« Terug naar de blog

Running the start-up marathon: Hoe blijf je als founder mentaal in balans?

August 21, 2018

Mentale problemen zijn vaak een taboe bij ondernemers. Maar dat is onterecht, als founder sta je onder hoge druk en als je niet oppast, kan het wel eens mislopen. Om die reden heeft The Birdhouse niet alleen coaches die je helpen met je bedrijf, maar ook speciaal eentje die jou als persoon begeleidt. In deze blogpost spreken we met haar over hoe ondernemen als een triatlon na een marathon aanvoelt en hoe jij dit kunt volhouden.

Een start-up oprichten is moeilijk, je moet groeien, een team samenstellen, product-market fit vinden en soms kapitaal ophalen. Maar niet alle moeilijkheden van ondernemen draaien rond je bedrijf. Als ondernemer sta je onder hoge druk, en dat kan ook op persoonlijk niveau voor problemen zorgen.

Ondernemen is een marathon

Mentale gezondheid is iets waar nog te weinig over gesproken wordt bij founders. Niettemin loop je wel risico’s als start-up ondernemer door alle extreme ups en downs die je te verduren krijgt.

Voor één zo’n down hebben ze in de VS zelf een naam uitgevonden: de trough of sorrow”, letterlijk vertaald de greppel van verdriet.

"Het lijkt alsof een bedrijf starten 200 meter hordelopen is”, vertelt An Dours. “Maar dat is het niet. Het is eigenlijk een marathon, en na die marathon kan je 2 minuten rusten en dan moet je aan een triatlon beginnen. Het is een proces van langere adem, en iets dat nooit volgens plan gaat. En om dat vol te houden is het nodig dat je jezelf goed kent.

Maar wat kan je doen om dit soort crashes te voorkomen en ondernemen vol te houden? Hieronder vind je alvast enkele praktische tips die je direct kan meenemen in je dagelijkse werk. 

1. Calm the fuck down

"Een eerste tip is: calm the fuck down", lacht An. "Snelheid en dringendheid is iets dat ook negatief kan werken. Als je een taak kunt afwerken, maak het af, maar als je moet kiezen tussen bijvoorbeeld gezond leven en al je mails dezelfde dag nog beantwoorden, dan moet je ook je prioriteiten leren stellen.

Af en toe wat afstand nemen, en je werk in perspectief stellen, is een belangrijke oefening. Heel wat taken zijn niet zo dringend als ze lijken, en af en toe een keuze daarin maken kan je meer peace of mind geven.

2. Ga er niet altijd 100% voor

Deze tip klinkt misschien als heiligschennis voor heel wat ondernemers, maar niet altijd 100% je best doen en wat ruimte laten, is een goede beslissing zijn.

"Als je altijd 100% je best doet, dan heb je niets meer over voor als het er echt eens toe doet." stelt An. “Het is interessant om voor jezelf af te lijnen hoeveel je op normale momenten je best wilt doen. Voor sommige mensen is dat 90%, wat betekent dat je nog 10% energie over hebt voor wanneer het echt spant. En dat is een psychologisch voordeel. Want als je op je tandvlees zit, en je komt dan in een crisis terecht, dan kan het erg beangstigend worden."

Het komt erop neer dat je je energie moet sparen om een energiebuffer op te bouwen. Zodat je in momenten van crisis er beter mee om kunt springen.

3. Balanceer achievement en joyfulness

Je hoort veel over work-life balance, maar een balans tussen werk en leven is zeker niet het enige dat je moet aanhouden. In jouw werk moet je ook een balans vinden tussen achievement en joyfulness.

"Je moet een balans hebben tussen vooruitgang en genieten. Dat is één van de belangrijkste professionele balansen. Er zijn altijd altijd dingen die je moet doen in je bedrijf puur omdat het een verplichte kost is, voor veel mensen is dat bijvoorbeeld administratie. Maar daarnaast heb je dingen die je graag doet en waar je voldoening uithaalt. Deze balans maken is erg belangrijk als ondernemer." legt An uit. 

Een balans zoeken tussen taken die je graag doet en die dingen die je moét doen is dus cruciaal om een blij persoon te blijven, én ook om je beter te kunnen weren in een crisis. 

4. Onthoud waarom je het doet

Je moet goed onthouden waarom je onderneemt en waarom je een start-up oprichtte. Jouw persoonlijke visie kan je richting geven tijdens moeilijke momenten.

"Schrijf op een briefje waarom je onderneemt, en steek deze notitie in je achterzak, je portefeuille of hang het aan je scherm.” stelt An voor. “Je hebt een persoonlijke missie en visie en deze mag je nooit vergeten. En de momenten waarop je een 'koek op uw muil' krijgt is het erg nuttig om die persoonlijke boodschap bij de hand te hebben, want dan weet je weer waarvoor je dit ook weer allemaal doet."

In moeilijke tijden kan deze persoonlijke visie je overeind houden en je eraan herinneren waarom je in godsnaam met een start-up bent begonnen.

5. Durf kwetsbaar te zijn

Een laatste tip is om kwetsbaar te durven zijn in specifieke omstandigheden.

"We worden verleid om onze kwetsbaarheid te verstoppen. Om dat niet toe te geven, om daar niet transparant over te zijn. Als ondernemer denken we nog vaak: ‘oei, dat mag ik niet tonen, of dat mogen ze niet weten.’ Maar als we daar wel open over zijn, dan kan die kwetsbaarheid ook een kracht worden.” stelt An.

Hoe je dat doet is aan jou, en je hoeft natuurlijk niet alles delen. Het kan echter geen kwaad om bijvoorbeeld een klant te durven zeggen dat een deadline beter een week later komt omdat het anders teveel wordt en je de kwaliteit minder goed kunt garanderen.

Misschien is er ook wel een verhaal te vertellen over hoe je kwetsbaarheid weet om te buigen naar authenticiteit." besluit An. "En zo kan je niet alleen een markt veranderen, maar ook een klein beetje de wereld."

Deze blogpost is geschreven met behulp van An Dours. Ze is Personal Coach of 'zoektochtbegeleider': gespecialiseerd in inside-out empowerment, ritme & joyfulness. An coacht ondertussen al 4 lichtingen Birdhousers over persoonsgebonden competenties van het ondernemerschap en faciliteert brainstorms, missie/visie/waarden-oefeningen en teambuildings. Ze wil de wereld wakker maken voor ritme, rust en ruimte.

Heb jij baat bij persoonlijke coaching en begeleiding in een gefocust traject? Wie weet ben jij wel bij de 15 start-ups die geselecteerd worden voor de volgende ronde van The Birdhouse. Schrijf je in voor ons acceleratorprogramma! Succes!

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in