« Terug naar de blog

Wat mogen onze kersverse start-ups verwachten van The Birdhouse?

January 9, 2017

Vandaag is het zover: 15 gloednieuwe start-ups en scale-ups nemen hun intrek in The Birdhouse voor de tweede editie van haar acceleratorprogramma. 6 daarvan zullen neerstrijken in het Antwerpse, de overige 9 komen in het Gentse nest terecht. Maar wat mogen zij nu precies verwachten? Een overzicht:

Zoals je misschien al weet, is het acceleratorprogramma van The Birdhouse gestoeld op een aantal belangrijke pijlers: ondernemersvaardigheden, mentorschap, duurzame groei en netwerk. Die vormen het kloppend hart van ons traject en de rode draad in alles wat we doen voor onze start-ups en scale-ups. Hoe ziet dat eruit in de praktijk?

#1 Ondernemersvaardigheden kweken dankzij intensieve workshops

Een van de allereerste stappen in het accelerator programma zijn de intensive courses. Dat zijn een aantal intensieve workshops waarbij we de nieuwe ondernemers onderdompelen in de belangrijkste aspecten van ondernemerschap. Zo komen topics als sales, marketing, legal en finance uitgebreid aan bod, maar ook soft skills zijn belangrijk; denk dan aan sessies over het belang van netwerken, personal coaching en leadership. Op die manier klopt het totaalplaatje.

#2 Mentorschap en personal coaching voor een duurzame groeikuur

We zijn van mening dat, samen met de intensieve sessies, ervaring de beste leerschool is. Daarom krijgt elke startup in het accelerator programma van The Birdhouse minimaal 2 mentoren toegewezen, op basis van het matchmaking proces in onze applicatieronde. Hoe ging dat in zijn werk? We keken onder andere naar de noden en sector van de start-up of scale-up enerzijds, en de expertise en specialisaties van onze mentoren anderzijds. Dan hebben wij de connecties gemaakt. We vinden het namelijk belangrijk om een waardevolle rol vervullen in de groei van de bedrijven die bij ons intrekken.  

Onze mentoren geven op regelmatige basis advies en begeleiding, door bijvoorbeeld hun ervaringen te delen of de start- en scale-ups te behoeden voor bepaalde fouten. Natuurlijk wordt geen enkele start-up verplicht om een specifieke richting te kiezen, het advies is niet bindend. Met het mentorschap hopen we eenvoudigweg de ondernemers een spiegel voor te houden. Want nogmaals: ervaring is de allerbeste leerschool.

Wie die mentoren nu juist zijn? Naast het vaste lijstje met onder meer Guy Wollaert, Conny Vandendriessche en Harry Demey hebben we nieuw bloed in huis gehaald. De nieuwe start-ups en scale-ups mogen begeleiding genieten van namen als Erwin Jansen, Christophe Degrez, Wilfried Van Assche en Philip Timmermans. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer, bekijk hier de volledige lijst van mentoren.

Daarnaast organiseren we bij The Birdhouse tussentijdse evaluaties met pitch sessies, waarbij de start-ups en scale-ups hun voortgang presenteren voor alle mentoren. Op de eindevaluatie (of graduation event) zetten we ze op een podium om hun resultaten te presenteren aan mentoren én potentiële investeerders. De focus ligt dus telkens opnieuw op snelle, maar duurzame groei. Dat betekent dat we de start-ups en scale-ups willen klaarstomen om na 6 maanden op eigen houtje verder te kunnen. Want snelle groei mag geen doel op zich zijn, anders is de kans groter dat het misschien verkeerd loopt.

Omdat The Birdhouse zo bezig is met die duurzame groei, hebben we een personal/business coach in huis gehaald. An Dours is de persoon die via groepssessies en individuele gesprekken de ondernemers even snel doet groeien als hun business.

#3 Netwerken zoals een pro

Aan netwerken is er bij The Birdhouse geen gebrek: tijdens onze vaste events (denk grote aankondigingen of kleinere after-work drinks en meet-ups) krijgt iedere ondernemer ruimschoots de kans om de nodige contacten te leggen. Onze mentoren stellen bovendien met veel plezier hun eigen netwerk open voor de ondernemingen van The Birdhouse. Handig, want zo hebben ze meer kans om bij een mogelijke klant binnen te raken of misschien zelfs een investeerder te vinden.

Netwerken doen de start-ups en scale-ups ongetwijfeld ook tijdens onze weekly lunches. Daarbij schuiven ze aan tafel met interessante ondernemers (geen mentoren) om kennis en ervaringen uit te wisselen. Frank Maene, Wim Ballieu en Omar Mohout zijn slechts enkele van de gevestigde waarden die al kwamen lunchen.

Tot slot mogen de bedrijven zich ook verwachten aan een aantal outside inspiration sessions. Daarbij steken ze de koppen samen met enkele ervaren start-ups - bijvoorbeeld Realo en Teamleader. De CEO’s geven inzage in hun groeitraject en -pijnen, waardoor ze als klankbord optreden.

Benieuwd hoe de nieuwe start-ups en scale-ups van The Birdhouse het doen? Volg dan onze blog en hou ook zeker de Facebook-pagina in de gaten!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in