« Terug naar de blog

Fake it till you make it: hoe kan je als start-up ondernemer geloofwaardiger overkomen?

February 14, 2018

Aah, the start-up life. Je bent jong (of je bedrijf is dat toch 😉 ) ambitieus, gedreven. Maar misschien zit je in die fase waar je proof of concept nog maar net af is, je nog niet veel betalende klanten hebt, of je nog geen grote namen op je lijst met partners kan zetten. Je moet je idee koste wat kost verkopen, maar wanneer iemand dan vraagt waarom ze in jou moeten geloven, dan val je stil.

Het is niet altijd even makkelijk om zelfzeker in je schoenen te staan als start-up ondernemer, wat jammer genoeg een impact heeft op je uitstraling en je geloofwaardigheid. Toch kan je werken aan een zelfverzekerde en geloofwaardige uitstraling. Hoe? The Birdhouse geeft je enkele tips, 100% gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door o.a. Psychology Today, Harvard Business Review en Wharton University.

1) Je lichaamshouding heeft een effect op je stressniveau

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je met een zelfzekere houding door het leven gaat (denk rechte rug, borst vooruit, kin omhoog en eventueel zelfs handen in de heupen), je cortisolniveau, beter bekend als het stresshormoon, actief daalt. Ook maak je meer testosteron aan, het hormoon dat vaker gelinkt wordt aan zelfzekerheid en dominantie, dan wanneer je voorovergebogen zit met je armen over elkaar. Dus ook al word je overmand door stress, geef jezelf een duwtje in de rug door op je postuur te letten, want het heeft écht wel een merkbaar effect op je hormoonhuishouding. Daarnaast spreekt het voor zich dat je zelfzekere houding niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Die (geveinsde) zelfzekerheid vertaalt zich op zijn beurt in geloofwaardigheid.

“Our nonverbals govern how we think and feel about ourselves. Our bodies change our minds." - Amy Cuddy, sociaal psychologe.

2) Overtuig jezelf dat je het kan

Een van de meest primitieve overlevingsinstincten van de mens kan je vandaag nog vaak toepassen in elke business setting: als we denken dat we een gevecht moeten aangaan, dan bereidt ons lichaam zich effectief voor op dat gevecht. Met andere woorden: net als je lichaamshouding kan ook een bepaalde mindset fysiologische effecten teweegbrengen. Hoe je dit toepast in je volgende salesgesprek? Voor je de deur binnenwandelt, vertel jezelf dat je de deal sowieso zal binnenhalen. Zo vergroot je de kans op slagen effectief!

3) Imiteer mensen waar je naar opkijkt

Voor deze tip vatten we faking it op in de letterlijke betekenis van het woord. Bestudeer het gedrag van mensen die staan waar jij maar al te graag wilt staan, en make it your own. Jaloers op de manier waarop een mede-entrepreneur zijn publiek meekrijgt in enkele woorden? Bewonder je iemands talent om op een podium te staan zonder stress? Ben je onder de indruk van het zelfvertrouwen waarmee een collega de kamer binnenwandelt? Imiteer dat gedrag! Je zal zelfzekerder overkomen én je skills bijschaven tegelijkertijd. Het kan wat onwennig aanvoelen in het begin, maar dat duurt maar even. Het is namelijk de bedoeling dat je de nieuwe gebaren of manier van praten je helemaal eigen maakt, waardoor je juist authentiek overkomt.

Deze tip is ongeveer het positieve equivalent van ‘never take advice from somebody you wouldn’t trade places with’.

foto door Wouter Maeckelberghe

4) Remember your wins

Het werkt ongelofelijk demotiverend en toch doen we het allemaal: we onthouden vaker onze failures dan onze overwinningen. Het is echter nefast voor je zelfvertrouwen, waardoor je nog meer stresst, waardoor je minder presteert enzovoort enzovoort. Je komt als het ware in een vicieuze cirkel terecht.

Ga op zoek naar een manier waarop jij je wins uit het verleden onthoudt! Voor een kleine boost in zelfvertrouwen, stel bijvoorbeeld een lijst(je) op met de vorige klanten die je hebt binnengehaald. Of zet je grootste partners op je website. Of zet je prijzen en onderscheidingen op je bureau, hoe klein ze ook mogen zijn. Blijf fier op wat je bereikt hebt, ook al gaan de zaken niet zo vlot als zou moeten. Het is belangrijk dat je vooruit blijft gaan en jezelf blijft pushen, maar zorg dat je genoeg tijd maakt om je kleinere (en grote) zeges te vieren.

foto door Wouter Maeckelberghe
Tip: houd altijd een emergency flesje champagne op kantoor. Als welverdiende treat bij een kleine/grote overwinning, maar ook als reminder voor de mooie momenten die er nog staan aan te komen, en als motivatie om daar te geraken!

5) Relativeer de mindere momenten, blijf kalm bij een crisis

Is plan A niet uitgedraaid zoals verwacht? Geen zorgen. Het alfabet heeft nog genoeg letters, dus paniek is niet nodig. Als je de eerste emotionele reacties probeert te beperken en je zelfzekere houding behoudt, dan voel je je zelfzekerder om de crisis aan te pakken. Probeer rustig te ademhalen en even afstand te nemen van de situatie.

Betekent dit dat je nooit mag flippen? Natuurlijk wel. Je moet nu eenmaal eerlijk zijn over je gevoelens en als ondernemer durven toegeven dat het soms gewoon tegensteekt. Probeer er alleen voor te zorgen dat je emoties de overhand niet nemen, en dat je je collega’s of cofounders niet nodeloos gek maakt. Hou je hoofd koel, en het brandje is sneller geblust dan je denkt.

6) Je moet nog niet 100% klaar zijn

Faken is ook relevant bij productontwikkeling. Hoe? Een foutje dat we vaak zien terugkomen, is dat ondernemers bang zijn om feedback te vragen over hun product tot wanneer het volledig en 100% klaar is. We beschreven het al in onze blog over customer advisory boards, maar herhalen het hier graag: hoe vroeger je feedback vraagt, hoe sneller je zult weten of de product-market fit er is, en waar er nog werkpunten liggen. Je product hoeft niet helemaal af zijn vooraleer je aan het testen gaat.

Mensen willen zich iets kunnen voorstellen wanneer je over jouw idee vertelt. Daarom is het een good practice om altijd pen en papier bij te hebben om te schetsen waar je over praat. Als je er nog een schepje bovenop wilt doen: voorzie een kleine en simpele landingpage voor je product, of ontwerp al enkele mock-ups zodat het lijkt alsof je al verder staat dan effectief het geval is. Zorg er natuurlijk voor dat je dit snel zelf kunt doen, want je uitwerking zal nog talloze keren veranderen. Het zou maar wat zonde zijn als je in deze fase al designers gaat betalen. Wix, Tilda en Wordpress zijn in deze fase perfect geschikt.

7) Focus on the goals

Nog een laatste tip: als je je focust op je ambities, en niet zozeer je ellenlange to-do lijst, dan kom je meer bekwaam over. Onbewust gaan we ons assertiever gedragen en dwingen we meer respect af van de mensen rondom ons, als we actief denken aan wat we willen bereiken. Houd the bigger picture dus in je achterhoofd!

Maar ben ik dan wel authentiek?

Eén antwoord: ja. En dat om twee redenen. We begrijpen dat je het woord ‘fake’ liever vermijdt en zijn van mening dat authenticiteit belangrijker is. Maar fake it til you make it heeft meer te maken met de self fulfilling prophecy dan met een oplichter te zijn. Het gaat om je omgeving scannen en je gedrag daarop aan te passen, waardoor je een (grotere) impact hebt op de uitkomst ervan.

En zo komen we bij de tweede reden waarom faken soms oké is: het gaat om flexibiliteit. Ondernemers die actief bezig zijn met dat scannen van de omgeving en zich daaraan aan te passen, scoren over het algemeen beter, op verschillende vlakken.

Fake it till you make it heeft niets te maken met “fake” maar eerder met het inschatten van situaties en jouw houding daar aan te passen. In the start-up life geldt die regel zeker. Succes!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in