« Terug naar de blog

Nieuwe incubator The Birdhouse start met eerste applicatieronde

March 21, 2016

Zowel accelerator- als incubatorprogramma’s bieden jonge ondernemingen de kans om te groeien, te leren en om de volgende stap te zetten. Birdhouse biedt op dit moment een acceleratorprogramma, maar begon in 2016 als incubator. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

Gent, 21 maart 2016 – The Birdhouse lanceert vandaag vanuit Gent zijn eerste applicatieronde. Samen met tientallen ondernemers als Bart De Waele (Wijs), Dimitri Verhoye (Smart A’dvice) en Harry Demey (LDV United) gaat de incubator van Aerey in de eerste selectieprocedure op zoek naar vijf beloftevolle startups met een innovatief en schaalbaar idee. Daarbij kijkt het verder dan enkel de techindustrie. “Wij zijn op zoek naar echte ondernemers die een juist idee aan de juiste mentaliteit koppelen.”, zegt Jan-Willem Callebaut van The Birdhouse.

“Mentality eats business plan for breakfast”

The Birdhouse mikt in zijn eerste applicatieronde op ambitieuze startups met een innovatief en schaalbaar idee. Essentieel is dat de starters naast een degelijk business plan vooral ook over de juiste ondernemersmentaliteit beschikken om van hun startup een goed draaiende onderneming te maken. “Daarvoor kijken we in de richting van onze mentoren. De selectie zal grotendeels gebaseerd worden op hun kennis en ervaring en de klik die zij hebben met de startup”, zegt Jan-Willem Callebaut. “De rol van onze mentoren is dan ook niet zo vrijblijvend als in andere incubatoren. Ze hebben allemaal geïnvesteerd in The Birdhouse als b-vennoot en zijn erg nauw betrokken bij het hele project.”

De mentoren zullen alle applicaties bekijken en scores toekennen op basis van verschillende criteria (mentaliteit, ambitie, business plan, ondernemerschap). Na een eerste selectie mogen tachtig startups hun idee toelichten tijdens een persoonlijk gesprek met Aerey en de mentoren. Daaruit worden vijftien startups weerhouden. Zij krijgen een ticket voor een bootcamp waarbij ze twee weken intensief samenwerken met mentoren en partners. Na drie pitchrondes blijven uiteindelijk de vijf beste startups over die in juni hun intrek zullen nemen in The Birdhouse.

Voor ondernemers, door ondernemers

The Birdhouse zet sterk in op ondernemers omdat zij als geen ander de passie en drijfveer van ondernemers begrijpen en de moeilijkheden kennen waar beginnende ondernemers mee worstelen. In totaal hebben er zich al vijftien mentoren aangemeld, waaronder Bart De Waele (Wijs), Dimitri Verhoye (Smart A'dvice), Michiel Vanderheyden (Goosebumps Events), Conny Vandendriessche (Stella P. & The House of HR) en Harry Demey (LDV United).

Harry Demey “Waar ik vooral naar op zoek ga in een startup is uiteraard passie, maar nog belangrijker is oprechtheid. Ik kan niet tegen 'fake' verhalen en prik daar dan ook snel door. Daarnaast, als het gaat om meerdere mensen dan is het belangrijk dat er complementariteit in het team zit. Om het met een metafoor te zeggen: je hebt zowel spreadsheet-mensen als presentatie-mensen nodig in een team.”

Appliceren kan vanaf 21 maart

Startups kunnen eenvoudig appliceren door een online formulier in te vullen op de website van Aerey. De vijf overblijvende startups krijgen zes maanden lang onderdak in het nest van The Birdhouse in Gent. Zij kunnen rekenen op het mentorship van de ondernemers en hebben toegang tot alle kennis en ervaring van de mentoren.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in