« Terug naar de blog

The Birdhouse programma najaar 2017: it begins!

August 7, 2017

Het is weer zo ver! Na een zenuwslopende opeenvolging van selectierondes, pitches en Graduation Day, staan er 16 nieuwe startups klaar om zich in de Birdhouse-nesten te vestigen. En die ondernemers beleefden op 8 augustus hun eerste werkdag in onze kantoren in Gent en Antwerpen!

Wat staat er deze editie op de planning?

Het programma ging de tweede week van augustus van start, en dat in ware Birdhouse-stijl: koffiekoeken voor iedereen! De eerste dagen van het programma focussen zich op kennismaking; welke ondernemers zitten er in de derde lichting en wat kunnen ze van elkaar leren? Misschien kunnen er mooie partnerships ontspruiten, zoals vorig jaar het geval was met Ark Shelter en Friends & Fools’ Dinner On A Lake?

Na de koffiekoeken is het time for business; de startups mogen een eerste keer via hun pitch laten zien wat ze in hun mars hebben. Die pitch kan je een beetje beschouwen als een ijkpunt waar de startups hun traject mee beginnen. En of dat traject goed gevuld is. De twee eerste weken hebben de start-ups een heuse business bootcamp voor de boeg. Elke dag worden de ondernemers een hele voormiddag ondergedompeld in theorie- of praktijksessies over een specifiek onderwerp. Van growth marketing tot ‘Structuur in je startup’, gegeven door Birdhouse alumnus Floris Tallieu van Sparble.

Na deze twee weken krijgen de startups volop de tijd en ruimte om verder te werken aan hun service of product, bijgestaan door de mentoren, de frequente coachingsessies en de ondersteunende workshops.

Drie maanden later is het tijd voor een tussentijdse evaluatie. Dan kijken we waar de startups staan en waar ze nog naartoe willen de laatste drie maanden. Over een half jaar, op 24 januari, mogen ze voor de laatste keer laten zien wat ze bereikt hebben. Maar daar zijn we nog lang niet!

Nieuwsgierig naar wat de vorige startups bereikten na amper 3 maand? Bekijk hier het overzicht.

Wat met de startups?

De startups die deze editie in het programma zitten, zijn er weer in alle vormen en maten. Van Jureca in de juridische sector tot MusiCasa in de muziekwereld, tot grotere startups als Taglayer of Peter van Creatool die de uitdaging op zichzelf aangaat.

Ook hebben de startups niet stilgezeten tussen Graduation Day en de start van het programma! Zo heeft online studentenjobplatform Innero beslist om voor een andere naam te gaan. De startup gaat nu door het leven als Studaro.

Ook de successen van SET heb je wellicht al zien passeren. SET ontwikkelde Numi, een smart rugzak met een solar powered externe batterij die je smartphone maar liefst 11 keer kan opladen vooraleer je hem opnieuw moet opladen. Klinkt aanlokkelijk? Je bent niet de enige die zo denkt. De Numi heeft namelijk in minder dan 24 uur haar crowdfunding doel voorbijgeschoten en intussen zelfs meer dan verdubbeld. Alle extraatjes zijn natuurlijk meer dan welkom, en daarvoor kan je terecht op de Kickstarter pagina.

Nog een leuk nieuwtje: we hebben er een nieuwe startup bijgekregen! BeerSelect, een online bierplatform dat lokale brouwers ondersteunt, vervoegt The Birdhouse. Startup Schoeters en Martens heeft besloten niet meer deel te nemen aan het programma. De intensieve textielproductie in het atelier in Leuven is moeilijker te combineren met de frequente activiteiten van The Birdhouse dan aanvankelijk verwacht. We wensen Lotte Martens nog veel succes op haar verdere pad, en zijn natuurlijk uitermate enthousiast om BeerSelect te mogen verwelkomen. Zei daar iemand pintjes? 🍺

Wat is er nieuw in vergelijking met vorig programma?

We doen keer op keer ons best om het Birdhouse programma te verbeteren. Daarom hebben we ook deze keer enkele nieuwigheden in petto voor de entrepreneurs!

  • Elke maandag organiseren we in onze kantoren een Help me help you sessie, waar de startups met elkaar overleggen waar de focus op dat moment vooral ligt, en waar ze nog hulp kunnen gebruiken. 

  • Ook het nieuwe Teach each other-format is weer van de partij. De startups kunnen vrijblijvend sessies geven en volgen over een onderwerp waar ze gepassioneerd door zijn. Dat kunnen businessgerelateerde zaken zijn, maar ook hobby's, soft skills en tooltips komen aan te pas.

  • En de alumni? Die kunnen maar geen afscheid nemen van de aangename sfeer en interessante community. Omdat de benedenverdieping een beetje krap werd voor de alumni én de nieuwe ondernemers, hebben we enkele nieuwe werkruimtes kunnen vrijmaken op de tweede verdieping van de Belfius Square. Zo blijven de alumni ook fysiek dichtbij, wat het extra makkelijk maakt voor de nieuwe startups om vragen te stellen aan de iets meer ervaren entrepreneurs.

  • Hoewel de intensive courses en teach each other-sessies veel inzicht geven in bepaalde onderwerpen, blijft het moeilijk om de aparte zuilen binnen je startup te bundelen. Marketing, sales, finances en legale restricties lopen het best wanneer ze hand in hand gaan. Daarom komt organisational coach Bart Vancoppenolle meer duiding geven over de vormgeving van de visie en de strategische krijtlijnen van je startup en geven onze eigen marketing magiërs Helena en Kasper maandelijkse marketingsessies aan de start-ups.

  • En de coaching komt ook deze editie van verschillende fronten: we mogen bij dit programma opnieuw enkele nieuwe mentoren verwelkomen. Uit Nederland komt serial entrepreneur Joelle Frijters het mentorenbestand versterken. Filip Smet (Lemon Companies) en Tim Duhamel (InSites Consulting) en Werner De Wolf (Groom2Grow) voegen zich ook bij de rangen. Ex-CEO van Seyntex Christophe Kochuyt en Wouter Neirinck van Darwings zijn ook van de partij, alsook Ann Galland, bekend van Galland.be. Hun gezamenlijke expertise in verschillende sectoren zal ongetwijfeld een grote rol spelen in de verdere ontwikkeling van de ondernemers in The Birdhouse.

We kijken enorm uit naar het verdere groeipad van de startups en wensen hen alvast veel succes toe voor de komende zes intensieve groeimaanden.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van de startups!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in