« Terug naar de blog

Co-founders agreement: trouwfeest of braspartij?

May 31, 2017

Als co-founders moet je elkaar in het echt verbinden. Je moet als koppel, trio, kwartet… elkaar aanvullen. Ieder huisje heeft zijn kruisje en elk kruisje is een discussie waard. Maak vooraf duidelijke afspraken, om later onaangename verrassingen te vermijden. Stel daarom een co-founders agreement op. In dit artikel focussen we op de meest voorkomende struikelblokken voor startups die je best vastlegt op papier zoals de verdeling van aandelen, verantwoordelijkheid en beslissingsrecht.

1. Tja, die ene kwestie van “wie krijgt wat?”

Dit conflict komt veel voor. Begrijpelijk, want iedereen wil eerlijk behandeld worden. Wie krijgt nu welk percentage van de startup? Er zijn verschillende methoden om dat uit te maken:

De regel van N

Meestal verdeel je als startup de aandelen gelijk over het aantal co-founders. Bijvoorbeeld met 4 oprichters krijgt iedereen 25% van de initiële aandelen. In realiteit wordt het zelden even gelijk verdeeld. Meer insights over de valkuilen bij de zoektocht naar funding lees je hier.

Verdeling volgens inspanning of kapitaal

Founders brengen soms ook in het begin zelf geld in. Het is cruciaal om vooraf af te spreken hoe je dit geld behandelt, als schuld of wordt het omgezet in aandelen? Maak een afweging volgens de verhouding inspanning of het kapitaal (financieel, intellectueel, sociaal…) dat de oprichters bijdragen.

Bijvoorbeeld:

Founder A levert het idee, een basisontwerp en € 10.000 van het initiële kapitaal.
Founder B is bereid om hard te werken.
Volgens deze methode krijgt Founder A een groter deel van de initiële aandelen, ter compensatie van de waarde van zijn idee, ontwerp en geld.

Niet elke oprichter kan precies dezelfde hoeveelheid werk verrichten in de opstartfase. Elke founder investeert tijd en energie op basis van zijn situatie. Bij de verdeling van aandelen komt wel eens een ander conflict piepen: het 'ik werk harder dan jij!'-conflict.

Voorbeeld: "Ik werk hier 100 uur per week en Jan slechts 50 uur, dus ik moet tweemaal zoveel aandelen krijgen als Jan!"

 2. Who is the boss?

In een startup groeien niet alle domeinen even snel, waardoor je takenpakket soms kan overlappen. Spreek duidelijk af wie waarvoor verantwoordelijk is. Denk goed na waarom die persoon verantwoordelijk is en onder welke omstandigheden. Maak desnoods een duidelijke traditionele afbakening tussen finance, sales, marketing. Kies geen verantwoordelijkheden die je wil hebben, maar kies zaken die je effectief kan realiseren. Hierin is het super belangrijk en eigenlijk zelfs essentieel dat de founders elkaar versterken qua skills. Een startup met 3 marketeers als co-founders waarbij niemand know-how heeft over business, administration & operational management, heeft minder kans op slagen dan een goed samengesteld en complementair team.

Met The Birdhouse focussen we bij de ingeschreven startups ook heel hard op deze complementariteit tussen de co-founders. Skills zijn zeker niet alles, die complementariteit mag ook in de verschillende persoonlijkheden van de founders. Een sterk team kan immers sterke dingen realiseren. Tips voor de zoektocht naar co-founders vind je hier.

Een voorbeeldje:

Jan aanstellen als verantwoordelijke voor de financiën van de startup, betekent niet dat Jan zich in het begin enkel maar met de financiën mag bezighouden.

3. Who decides?

Wat beslis je zelf of wat moet je samen in groep stemmen? Dit is een gevaarlijk punt, als er drie betrokkenen zijn, bestaat het risico altijd dat twee oprichters tegen de derde stemmen. Zorg dat het duidelijk is wanneer je een unaniem akkoord moet hebben. Leg dit ook vast in het co-founders agreement. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je voor alle aankopen minder dan € 25 niemand moet raadplegen. 

Belangrijk om in je achterhoofd te houden bij de verdeling van het stemrecht:

  • Koppel het niet altijd aan de hoeveelheid aandelen
  • Maak een onderscheid tussen stem- en niet-stemgerechtigde aandelen

4. Op een lijn

Wat wil jij uit je startup halen? Wat is jouw persoonlijk doel?

Sommige founders willen controle hebben met een duurzaam bedrijf dat blijft draaien. Anderen werken louter resultaatgericht. Nog anderen willen gewoon iets cool bouwen, een tijdelijk project met snelle groei en veel impact. Er ontstaat spanning als de genomen beslissingen niet meer stroken met de persoonlijke doelen van de oprichters. Let hier voor op.

 “Zal dit voor ons allemaal de hoofdactiviteit zijn?”

Een veelgestelde vraag voor starters. Veel conflicten met mede-oprichters kunnen voortkomen uit misverstanden rondom hoe toegewijd iedereen is. Zal iemand zijn dagelijkse job houden totdat het bedrijf van de grond komt? Of zal die meewerken vanaf de zijlijn?

Kom je niet tot een gemeenschappelijk doel?

Binnen een startup lig je misschien nog niet wakker van het vertrek van een co-founder, maar je mag een vertrek niet over het hoofd zien. Beperk hoe een vertrekkende founder zijn aandelen verkoopt. Opteer als startup voor het eerste recht om aandelen terug te kopen voordat de vertrekkende co-founder ze aan een externe persoon doorverkoopt.

5. Laat geen steen onomgekeerd en vat de koe bij de horens

Maar voor er iemand vertrekt, talk about it. Ga geen enkel thema uit de weg. Praat openlijk over kwesties die je dwarszitten. Het kan misschien awkward zijn. Als het issue niet onmiddellijk kan opgelost worden, neem dan een pauze en laat het rusten. Laat het los totdat iedereen de kans heeft om zelf op zijn eigen tempo erover na te denken. Don't forget, you are a team.

 

Heb je zelf al ervaring met een co-founder agreement of heb je tips om onze startups te beschermen tegen co-founder issues? Stuur ze ons zeker door via hello@gobirdhouse.com.

Wil je op de hoogte blijven het reilen en zeilen in de startup-scene? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in