« Terug naar de blog

The Birdhouse en Belfius voorzien 10 miljoen euro seed kapitaal voor start-ups!

November 15, 2017

We zijn druk bezig geweest achter de schermen en kunnen eindelijk uitpakken met het resultaat: vanaf 2018 stelt The Birdhouse in samenwerking met Belfius een gloednieuw investeringsbudget ter beschikking voor haar start-ups. Niet alleen hebben de deelnemende start-ups nu zicht op de interesse van een grote potentiële investeerder, ook krijgen ze de mogelijkheid cash op te halen aan de hand van een bancaire financiering tijdens het programma. Meer weten?

Een extra duwtje in de rug om nog sneller te groeien

Het doel van het Birdhouse accelerator programma is om de deelnemende start-ups binnen de beperkte tijd van 6 maanden optimaal en duurzaam te helpen groeien. Dat programma proberen we continu te verbeteren. Vanaf 2018 kunnen we er een concreet financieel luik aan toevoegen, en dus nog meer middelen aanbieden voor de deelnemende ondernemingen. Daarin worden we bijgestaan door onze partner Belfius. De bank is al van bij het begin onze trouwe en geëngageerde partner, maar wilt met deze samenwerking de deelnemende start-ups nog een extra duwtje in de rug geven om zo optimaal te schalen. Belfius Bank & Verzekeringen zal een budget van 10 miljoen euro vrijmaken om te investeren in de Birdhouse alumni én de 30 start-ups die jaarlijks deelnemen aan ons programma.

Meer voordelen voor de deelnemende start-ups

Onze nieuwe samenwerking met Belfius gaat gepaard met enkele nieuwe voordelen voor de deelnemende start-ups én onze alumni:

1. Zicht op investeringen

In de stap van start-up naar scale-up zijn financiële middelen een maar al te gekend heikelpunt. Met andere woorden: om te groeien heb je geld nodig. Voordien begeleidden we de start-ups al in hun zoektocht naar investeringen, door workshops aan te bieden en hen in contact te brengen met potentiële investeerders of mentoren met de nodige informatie. Nu kunnen we de kans op investeringen vergroten en de zoektocht naar financiële middelen voor een groot stuk faciliteren.

"Coaching en waardevol mentorship is onze basis. Maar om écht te groeien heb je cash nodig, en daar wilt The Birdhouse samen met partner Belfius een grote bijdrage leveren in het Belgische start-up landschap."

- Jan-Willem Callebaut, founder en CEO van The Birdhouse

2. Extra geloofwaardigheid voor andere investeerders

Als jonge onderneming is het niet altijd even evident om investeerders te overtuigen van jouw potentieel. 

Als potentiële investeerders echter merken dat ze niet de enige geïnteresseerden zijn, dan is dat voor hen een teken dat je start-up wel echt interessant kan zijn om in te investeren. Als die andere potentiële investeerder dan nog een grote Belgische bank is, is de impact op jouw credibiliteit des te groter. 

Aangezien België nog vrij conservatief en risico-avers is op vlak van investeringen, hopen we met deze deal het vertrouwen te vergroten bij andere investeerders.

3. Snel toegang tot cash tijdens het programma

Naast de mogelijkheid op een investering uit het voorziene budget, krijgen de start-ups tijdens het programma de mogelijkheid om kleine en snelle financieringen te bekomen bij Belfius. Het gaat om een bancair krediet van €50.000 euro tegen erg gunstige voorwaarden: we kiezen ervoor dat bancair krediet aan te bieden onder de vorm van een bullet lening op 3 jaar:

  • Dat is een lening waarbij het kapitaal slechts terug te betalen is na 3 jaar,
  • met een lage rentevoet,
  • zonder persoonlijke borgstelling,
  • en zonder bijkomstige dossierkosten

Ideaal voor start-ups dus! Enkel de deelnemende projecten met het meeste potentieel komen in aanmerking voor het speciale bancair krediet.

4. Meer middelen om nog een beter programma aan te bieden.

"Belfius gaat met The Birdhouse een structureel partnership aan, waar we best wel fier op zijn. Om als start-up de komende jaren te kunnen rekenen op de steun van een grote partij als Belfius, is voor ons een mooie stap vooruit. In ruil voor de investering krijgt Belfius een minderheidsparticipatie."

- Jan-Willem Callebaut, founder en CEO van The Birdhouse

En of die investering een merkbaar effect zal hebben op de werking van The Birdhouse! Belfius biedt ons namelijk nog meer middelen om de kwaliteit van ons programma bij te schroeven. En die voordelen spelen wij rechtstreeks door naar de start-ups, aan de hand van betere infrastructuur, meer activiteiten en nog meer in-house expertise.  

Het partnership is onderdeel van het nieuwe en duurzame business model van The Birdhouse, dat meer zal draaien rond het ophalen van financiering. Voordien draaiden onze activiteiten voornamelijk op corporate sponsorship.

5. Nog steeds kosteloos

En dat programma… bieden we opnieuw kosteloos aan! De geselecteerde start-ups krijgen ook in 2018 het intensieve Birdhouse accelerator programma en alle bijkomende diensten (workshops, mentorship, kantoorruimte, …) gratis aangeboden, zonder dat we daarvoor een vergoeding of aandelen verwachten. We vragen alleen het recht mee te mogen investeren, mocht je op zoek gaan naar een kapitaalsverhoging.

6. Aanvullend op de overige voordelen

De andere voordelen uit het programma zijn natuurlijk nog steeds aanwezig: een netwerk van meer dan 35 geëngageerde mentoren, talloze workshops, one-on-one coaching en groepssessies, ondersteuning door vaste partners EY en Securex, talloze voordelen dankzij partners als Loyens & Loeff, Combell en Hubspot, de gratis kantoren in Gent en Antwerpen, …

Start-up friendly én uniek binnen het Belgische ondernemingslandschap

Het nieuwe model is erg start-up friendly, veel meer dan het geval is bij gelijkaardige modellen in het buitenland. Andere acceleratoren, zoals Rockstart in Amsterdam of Techstars uit Amerika, vragen vaak aandelen aan de start van het programma, zonder daarbij rekening te houden met de grootte of de waarde van de start-up. The Birdhouse en Belfius kiezen ervoor om niet op die manier te werk te gaan, omdat we geloven dat elke beginnende onderneming andere financiële noden heeft. We zijn de eerste partij in Vlaanderen die een seed investment budget op deze manier volledig aan een accelerator programma koppelt.

Altijd op zoek naar verbetering

The Birdhouse is van start gegaan in de zomer van 2016. We doen dag in dag uit ons best om de start-ups in ons programma zo goed mogelijk te helpen. Tot nu toe hebben we dat al mogen doen bij 37 start-ups, gekozen uit meer dan 1250 inschrijvingen. We geloven dat dankzij dit nieuwe budget en de snellere toegang tot leningen, we daar een grote sprong vooruit gemaakt hebben.

En de cijfers liegen er ook niet om: de top 10 start-ups uit The Birdhouse draaien gemiddeld meer dan 350.000 euro omzet na slechts 1 jaar, en er werd in totaal meer dan 3,2 miljoen euro financiering opgehaald voor een 6-tal projecten. 

Iets voor jou?

Denk je dat jouw start-up hetzelfde groeipotentieel heeft? Schrijf je dan in voor de volgende ronde van ons programma die van start gaat op 1 augustus!

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn of schrijf je in op onze nieuwsbrief (hieronder) om op de hoogte te blijven van wanneer de nieuwe inschrijvingsronde begint!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in