« Terug naar de blog

Kill the Conflict before it Kills your Start-up

September 12, 2018

Conflicten tussen founders zijn een belangrijk probleem. Bij heel wat start-ups vertrekken er oprichters na een ruzie en het is zelfs één van de hoofdredenen waarom ondernemingen falen. Discussies controleren en kalmeren is dus een essentiële skill en in deze blogpost geven we onze 4 tips om conflictueuze situaties te vermijden.

Goede relaties tussen de oprichters en het team zijn de hoekstenen van een start-up. Het wegvallen van zulke hechte relaties kan ervoor zorgen dat de fundamenten in elkaar zakken.

Volgens Paul Graham, oprichter van Y Combinator zijn conflicten één van de “18 mistakes that kill startups”, en getuigt hij dat bij 20% van hun start-ups minstens één van de oprichters vertrekt. Er zijn cijfers die dit fenomeen bevestigen. Onderzoeksbureau CBS Insights ontdekte dat start-ups die falen, 13% “disharmony among team/investors” als reden voor de break-up aanhalen. 

Denk als founder actief na over bestaande conflicten en mogelijke oplossingen. Want zolang alles goed gaat, kan je eventuele spanningen misschien wel maskeren maar eens je tegenslagen te verwerken krijgt en jullie elkaar geen rugdekking geven, zit je in de problemen.

Tip 1: blijven praten

Ruzies kunnen vaak groeien door een gebrek aan communicatie. Je bent met allerlei belangrijke zaken bezig en daarom vergeet je vaak te communiceren. Blijven praten met je co-founders mag je niet vergeten en is essentieel voor een goede verstandhouding.

Met elkaar spreken moet verder gaan dan puur professionele onderwerpen, informeel overleg is cruciaal om een hechte band op te bouwen waarbij vertrouwen essentieel is. Voer gesprekken over of iedereen nog energie haalt uit hun taken en over wat er in de persoonlijke levens van de oprichters en het team gebeurt.

Dingen benoemen en eerlijk zijn is nooit slecht. Als je thuis een huilende baby hebt en je dus met een slechter humeur op het werk zit, vertel het dan ook en bespreek mogelijke regelingen met je co-founders.

Garry Tan, VC, start-up oprichter getuigt: “I wanted so much for us to succeed, and I wanted so much for us to be great co-founders (and to maintain the narrative that we were close and had a good partnership) that I skipped the hard work that it takes to get that relationship and do our best work: embracing conflict and resolving it." 

Tip 2: zorg dat de officiële kant in orde is

Een andere belangrijke bron van conflict tussen oprichters is de overeenkomst tussen de verschillende founders, de regeling rond bijvoorbeeld:

-      de verdeling van aandelen

-      titels en hiërarchie in de werkplaats

-      intellectueel eigendom

-      verloning

-      hoe een founder een exit kan maken

Conflicten ontstaan vaak in de latere fasen van de start-up omdat bepaalde oprichters vinden dat ze een slechte deal hebben gemaakt destijds, of dat hun werk ondergewaardeerd wordt.

Op regelmatige basis praten over zulke thema’s is verstandig. Het zijn niet altijd de prettigste discussies, maar een goede oplossing vinden voor alle founders is erg belangrijk voor de stabiliteit van de start-up. Door overeenkomsten juridisch goed vast te leggen voorkom je problemen in een latere groeicyclus.

Tip 3: doe aan koppeltherapie

Therapie kan voordelen bieden. Oprichters hebben een intense relatie met elkaar. Als je ziet dat je er zelf niet meer uitgeraakt, dan kan een professional met ervaring je misschien wel helpen. New York Times schreef al over koppeltherapie voor founders:“When you have no boundaries and you are totally enmeshed and it gets bad, it can be devastating. So the therapist is trying to work with us on that and figure out what types of boundaries are healthy.

Een neutrale persoon, die niet verbonden is aan één van de partijen, en die een achtergrond heeft in conflictbemiddeling kan voor een doorbraak zorgen. Lang aanslepende conflicten kunnen ervoor zorgen dat verschillende partijen een vijandig beeld van hun tegenstander ophangen. Een neutraal persoon kan die veronderstellingen weghalen en je als mensen met elkaar doen praten.

Tip 4: soms is een exit de beste keuze

Deze laatste tip is er geen makkelijke, maar soms is de exit van één van de co-founders simpelweg beter voor de start-up en de co-founder(s) zelf.

Start-ups en personen veranderen, en soms kan dat ervoor zorgen dat één van de oprichters niet meer bij het bedrijf past. Zo zijn de founders die onontbeerlijk waren om een start-up te doen groeien, vaak niet de juiste personen om succes te consolideren. Wanneer start-ups groeien zie je bijvoorbeeld vaak dat er een shift in leiderschap is.

Als een start-up pivotteert krijgen oprichters het soms moeilijk. Iemand die erg veel energie haalt uit direct contact met consumenten, zal een pivot naar B2B sales moeilijker vinden bijvoorbeeld.

Of het kan ook gaan over een persoonlijk probleem, een conflict kan zo erg uit de hand lopen dat een exit uiteindelijk de enige keuze is. Dat is geen leuke beslissing om te nemen, maar op langer termijn kan dit de beste oplossing zijn.

Omwille van al deze redenen is het dus goed om vast te leggen hoe één van de founders correct een exit kan maken (zie ook tip 2), en je voor te bereiden op die mogelijkheid.

De TED-talk van Derek Sivers toont bijvoorbeeld hoe de eerste volgers cruciaal zijn om een beweging in gang te krijgen, en co-founders zijn die eerste volgers voor start-ups. Iemand laten gaan die vanaf het begin erbij was, is niet evident.

Deze blogpost werd geschreven met behulp van An Dours. Ze is Personal Coach of 'zoektochtbegeleider':gespecialiseerd in inside-out empowerment, ritme & joyfulness. 
Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitteren op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in