« Terug naar de blog

Een frisse wind in The Birdhouse

June 22, 2017

Aan alle mooie liedjes komt een (mooi) einde… En dat is ook het geval in ‘The Birdhouse’-song. Na zes maanden zwoegen, studeerden de start-ups in ons acceleratorprogramma af en kregen ze de kans om hun traject in glorie af te ronden op het "Graduation Event". Uiteraard zou ons nest niet leeg kunnen blijven en daarom verwelkomen we meteen met veel plezier onze 16 nieuwe start-ups.

6 intensieve maanden!

Angelo Medagoda van Friends and Fools maakte een video op het Graduation event
Angelo Medagoda steelt de show op het Graduation event van The Birdhouse

6 maanden lang sleutelden de start-ups samen met hun mentoren aan hun project. Tijdens de intensieve workshops en weekly lunches werden de start-ups ondergedompeld in de belangrijkste aspecten van het ondernemerschap. "We hebben ons hele concept compleet omgegooid, maar kijk waar we nu staan", vertelde Angelo Medagoda van Friends and Fools trots in een video op het Graduation event.

Wat brengt dat op?

Tim Op ’t Eyndt van iFlux vond vooral de ervaring en het advies van de 'out-of-the-box' mentoren het waardevolst. Je moet van alles op de hoogte zijn. Je moet een goed idee hebben, maar je moet dat ook nog kunnen verkopen en daarna een degelijke financiële stabiliteit creëren. De mentoren hebben een schatkist aan ervaring en dat is zeker van pas gekomen bij het uitbouwen van onze start-up. En iets waaraan je niet meteen zou denken als je het hebt over de meerwaarde van The Birdhouse is ook: de kruisbestuiving van de verschillende start-ups! We hebben enorm veel aan elkaar gehad tijdens die 6 intensieve maanden."

"Het programma heeft ons geholpen om een stabiele basis en structuur te creëren", vertelt Arne van AcademicLabs. "De regelmatige verplichtingen zoals de workshops en coachings zorgen ervoor dat je een duidelijk doel hebt waar je progressie uit moet halen. Dat moet je ook aantonen waardoor je meer gaat doen, dan als je alles in je eigen groep doet. 

Brent en Nicole van Pixelbrave lieten op het Graduation event een aftermovie afspelen met beeldmateriaal die ze tijdens hun 6 maanden hadden verzameld. Het filmpje gaf weer hoe zij het acceleratorprogramma hebben ervaren en beroerde het publiek. De nadruk lag sterk op de spannende belevenissen en projecten die ze verwezenlijkten, de kruisbestuiving tussen start-ups, maar vooral: de hechte banden die zijn ontstaan met de mentoren en de andere ondernemers in The Birdhouse. "Het zal pijn doen om The Birdhouse te verlaten, ik heb het hier enorm naar mijn zin gehad en heb hier vrienden voor het leven gemaakt. Dat op zich is al goud waard!", zegt Brent ontroerd.

De nieuwe lichting: mentoren

Ook een aantal nieuwe mentoren vervoegen het huidige team:

  • Joelle Frijters, een Nederlandse serie-onderneemster 
  • Filip Smet, CEO van Lemon Companies
  • Werner De Wolf, managing partner bij Groom2Grow
  • Tim Duhamel, medeoprichter bij InSites Consulting
  • Christophe Kochuyt, ex-CEO Seyntex
  • Ann Galland, oprichtster van Galland.be
  • Wouter Neirinck, oprichter van Darwings


De nieuwe lichting: start-ups!

Net zoals de vorige editie wordt de nieuwe lichting start-ups verdeeld over de vestigingen van The Birdhouse in Gent en Antwerpen. In Gent nemen Daltix, Cycle Valley, MusiCasa, Jureca, Creatool, HiveSchoeters en Martens, Studaro en Unigift hun intrek. 

De Antwerpse space aan het MAS wordt dan weer de vaste uitvalsbasis voor Entusia, Plann3r, Selma.ai, Taglayer, BlueBear, Set Global en Textgain

Van tekstvoorspelling tot een digitaal advocatenplatform

Ook bij deze lichting zitten we met een breed scala aan sectoren. Zo herkent de realtime tekst-analyse van Textgain geslacht, taal en emotie, maar het kan ook online toegepast worden in het blokkeren van haatberichten en terreur. Jureca heeft daarentegen een online advocatenplatform waarmee je binnen de 48 u. een antwoord van een advocaat in je buurt krijgt.

Afscheid van 'onze' Magali Renard

Al van bij den beginne was ze er bij. Een tweetal jaar geleden richtte Magali samen met Jan-Willem Callebaut het toenmalige Aerey op, een community voor jonge, ambitieuze ondernemers. Vandaag is Aerey uitgegroeid tot het acceleratorprogramma dat we vandaag kennen als "The Birdhouse". 

Magali wil zich in de toekomst volledig focussen op de revival en uitbouw van familiebedrijf Victor Renard. “Met Victor Renard willen we non-alcoholische dranken op de markt brengen, gericht naar de culinaire wereld”. 

Bij The Birdhouse dragen we ondernemen hoog in het vaandel, ook binnenin het team. We kunnen deze beslissing dus alleen maar toejuichen. Maar uiteraard, we liegen er niet om: afscheid nemen doet pijn. En we zullen Magali enorm missen.

What’s next?

De volgende maanden helpen we de ondernemers op hun weg naar succes. Door middel van o.a. workshops en netwerkmomenten begeleiden de mentoren hen in hun zoektocht naar een go-to market plan, structuur in de onderneming en eventueel investeringen.

We willen alvast onze mentoren, coaches en partners bedanken voor de tijd die ze investeren in het selecteren van de projecten, en natuurlijk nog alle coaching die ze gaan doen. 

Uiteraard willen we ook alle geselecteerde ondernemers feliciteren. We kijken er naar uit om onze ruimtes, kennis, netwerk en ervaringen met hen te delen.

Nog iets?

Arne heeft een duidelijke boodschap voor de nieuwe lichting start-ups en scale-ups die The Birdhouse zullen vervoegen: "Weet wat je wil en weet waar je naartoe wil. Met duidelijke doelen haal je het meest uit dit programma. Stuur je agenda op voorhand naar de mentor. Zo werk jij daar naartoe en haal je het maximale eruit."

Joris van Kayzr heeft nog een andere tip. "Streef in early stage naar een hybride business, waarbij je enerzijds een niet-schaalbaar service gedeelte hebt, zodat je in een vroege fase inkomsten kan genereren die je dan anderzijds gebruikt voor de ontwikkeling van je schaalbare gedeelte waar misschien pas op lange termijn inkomsten uit verder komen."

"'Buzze geven', zoals ze het in het West-Vlaams zeggen." - David Vandenbogaerde van Washcot  

Benieuwd hoe de nieuwe start-ups en scale-ups van The Birdhouse het doen? Volg dan onze blog en hou ook zeker de Facebook-pagina in de gaten!

A special thanks to Wouter Maeckelberghe voor de fantastische foto's en WhyNot.Digital voor de aftermovies. En beiden, uiteraard, nogmaals bedankt voor de immer aangename samenwerking!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in