als het resultaat er niet is.

Dit kan je vermijden door duidelijk afgebakende KPI’s op te stellen. Wat wil je bereiken, tegen wanneer, met wie, op welke manier, met welke inzet? Zoals bij elke doelstelling: pas het SMART-principe toe!

Het helpt eveneens om met realistische doelen te werken. 20 to do’s komen een pak minder overweldigend over als je ze opdeelt in 4 opdrachten per dag gedurende één week.

Gebruik dashboards als Klipfolio of Geckoboard om je vooruitgang bij te houden. Talloze CRM’s als Zoho, SalesForce en Teamleader bieden eveneens een duidelijk overzicht van je KPI’s.

Last but not least: beloon jezelf en je collega’s of werknemers wanneer resultaten behaald worden.

4. Blijf bijleren en innoveren

Belangrijk wanneer je de neiging hebt jezelf op te sluiten

Isolation is the dream killer, klonk het eens in een populaire TEDx Talk. Een laatste veelgemaakte fout is dat de druk drukker drukste ondernemers zichzelf afsluiten van de wereld om hun Mount Everest aan workload in te halen. Maar de enkele uren die je bijbeent halen je later terug in, want door je isolement ben je vaak niet meer op de hoogte van de laatste apps, werkwijzen, updates, efficiëntiehacks, … Daarnaast lost niets een probleem zo goed op als een paar frisse ogen.

Nieuwe inzichten verkrijg je door te sharen. En door bij te leren werk je sneller en efficiënter in de toekomst. Maak handig gebruik van klankborden in je omgeving, small talk aan de koffiemachine, sta open voor coachingsessies, schrijf je in voor workshops, en blijf naar netwerkevents gaan. Bij Birdhouse krijg je de mogelijkheid om zes maanden lang workshops en coachingsessies te volgen. Interesse? Meld je aan voor onze accelerator!

Zelf geloven we heel erg in work smarter not harder. Lees bovenstaande tips nog eens wanneer je het gevoel hebt bijna te verdrinken! Nog niet uitgelezen? Geef deze parels van podcasts en artikels dan zeker een kans.

Artikel: Top 27 productivity hacks of 2018

Boek: Own the Day, Own your Life - Aubrey Marcus

Podcast: the value of deep work in an age of distraction

Artikel: 6 brilliant productivity hacks from 6 brilliant entrepreneurs

TEDx: Isolation is the dream killer, not your attitude

Lijstje: Project management & time tracking integrations met Zapier

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in