« Terug naar de blog

Onze mentoren: de sleutel tot succes.

September 25, 2018

Mentoren zijn één van de hoekstenen van The Birdhouse. Niet minder dan 37 ondernemers en ex-topmanagers helpen onze start-ups versnellen door hun kennis en expertise. Voor deze blogpost spraken we met Nicole Berx, ondernemer en medeoprichter van The House of Marketing en HighMind, Tim Govaert ondernemer en financieringsspecialist bij Voka, en Denis Knoops, start-up investor en ex-CEO van Delhaize. Zij leggen uit hoe mentorship werkt, hoe wij het bij The Birdhouse organiseren en waarin onze mentoren uitblinken.

Elke start-up die geselecteerd wordt voor het Birdhouse acceleratorprogramma krijgt twee mentoren toegewezen tijdens het zes maanden durend traject.

Waarom is mentorship van groot belang?

Mentoren zijn eerst en vooral specialisten in hun vakgebied. Doorheen hun carrière hebben ze een bepaalde expertise opgebouwd op diverse domeinen en dat kunnen ze delen.

The Birdhouse verbindt start-ups met mentoren wiens specialisatie complementair is met de start-up. Dat kan omdat die mentor:

-       ervaring heeft in een specifieke sector, zoals voeding of software

-       expert is op specifiek technische gebieden, zoals marketing of strategie

-       een sterk netwerk heeft dat hij of zij kan delen

Voor Denis Knoops, start-up investor, is zijn bijdrage duidelijk. “Strategie en groei zijn mijn passie. Ik ben niet de persoon om een start-up van 0 naar 1 te brengen, wel om van 10 naar 100 of zelfs 1000 te raken.” zo vertelt hij. “Start-ups hebben vaak een enorme energie, maar soms moet daar een heldere visie bij komen en moeten bottlenecks weggehaald worden.

Mentorship gaat niettemin verder dan alleen specifieke kennis doorgeven. De mentor fungeert als klankbord en ondersteunt de start-up ook bij algemenere vraagstukken.

Onze mentoren hebben een combinatie van technische expertise en een brede ervaring in het leiden van een bedrijf. Zo kunnen ze optimaal advies bieden aan snelgroeiers.

Wat betekent een goede mentor?

We zijn geen alwetende goden.” vertelt Nicole Berx, ondernemer en medeoprichter van The House of Marketing en HighMind. “Vanuit onze ervaring helpen we, geven we advies en duiden we op mogelijke valkuilen, maar het is en blijft hun start-up. Zij moeten beslissen in welke richting ze willen evolueren.

Een goede mentor is iemand die beschikbaar is om te helpen en zijn kennis te delen, maar ook iemand die genoeg vrijheid laat en luistert. Zo kunnen ondernemers zelf bijleren en hun eigen weg uitzoeken.

Een andere belangrijke vaardigheid van een mentor is om kritisch te zijn. Plannen kritisch onder de loep kunnen nemen en kijken wat de voorveronderstellingen zijn, is van onschatbare waarde voor een start-up.

Een start-up coachen is een combinatie van tijd geven, ruimte laten en kritiek geven. Geen gemakkelijke combinatie, maar wel één die een duurzame relatie tussen de start-up en de mentor garandeert.

Wat drijft hen?

Mentoren worden gedreven door hun engagement en passie. Een eerste belangrijke reden waarom mentoren dit doen is omdat ze hun passie willen delen met ambitieuze ondernemers, maar ook omdat ze contact willen houden met wat innoverende start-ups doen.

Ik heb zelf ooit een start-up geleid en vandaag is dat contact met die start-ups nog altijd zeer belangrijk voor mij.” vertelt Tim Govaert.

Hij was oprichter van de start-up Veltion en is nu financieringsexpert bij Voka.

En het gaat nog verder dan dat. Want in dialoog gaan met een start-up leidt ook tot leermomenten voor de mentoren. Vaak leren mentoren zelfs evenveel van de start-ups als dat de start-ups van hun mentoren leren.

Elke discussie met een start-up is een leermoment voor me.” beaamt Tim. “Wat me ook aangenaam verrast heeft, was hoeveel ik leerde van de andere mentoren. Ondertussen heb ik al veel bijgeleerd van andere mentoren en mijn netwerk is uitgebreid dankzij het ecosysteem van The Birdhouse.

Mentor zijn, werkt in twee richtingen. The Birdhouse investeert op die manier in een ecosysteem waarin iedereen van elkaar leert en zowel start-ups als mentoren groeien.

Is mentor worden een aanrader?

Voor de drie vernoemde mentoren is een start-up adviseren een fijne, zinvolle ervaring en ze vinden het zeker een aanrader voor ondernemers, top-managers en experts. Dat neemt niet weg dat mentorship een erg intensief proces is.

Het vraagt wel tijd, dus die afweging moet je maken.” vertelt Denis Knoops. “Start-ups zijn vandaag sexy - alleen daarvoor moet je het niet doen. Maar als je echt wilt helpen en je bent in een fase in je carrière waarin het kan, is het zeker een aanrader om mentor te worden.

Met een acceleratorprogramma van zes maanden biedt The Birdhouse alvast de perfecte context voor mentorship.  

“The Birdhouse is voor mij een ideale plek om te zien hoe de toekomst zich ontwikkelt.” aldus Tim Govaert. “Je zit als het ware op de eerste rij bij zeer interessante ontwikkelingen.” Dat bevestigt Nicole Berx: “Het vraagt inderdaad veel tijd. Maar je krijgt ook veel energie terug en het is altijd verrijkend. Dat hele ecosysteem genereert energie van alle kanten.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in