« Terug naar de blog

Great companies need great teams: waarom sterke teams noodzakelijk zijn

November 27, 2017

Bijna elke start-up is ontstaan vanuit het idee van een individu of als gezamenlijk ondernemersavontuur van twee of drie founders. Maar vanaf dat je wilt groeien, moet je team ook mee schalen. En het verdere succes van je start-up staat of valt met de manier waarop je dat aanpakt. Het belang van een goed team wordt namelijk vaak onderschat. Het kan je start-up doen falen als het scheef zit, maar ook zo veel verder brengen wanneer de tandwielen goed in elkaar passen.

“Een goed idee overleeft een slecht team niet, terwijl een goed team praktisch elk idee kan doen werken.”

Eén plus één is drie. Ook in een start-up!

Waarom is een goed team dan zo belangrijk, en waar komt de groeikracht vandaan?

Het grootste deel zit ‘m in het één-plus-één-is-drie-effect. Een getalenteerd individu kan bergen verzetten. Maar een getalenteerd en goed draaiend team kan het volledige landschap hertekenen. Het gecombineerde effect van samenwerken levert mooiere dingen op dan de som van individuele successen.

Ook kom je met een goed draaiend team veel verder dan je initieel zou geraken: teams die bestaan uit complementaire persoonlijkheden werken empowering; ze inspireren elkaar en trekken de ander uit elkaars comfortzone. Op die manier komen ze tot heel wat nieuwe ideeën en oplossingen, waar ze als individu allicht nooit op zouden komen.

Een goed team voor een start-up: begin tijdig

Een goed functionerend team samenstellen begint al vroeg in je aanwervingsproces:

  • Bepaal duidelijk welke profielen je nodig hebt. Zorg dat er genoeg verscheidenheid in zit. Niet alleen op vlak van functietitel en skills, ook op vlak van persoonlijkheid! Zorg dat je met complementaire types werk.
  • Ga alleen voor de beste, maar kijk niet alleen naar skills en ervaring. Let ook erg op mentaliteit en motivatie. Selecteer deels op persoonlijkheid en focus daar al op tijdens de sollicitatie.
  • Communiceer open en duidelijk en zorg dat de communicatie in team dat ook is. Vermijd misverstanden en zorg dat iedereen op dezelfde lijn zit.
  • Zet duidelijke goals en haalbare targets voor het hele team. Zorg ervoor dat iedereen er achter staat en dat ze voor verstaanbaar en realistisch (maar toch ambitieus!) zijn.
  • Inspirerend leiderschap is cruciaal! Hoewel een horizontale structuur erg populair is in de start-up scene en bij kleine bedrijven, moet je toch zorgen dat er een duidelijk leidersfiguur is waar de rest van het team zich achter kan scharen. Dit is vaak de founder of de CEO, maar dat is niet altijd noodzakelijkerwijs het geval.
  • Geef genoeg feedback en plan regelmatig reviews in. Stuur bij als het niet goed gaat en durf de pijnpunten aan te pakken.

 

Hoe behoud je een goed team?

Gemotiveerde en getalenteerde werknemers worden soms weggekaapt, en zijn van nature uit steeds geïnteresseerd in nieuwe profielen. Zorg dus dat je ze niet kwijtspeelt en daarmee je goed functionerend team in diggelen laat vallen! Enkele tips:

  • Het klinkt misschien melig en is waarschijnlijk niet je grootste prioriteit, maar zorg dat er genoeg plezier in je bedrijf zit! Creëer een aangename werksfeer en zorg ervoor dat je werknemers met plezier naar the office komen. Natuurlijk zijn er stressy momenten en periodes waarop het even hard moet gaan, maar compenseer die momenten door ook ontspanning te gunnen en zelf aan te bieden, in de vorm van after work drinks, teambuildings, ... you name it.
  • Investeer in een degelijke en eerlijke company culture van bij het begin, en neem mensen aan die binnen die cultuur passen.
  • Laat je team meegroeien. Zorg dat ze hun skills kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe talenten kunnen ontdekken als ze dat willen.

Meer weten?

Goede en duurzame teams opbouwen doe je niet op één-twee-drie. The Birdhouse geeft je dan ook graag heel wat tips en insights! Als je meer wil weten, kom dan op 7 december naar ons event Build a great team and execute big. We nodigen Bart Vancoppenolle uit, die onder andere bedrijven als Teamleader heeft helpen groeien van 6 naar meer dan 50 werknemers. Ook Jonas van Daltix uit The Birdhouse komt vertellen over zijn ervaring met teams, en Hannah, CEO van AreTheyHappy uit de eerste lichting van het acceleraror programma, komt haar ervaringen delen over hoe zij haar team heeft doen groeien. Place to be: The Birdhouse Gent, vanaf 19 uur ‘s avonds. Reserveer je gratis tickets via Eventbrite!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in