« Terug naar de blog

Waarom jouw start-up planners én doeners nodig heeft

September 18, 2017

Wie als start-up nieuw personeel aanwerft, zoekt vaak mensen met een echte doenersmentaliteit: go-getters die overal onmiddellijk inspringen. Toch moet je je als ondernemer ook laten omringen door planners, die liever eerst even afstand nemen en het planmatig aanpakken. De succesformule: een combinatie van planners en doeners! Hieronder leggen we uit waarom.

Het belang van planners in je start-up

Elk bedrijf, van start-up tot corporate, is erbij gebaat een aantal planners in dienst te hebben. Ze gaan berekend en strategisch te werk, en denken liever eerst na alvorens te springen. Maar vergis je niet, ze zijn even gemotiveerd om snel resultaat te zien als hun impulsievere collega's. Planners in hart en nieren kunnen dikwijls de meest innovatieve ideeën spuien, maar vallen vaak terug op de doeners in hun team die instaan voor de uitvoering. Zo wordt van een CEO verwacht dat hij planmatig kan handelen.

Of dat betekent dat start-up entrepreneurs geen ‘do’-mentaliteit nodig hebben? Natuurlijk niet. Integendeel, de meest succesvolle founders zijn doeners in hart en nieren. Hun zin voor ondernemen is volledig ontstaan uit die energie. De belangrijkste nuance is echter dat ze hebben geleerd om hun doenersmentaliteit te koppelen aan de typische karaktertrekken van een planner. 

Dat betekent bijvoorbeeld ‘minder analyseren en snel genoeg in actie treden’, maar ook ‘doordachte beslissingen in plaats van impulsief gedrag’. Het is kwestie van de gulden middenweg te vinden.

Als doener meer leren plannen?

Je hoeft geen geboren planner te zijn om een plannersmentaliteit te kweken. Deze tips helpen je al een heel eind op weg:

  • Gebruik to-do-lijstjes, of doe een beroep op gratis tools zoals Trello, Todoist, Asana, …
  • Bouw routines in rond terugkerende taken. Zo kan je van plannen een gewoonte maken.
  • Maak je to do’s niet te algemeen: probeer je taken zo concreet mogelijk af te lijnen. En maak ze meteen ook zo SMART mogelijk. Afvinken geeft voldoening, en hoe nauwer de taak, hoe sneller je kan afwerken.

 

Waarom je ook doeners nodig hebt

Hustlers, people who get sh*t done, bulldozers… what’s in a name? Elke start-up heeft een doener nodig: iemand die zorgt voor resultaat. Wanneer je nieuw personeel aanwerft, dan wil je waarschijnlijk vooral doeners aannemen. En die heb je zeker nodig. Per slot van rekening wil geen enkele ondernemer op een berg plannen zitten die nooit worden uitgevoerd. Een start-up runnen is een spel van actie ondernemen en risico’s nemen. Want hoe breng je anders geld in het laatje? Doeners springen, gaan en blijven gaan.

Maar let op! Dat staat niet gelijk aan onbezonnen werk. Een ideale doener is pragmatisch van aard, en verliest liefst niet al te veel tijd aan doelloze meeting en ‘wat als’-scenario’s.  

Bij sommige doeners heerst wel het gevaar voor verlies van focus. In al hun enthousiasme willen ze doorgaans meerdere dingen tegelijk ondernemen. Drie keer raden welk type profiel de doener op het juiste moment afremt?

 

Als planner een doener worden?

Wie van nature een echte planner is, kan ongetwijfeld deze tips gebruiken om die ‘do’-mentaliteit aan te leren:

  • Schrijf je ideeën neer en voeg er deadlines aan toe om ze uit te voeren.
  • Onthoud het volledige plaatje. Probeer kortetermijndoelstellingen uit te stippelen die voortvloeien uit je visie. Zo weet je steeds waarmee je bezig bent
  • Beloon jezelf voor de actie die je hebt ondernemen. Schrijf je ‘do’-momenten neer en put energie uit wat je al hebt bereikt.

Evenwicht, evenwicht, evenwicht

Conclusie: achter elk succesvol team schuilen een aantal doeners en een aantal planners. De beste resultaten bereik je met een combinatie van de twee profielen. Het is dus geen zwart-witverhaal, maar een kwestie van het juiste evenwicht te vinden.

Daarom vind je in heel wat start-ups een doener-oprichter en een planner-oprichter. Dat die complementariteit vruchten afwerpt, is meer dan duidelijk!

Nood aan meer ondernemerstips? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in