« Terug naar de blog

Meet the start-ups van cohort 5!

November 6, 2018

Het is weer zover! De vijfde lichting van The Birdhouse is bekend. Uit 971 dossiers selecteerden we 14 start-ups die de komende 6 maanden ons intensief traject zullen volgen. Maar wie zijn die start-ups nu net? En wat hopen ze uit onze accelerator te halen? In deze blogpost spraken we met de gelukkigen en laten we je kennis maken met de geselecteerden.

"Die ‘ja’ van The Birdhouse was echt een compliment", lacht de kersverse aanvaarde Els De Geyter, mede-oprichter van Human Reef. Met haar start-up bouwt ze een softwareplatform om binnen organisaties efficiënt strategie uit te voeren en op te volgen.

Dat product hoopt ze te versnellen bij The Birdhouse. "Voor ons was het de juiste stap op het juiste moment. Ons product staat klaar en we hopen ons netwerk te versterken via de mentoren en de andere start-ups. Zo willen we een eerste reeks klanten binnenhalen, en misschien zelfs investeerders aantrekken”, vertelt Els.

Accelereren

The Birdhouse helpt start-ups vooral om te schalen en versnellen. "We zijn erg blij dat The Birdhouse ons selecteerde”, vertelt Andreas De Neve, mede-oprichter van TechWolf. Zij verbeteren HR via artificiële intelligentie, bijvoorbeeld door vacatureplatformen efficiënter te maken.

“Een deelname aan The Birdhouse loopt synchroon met de tijdlijn van onze start-up, we zitten in een fase van versnelling waar we zo snel mogelijk een markt willen veroveren”, vervolgt hij. “En de mentoren zijn daar enorm belangrijk in. Twee elementen die we nog misten, HR-expertise en kennis van schalen, zijn allebei aanwezig binnen The Birdhouse."

Start-up mentoren

Die kennis komt er dus vaak via de mentoren. Ons mentorenkorps vormt trouwens de belangrijkste reden waarom start-ups voor The Birdhouse kiezen; maar liefst 77% van deze cohort gaf dat als de belangrijkste factor.

Zo ook voor Dropon, een start-up die logistiek efficiënter maakt via hun softwareplatform. "We willen als bedrijf verder bijleren en groeien”, vertelt Anthony Viaene, mede-oprichter van Dropon. “De mentoren van The Birdhouse hebben een enorme kennis en ervaring, en we kijken er naar uit om hun advies te horen en hun ideeën toe te passen binnen onze start-up.”

Anthony geeft wel toe dat ze eerst twijfelden om een dossier in te dienen bij The Birdhouse. "We dachten aanvankelijk dat het meer een incubator was dan een accelerator”, blikt hij terug. “Maar na verduidelijking over het volledige programma, begrepen we dat dit een echte accelerator is. Meteen kort, intensief traject gericht op versnellen en groeien. Dit komt qua timing voor ons als een geschenk uit de hemel, we zijn super blij om erbij te horen."

“De mentoren van The Birdhouse hebben een enorme kennis en ervaring, en we kijken er naar uit om hun advies te horen en hun ideeën toe te passen binnen onze start-up.”

6 maanden

Over 6 maanden studeert deze lichting start-ups af. En de geselecteerden plannen nu al vooruit naar dat moment. Zo ook Tengu, zij bouwen een softwareplatform dat bedrijven toelaat overzicht te bewaren in hun data, en daar een beter systeem rond op te bouwen.

"Aanvaard worden was een happy moment", vertelt Thomas Vanhove van Tengu. "We kennen The Birdhouse als een streng selectieprogramma, dus de zenuwen zaten er wel in."

Maar tijd om te rusten is er niet. Over 6 maanden hopen ze klaar te staan voor pijlsnelle groei. "Nu hebben we het gevoel dat ons product schaalbaar is”, vertelt Thomas. “Maar ons salesprocess is nog niet duidelijk afgelijnd. Over 6 maanden willen we daarom een sales-funnel hebben en iemand specifiek daarvoor aanwerven. We willen het fundament bouwen voor de groei van ons bedrijf. En dat is heel ambitieus om op 6 maanden te klaren. Maar met The Birdhouse voeg je tijdelijk een heel team toe aan je bedrijf."

Meet the start-ups

Human Reef, TechWolf, Dropon en Tengu vertegenwoordigen natuurlijk slechts 4 van de 14 geselecteerden. Wil je alle start-ups leren kennen? Hieronder vind je het volledige overzicht per stad.

Gent

Contractify

Sector: legal tech
Logo start-up Contractify

Contractify is specialist in contract management en is de enige partij in België met een volledige focus op het bijstaan van organisaties op vlak van contractbeheer. Dankzij een jarenlange praktijkervaring hebben ze een goede kijk op hoe een organisatie (terug) grip krijgt op zijn contracten. Deze kennis vertaalden ze in een gebruiksvriendelijke cloud-based software oplossing. Ze bieden hun klanten niet enkel de juiste tool aan maar kunnen hen eveneens ontzorgen op vlak van registratie en opvolging van alle contracten.

Crimibox

Sector: gaming
Logo start-up Crimibox

Crimibox verkoopt onopgeloste moordzaken. Fictieve moordzaken weliswaar, die deel uitmaken van een nieuw spelconcept waarin de grens tussen fictie en realiteit vervaagt.  Hun klanten, die ze detectives noemen, ontvangen thuis een doos met daarin het volledige politiedossier van een onopgeloste moordzaak. Daarbij moeten hun detectives niet alleen politieverslagen en getuigenissen lezen, maar gaan ze ook online aan de slag. Zo moeten ze potentiële verdachten volgen op sociale media, locaties controleren op Google Maps, telefoontaps beluisteren en zelfs telefoonnummers opbellen. Het ultieme doel is om de moordenaar te ontmaskeren. Kortom, geen alledaags bordspel.

Dropon

Sector: logistics
Logo start-up Dropon

Dropon helpt bedrijven bij de organisatie van hun leveringen via een intuïtieve planning en route-optimalisatie software. Dropon dekt de volledige workflow van logistiek transport en optimaliseert distributierondes met behulp van een krachtig algoritme gevoed door o.a. live verkeersdata. Tijdens de effectieve levering volg je centraal en in real-time de uitvoering ervan. Het speelt o.a. in op de toenemende druk op de logistiek en de steden, de krimpende marges en de stijgende vraag naar meer flexibiliteit voor de eindklant waardoor het essentieel is om op een efficiënte manier te werk te gaan.

Hemp in a Box

Sector: construction
Logo start-up Hemp in a box

Hemp in a box biedt betaalbare en praktische oplossingen voor iedereen die wil wonen of werken in een ecologisch en duurzaam gebouw, zonder in te boeten op esthetiek, comfort of functionaliteit. Hun bouwmaterialen op basis van kalkhennep gebruik je voor nieuwbouw, renovatie en isolatie. Zowel de vakman als de doe-het-zelver realiseert een aangenaam, gezond en duurzaam wooncomfort.

Human Reef

Sector: strategy
Logo start-up Human Reef

Human Reef ontwikkelde een software platform dat strategie-executie overzichtelijk en werkbaar maakt. Het Human Reef Platform zorgt ervoor dat strategie niet langer een ver-van-mijn-bed-show is voor werknemers en dat je strategie naar realiteit kan vertalen. Naast het platform biedt Human Reef ook workshops en trainingen aan om bedrijven te helpen om de kloof tussen strategie en uitvoering te overbruggen.

Nachtkoerier

Sector: delivery

Voor een late night snack of pintje hoef je vanaf nu de deur niet meer uit. Drie jonge Gentenaars hebben de bezorgdienst Nachtkoerier in het leven geroepen. Wanneer alle winkels gesloten zijn, kan je op hun website terecht om je favoriete snacks en dranken te bestellen, en te laten leveren met de fiets binnen de 30 minuten.

TechWolf

Sector: HR
Logo start-up TechWolf

TechWolf maakt HR-platformen, HR-diensten en HR-processen intelligent via hun ‘skill engine.’ Die skill engine verschaft, op basis van deep learning, inzichten over welke competenties een persoon bezit, welke opleiding hij of zij nodig heeft en wat een job vereist. Deze dienst heeft het integratievermogen van een plugin en bieden ze op maat aan van HR-dienstverleners.

Tengu

Sector: data
Logo start-up Tengu

Door technische complexiteit en een tekort aan data-experten blijven ambitieuze data science projecten vaak onafgewerkt binnen organisaties. Tengu overbrugt deze kloof tussen data-driven ambities en data-driven beslissingen door de fundamenten en de software architectuur te ontwerpen die data projecten wél succesvol maken. Vanuit die architectuur brengen ze overzicht in de complexiteit van de verschillende databronnen en stromen. Want die moeten met elkaar interageren om bedrijfsdoelen te bereiken. Hierdoor werken data engineers efficiënter en kunnen data scientists zich focussen op de creatie van inzichten.

“Don't get lost in the data jungle, connect your data with Tengu” is alvast hun tagline.

Antwerpen

Bullswap

Sector: construction
Logo start-up Bullswap

Bullswap is een gesloten online deelplatform (B2B) voor Belgische bouwbedrijven. Bedrijven kunnen deelnemen aan het platform aan de aanbod en de vraagzijde. Bullswap verbindt zo bedrijven die onderbezette bouwmachines bezitten met bedrijven die vandaag bouwmachines moeten verhuren van traditionele verhuurfirma's. Zo bieden ze een prijs die 20% lager ligt dan traditionele huurprijzen.

Dare To Date

Sector: dating

Dare to Date haalt singels weg van achter hun scherm en brengt ze terug samen in het echte leven. Ze doen dit door events te organiseren die singles in een leuke, ongedwongen sfeer en op originele locaties samenbrengt. Hiermee gaan ze in tegen de stroom van online dating en zeggen ze terug volmondig “JA” tegen echte babbels, tegen praten en lachen met elkaar en tegen het fantastische gevoel dat menselijk contact geeft.

FoodBot3D

Sector: food

Foodbot3D is de eerste 3D-foodprinter op de Belgische markt. Zo krijgt de gastronomie een nieuwe dimensie van beleving doordat ze elk creatief idee kunnen omzetten in voedsel. Met hun 3D-printer kan je gerechten printen in chocolade, marsepein, boter, aardappelpuree en zelfs foodwaste pasta. Vul je spuit, maak je idee en print het uit, waarna je lekker kan genieten van een 3D geprint voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of tussendoortje.

i.Revatilise

Sector: industry

i.Revitalise is een online deelplatform voor hoogtechnologische apparatuur, machines en infrastructuur, al dan niet met bijhorende operator of know-how. Ze richten zich op de kleine en grote bedrijven in de maakindustrie en onderhoudsindustrie, maar ook op kenniscentra en industrieel onderzoek en ontwikkeling. Ze bieden eenvoudige toegang tot deze middelen en ontzorgen klanten wanneer er een dringende nood is of een structurele behoefte met lage return on investment. Daarnaast bieden ze een nieuwe inkomstenstroom voor eigenaars.

Lawra

Sector: legal tech

Lawra is dé legal tech oplossing voor de juridische professional: enerzijds kunnen advocaten efficiënter en klantgericht werken via chatbots en een AI zoekmachine. Anderzijds kunnen bedrijven via de contract-bot het gebruik van uniforme contracten verzekeren.

YOUREKA!

Sector: experience marketing

YOUREKA! maakt interactieve en dynamische 360° ervaringen die gebruikers onderdompelen in de sfeer van eender welke locatie. Hun virtuele rondleidingen vertellen het verhaal van de klant en helpen hen met het bereiken van specifieke conversiedoelen. Met hun handig analytics dashboard volgen ze ook de prestaties van de 360° ervaring op zoals het aantal bezoekers, het aantal conversies of de duurtijd van het bezoek. Door het toevoegen van interactieve rich content elementen in de 360° beelden bieden ze relevante informatie aan het juiste publiek op het juiste moment.

Logo start-up Youreka!

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in