« Terug naar de blog

Dit zijn onze 5 Birdhouse-trends voor 2019

January 22, 2019

“The Birdhouse is de ideale plek om te kijken wat de toekomst brengt”, stelde één van onze mentoren enkele maanden terug. Want door constant met splinternieuwe start-ups te werken, zie je heel wat trends opkomen. Die realisatie zette ons aan om na te denken over het komende jaar en wat in petto heeft. Hieronder vind je onze vijf trends voor 2019 en waarom wij denken dat ze belangrijk zijn.

Legal tech

Een eerste trend voor 2019 is legaltech. Want alhoewel het digitale al diep doorgedrongen is in onze maatschappij en economie, blijft een contract afsluiten, een advocaat vinden of juridisch advies zoeken, nog steeds een papier-gedreven en vaak stroef proces.

Jureca heeft een digitaal platform waarop je advocaten aan vaste prijzen inhuurt.

Niettemin proberen een heel aantal start-ups de sector te vernieuwen en dat onder de noemer legaltech. In The Birdhouse merken we deze trend ook op. In ons meest recente cohort verwelkomden we Contractify, die contractbeheer digitaliseert en van frictie ontdoet. Lawren die chatbots en AI inzet om klanten beter te bedienen en juridische vraagstukken snel op te lossen. Birdhouse alumnus Jureca bouwt dan weer een digitaal platform waarop je advocaten aan vaste prijzen inhuurt.

Ook buiten onze muren gebeurt er veel. Advocatenkantoor DeJuristen kreeg een miljoen euro van de Cronos Groep om een juridische chatbot te ontwerpen. En de start-up Happy Flights helpt je zelfs snel en efficiënt luchtvaartmaatschappijen aan te klagen als ze iets fout doen.

Dat betekent natuurlijk niet dat de traditionele advocaat of jurist zal verdwijnen. Digitalisering dringt steeds verder door in de sector en dat maakt het zeker een trend om op te volgen in 2019.

Digitale ethiek

2018 was zowat het jaar van de online schandalen. We werden bezorgd over ons smartphonegebruik, sociale media bleken slecht voor onze privé levens én onze democratie, grote technologiebedrijven raakten in het ene schandaal na het andere verwikkeld.

Daarom zal digitale ethiek steeds belangrijker worden in 2019. Zo bracht digitale studio In The Pocket eind vorig jaar nog hun gids voor ethiek uit, waarin CEO Jeroen Lemaire en directeur product design Hannes Van De Velde zeer scherp stelden dat:

“You cannot just release big platforms or products blindly. You have to consider the impact on your users, maybe even on society as a whole. Frankly: you don’t want to get into the trouble that Facebook got itself into.”

Start-ups, net als grotere bedrijven, zullen steeds meer moeten nadenken over de ethische aspecten van de producten die ze uitbrengen. Meer sociale verantwoordelijkheid zal centraal staan in 2019.

Phygital

Phygital is een samenvoeging van physical en digital, deze trend speelt al langer mee. In 2019 blijft het nuttig om deze te blijven aanstippen. Consumenten zien steeds minder de scheidingslijn tussen digitaal en fysiek. Goede ervaringen bouwen zal op een mix van de twee moeten steunen.

Crimibox combineert een fysiek gezelschapsspel met online aanwijzingen.

Opnieuw zien we zulke trends binnen The Birdhouse opkomen. In onze meest recente cohort doet YOUREKA! dat bijvoorbeeld met VR. Zo bieden ze bedrijven interactieve, digitale ervaringen, die fysieke handelingen zoals een bedrijfsbezoek ondersteunen. Ook is Crimibox phytigal. Hun bordspel bevat de normale, fysieke elementen van een gezelschapsspel, maar doet je ook online gaan en laat je bijvoorbeeld aanwijzingen verzamelen op sociale media.

Via AR en VR, maar ook andere digitale platformen, vermengen we steeds meer het fysieke en het digitale. Hopelijk zien we in 2019 hier meer van.

B2C fintech

Digitale start-ups zetten al een tijdje de financiële wereld op zijn kop, ook in België. Voorlopig waren dit vooral start-ups die achter de schermen werkten, de kans is groot dat in 2019 fintech vaker naar de consument zal komen.

Zo zien we dit jaar mobiele betalingssystemen opkomen in ons land. Europa en de Verenigde Staten lopen hier nog achter op China, waar mobiel betalen al de norm is. Een inhaalbeweging is voelbaar. Apple Pay is sinds eind 2018 beschikbaar in België en met de dienst betaal je contactloos via een smartphone, smartwatch of zelfs ring. Ook concurrenten krijgen voet aan wal op ons continent. In december 2018 lanceerde Google Pay nog in Frankrijk en hoopt het techbedrijf de betaaldienst steeds meer uit te breiden in Europa.

De kans is wel groot dat dit soort diensten vertraging zullen oplopen in België. Ons legaal kader is niet altijd even flexibel en winkels zullen zich eerst moeten aanpassen. 

Een inhaalbeweging is voelbaar. Apple Pay is sinds eind 2018 beschikbaar in België, en ook concurrenten zoals Google Pay krijgen voet aan wal op ons continent.

Brain-computer interfaces

De laatste trend is er één die wat speculatief is. Mogelijks zien we in 2019 enkele grote aankondigingen op het gebied van brain-computer interfaces. Computers zijn al decennia apparaten die we gebruiken met onze handen, of nu zelfs met onze stem. Wat als je ze kan aansluiten op je hersenen en je ze bedient door te denken?

Vandaag de dag klinkt dat als science-fiction nog. Niettemin gebeurt er momenteel interessant onderzoek naar het onderwerp. Eind 2018 kondigde het Braingate Consortium nog aan dat ze verlamde mensen een tablet konden laten gebruiken via hun hersenen. Begin januari liet het fonds achter Mark Zuckerberg weten dat ze geld in het gebied investeren. Neuralink van Elon Musk begon eind 2018 een nieuwe ronde werknemers aan te werven. Dit kan duiden op een aankondiging in 2019 langs hun kant (hij vertelde in een gelijklopend interview ook dat mens en machine één moeten worden in de toekomst).

Het zal waarschijnlijk nog lang duren voordat deze technologie volwassen is, ongeveer 10 jaar volgens het onderzoeksbureau Gartner, in tussentijd kunnen we alvast speculeren over een interfaceloos tijdperk.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in