« Terug naar de blog

Omzet is geen doel op zich

April 18, 2016

Zowel accelerator- als incubatorprogramma’s bieden jonge ondernemingen de kans om te groeien, te leren en om de volgende stap te zetten. Birdhouse biedt op dit moment een acceleratorprogramma, maar begon in 2016 als incubator. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

Bruno D'hulster, mentor bij The Birdhouse, besliste na 14 jaar om het werknemersleven te verlaten en in het ondernemerschap te stappen. In 2006 richtte hij het consultancy bedrijf BeAligned op dat hij na een 10 jaar succesvol doorverkocht aan Threon. Vandaag werkt hij aan een nieuw initiatief rond sportoriëntatie bij kinderen in samenwerking met SpartaNova en UGent.

Ondertussen bleef Bruno niet stil zitten. Met de opstart van twee andere bedrijven bleef hij actief als ondernemer. Van jongs af aan kriebelde het al bij Bruno om te ondernemen. Hij koos er echter voor om eerst ervaring op te bouwen in verschillende bedrijven waarbij hij uiteindelijk evolueerde van intrapreneur naar entrepreneur.

De juiste omkadering

Bij de opstart van zijn bedrijf heeft Bruno zich laten omringen door vertrouwenspersonen. "Toen was er bij name nog geen sprake van mentorship. Toch heb ik bewust gezocht naar een klankbord en mij laten omringen door mensen met bepaalde expertise. Mensen waar ik kon te raden gaan en waar ik zaken kon aftoetsen." Doordat Bruno aan de lijve heeft kunnen ervaren wat een juiste omkadering teweegbrengt, vindt hij het dan ook belangrijk om als ondernemer zijn ervaringen nu door te geven als mentor in The Birdhouse.

Diversiteit van netwerken

Naast het omringen van de juiste mensen mag een netwerk zeker niet ontbreken. "De business die we hebben opgebouwd als consultancy bedrijf was gebaseerd op 70% - 80% van ons netwerk. Enerzijds vonden we klanten in ons netwerk en anderzijds ook mensen om samenwerkingen aan te gaan. Belangrijk is hierbij opzoek te gaan naar een diversiteit van netwerken". Bruno raadt dan ook om in verschillende netwerken te stappen. "Er zijn een aantal voor de handliggende netwerken maar ga ook eens een kijkje nemen in een totaal ander netwerk. Zelfs mogelijks in een andere sector of omgeving waar je inspiratie kan uithalen."

KPI

Als mentor bij The Birdhouse wil Bruno ook een bepaald gedachtegoed naar de startups brengen. Zo is omzet geen doel op zich. "Meestal focussen bedrijven zich heel sterk op financiële cijfers. Een drie-tal KPI's zijn belangrijk: klantentevredenheid, werknemerstevredenheid, rendement (bedrijf moet gezond zijn). De omzet is een gevolg van die drie factoren."

Bruno D'Hulster als jouw mentor? 

Ben je een ambitieuze ondernemer met een innovatief en schaalbaar business idee, dat klaar is voor een stevig duwtje in de rug? Wil je gecoacht worden door ervaren ondernemers zoals Bruno D'Hulster of een van de andere 30 topmentoren? Dat kan.
Nog tot en met 21 mei kun je je inschrijven voor het acceleratorprogramma van The Birdhouse en kans maken op een plekje in het intensieve groeitraject, in zowel Gent als Antwerpen. Schrijf je in!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in