« Terug naar de blog

De kunst van bootstrapping: je start-up opstarten zonder externe middelen

October 19, 2017

Sommige start-ups en scale-ups gaan al vroeg aan de slag met hun zoektocht naar investeerders. Andere ondernemers kiezen er bewust voor geen kapitaal van buitenaf aan te nemen. Welke keuze het best bij jou past, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur en het type start-up. Aan het overwegen om te bootstrappen? Lees vooral verder!

Bootstrapping: what’s in a name?

Bootstrapping is een term die gebruikt wordt wanneer je als onderneming probeert rond te komen met alleen je eigen financiële middelen. Dat is meestal je spaargeld, of het geld dat je verdient bij een andere (parttime) job. Als je bootstrapt, is het belangrijk dat je voorzichtig omspringt met je schaarse financiële middelen. Elke euro omdraaien, zoals ze wel eens zeggen.

Wanneer moet je bootstrapping overwegen?

Als je geen tijd hebt om investeerders te zoeken

Op zoek gaan naar investeringen neemt erg veel tijd in beslag. Potentiële investeerders opsporen, gaan pitchen, onderhandelen over je term sheets, getting those god d*mn things signed, … Het wordt al snel een full-time bezigheid, die soms verhindert dat jij je nog kan ontfermen over je core business. Als je kan bootstrappen, dan heb jij je handen volledig vrij om te focussen op het reilen en zeilen van je start-up.

 
Als je liever geen inmenging hebt

Over handen gesproken; als je liever de touwtjes volledig in eigen handen houdt, dan is bootstrapping the way to go. Als je op zoek gaat naar investeringen, moet je vaak aandelen afgeven in ruil voor kapitaal. Aandelen staan vaak gelijk aan zeggenschap over wat er gebeurt in je start-up. Nieuwe partijen aan boord van je Raad van Bestuur, kunnen voor een heel andere dynamiek in je start-up zorgen, waar je misschien geen boodschap aan hebt. Liever 100% eigenaar van je start-up? Als je bootstrapt blijft het boeltje van jou.

Je wordt er extra vindingrijk van

Oké, dit is eerder een bijkomend voordeel, dat geven we toe. Maar bootstrapping is dan ook niet puur kommer en kwel! Door elke euro om te draaien, leer je creatief omspringen met de weinige middelen die je hebt. Je moet je netwerk meer inzetten en haalt resources van plekken waar je anders niet aan zou denken.

 
Als je niet direct investeerders vindt

Vooraleer je je blind staart op investeerders, houd in het achterhoofd dat bootstrapping soms de enige optie is. Wanneer investeerders (nog) niet willen toehappen of als subsidies langer op zich laten wachten, dan moet je wel creatief omspringen met je centen.

 

Enkele tips voor als je gaat bootstrappen

  • De eerste tip is redelijk voor de hand liggend: doe zoveel mogelijk zelf. Zaken uitbesteden zorgt er wel voor dat jij je kan focussen op wat je graag doet, maar de facturen lopen al snel hoog op. Weet dat je als entrepreneur een beetje van alle markten thuis moet zijn en dat je op die manier heel wat geld kan besparen.

  • Ga op zoek naar subsidies. Vlaanderen is (op bepaalde vlakken ;) ) een mooie omgeving om een onderneming te starten, onder andere door de vele subsidies die er te rapen vallen. Denk aan de kmo-portefeuille van het Agentschap voor Ondernemen en Innoveren, of de vele subsidies van Flanders Investment & Trade voor als je business in het buitenland genereert.

"Wij hebben veel tijd en moeite in onze subsidieaanvragen gestoken, mét resultaat. Als je aanvraagdossier goed voorbereid is, is de kans best wel groot dat je de subsidie effectief ontvangt. Ook moet je voor veel subsidiedossiers gelijkaardige vragen invullen, dus het is de voorbereiding zeker meer dan waard." -Jonas Deprez, CEO van Daltix (links)

  • Onderhoud je netwerk! Je zou er versteld van staan hoeveel een goed onderhouden netwerk jou kan opbrengen. Gratis diensten, maar ook ruildiensten of waardevolle nieuwe connecties kunnen je al een heel eind brengen. Hou je netwerk up-to-date, zeker mensen die echt geïnteresseerd zijn in je onderneming. Stuur ze bijvoorbeeld een tweewekelijkse of maandelijkse update.

  • Zoek stagiairs: jaarlijks zijn er honderden studenten (of afgestudeerden die zich willen heroriënteren) op zoek naar nieuwe uitdagingen. En dat voor allerhande functies! Denk aan communicatie en digitale marketing, maar ook studenten bedrijfsmanagement, sales, developers, grafisch ontwerpers, … Noem maar op. Maak er handig gebruik van, maar let op: een stagiair opleiden duurt ook wel eventjes. Je wilt hem of haar natuurlijk iets bijleren en niet uitsluitend gebruiken als gratis werkkracht. Investeer dus genoeg tijd en moeite in hen zodat zij er ook iets aan hebben. Dan krijg je gegarandeerd de beste resultaten!

  • Doe waar mogelijk mee met incubators, accelerators en wedstrijden. Soms win je een geldsom of krijg je gratis diensten aangeboden die normaal heel wat kosten.

  • Als het mogelijk is, zorg dat je zo snel mogelijk een bron van inkomsten hebt. Niet alleen heb je dan altijd wat cash achter de hand, ook is het geloofwaardiger voor potentiële investeerders. Het is voor hen namelijk een bevestiging dat ze investeren in iets met potentieel.

Meer leren over bootstrapping? Kom naar Bootstrapping your way to success op maandagavond 30 oktober. We nodigen topondernemers als Nicole Berx en Marc De Reu van The House Of Marketing uit voor een sessie in The Birdhouse in Gent. Reserveer je gratis tickets nu, want de plaatsen zijn beperkt!

 

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in