« Terug naar de blog

Onze Birdhouse-tips voor de perfecte pitch, inclusief template.

October 2, 2018

Pitchen zit ingebakken in het start-up life. Een vlotte pitch is onontbeerlijk voor elke start-up, of je jezelf nu moet voorstellen aan investeerders, een accelerator of mogelijke klanten. Niettemin zagen we bij The Birdhouse dat start-ups niet altijd goed weten hoe ze eraan moeten beginnen. In deze blogpost delen we onze tips en belangrijke hacks voor een vlotte pitch, inclusief pitch deck template.

Bouw een spanningsboog

Pitchen is een beetje zoals performance art of storytelling, je brengt als het ware een verhaal of een performance, voor een, vaak kritisch, publiek. Je kan dus principes uit beide disciplines inzetten in je pitch, bijvoorbeeld door een tijdlijn vast te leggen in je pitch.

Zo’n tijdlijn heeft vooral een spanningsboog:

 • je begint met een knal die de aandacht trekt
 • doorheen de rest van de presentatie bouw je je voorstel op
 • uiteindelijk komt de pitch tot een climax, die hopelijk nog eens erg overtuigend is

Dat drieluik heeft idealiter ook een logische progressie binnen je argument. Doorgaans ga je hier dus van probleem naar oplossing, met de nodige argumenten tussenin.

Do’s en dont’s

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar de inhoud van je pitch is de basis van wat je brengt. De content van je pitch kan je publiek overtuigen of net wegschrikken, enkele belangrijke do’s en dont’s:

 • Zorg dat alles wat je zegt waar is en realistisch. Je zal een vertrouwensband moeten opbouwen met de personen waarvoor je pitcht en als ze zien dat je onrealistische informatie of zelfs leugens in je pitch zet, breek je dat vertrouwen onmiddellijk.
 • Hou het begrijpbaar en simpel. Het KISS-principe geldt hier steeds: “Keep it simple, keep it stupid.” Zorg dus dat alles wat je vermeldt duidelijk is voor je doelpubliek. Dat kan bijvoorbeeld door een analogie te gebruiken met een ander bedrijf. Zo bouw je op wat mensen al kennen en maak je jouw idee snel begrijpbaar.
 • Laat je publiek niet te veel nadenken. Gids hen dus door je pitch en laat niet al te veel aan hen over. Zo verlies je hun aandacht niet.
 • Zorg voor consistentie. Een presentatie moet coherent en duidelijk zijn, zorg dus dat de verschillende onderdelen op elkaar afgestemd zijn, en laat verschillende slides elkaar zeker niet tegenspreken.
 • Maak geen fouten! Dit klinkt misschien logisch, maar laat zeker geen fouten in je slides staan, of dat nu spelfouten zijn of foute informatie. 

Presentatie hacks

Eens je de content hebt kan je naar de eigenlijke presentatie gaan. Om zo’n presentatie tot een goed einde te brengen zijn er zo een reeks hacks die je kan toepassen.

Een eerste tip is om maar liefst drie pitch decks te maken:

 • één om vooraf door te sturen, die dus vooral als teaser dient
 • één om te presenteren, die dus visueel erg sterk is en de spreker ondersteunt
 • één om achteraf door te sturen, die dus uitgebreider is en meer tekst heeft

Investeerders vragen eerst en vooral vaak om je pitch deck door te mailen. In dat geval is een teaser-presentatie die hen uitnodigt om je in levende lijve te laten presenteren erg nuttig.

Je eigenlijke presentatie dient vooral als spreekhulp, en is daar dus op afgesteld.

Een derde presentatie kan je uitdelen tijdens de presentatie, en bevat idealiter informatie zoals cijfers en grafieken die niet in de andere presentaties staan. Zo zorg je dat je tweede presentatie clean blijft, maar dat je publiek helemaal mee is.

Enkele andere nuttige hacks:

 • Het design van je spreekpresentatie hou je best zo minimalistisch mogelijk. Hou de hoeveelheid tekst beperkt, en maak zoveel mogelijk gebruik van foto’s. Wanneer mogelijk gewoon een headline en/of een foto.
 • Een andere goede hack is om pas naar de volgende slide te gaan nadat je de boodschap al gaf. Een slide, zeker één met tekst erop, leidt je publiek af. Door eerst je boodschap te geven, en dan pas de slide te tonen zorg je ervoor dat mensen je verhaal beter volgen. Een presentatie draait rond degene die presenteert, niet de presentatie.
 • Die vorige hack betekent wel dat je veel zal moeten oefenen, net om te weten wat er zal komen. Je kan hier ook “vals spelen”, bijvoorbeeld door jouw scherm al de volgende slide te laten tonen, spiekbriefjes te hebben of zelfs gebruik te maken van spiegels.

Pitch template

Nu je weet wat je wil presenteren geven we je ook een template die je kan gebruiken. Zo’n template moet je niet letterlijk overnemen, maar geeft je een goed idee van wat een pitch-deck moet bevatten.


Download de gratis Birdhouse Pitch Deck template

Noot: deze presentatie is vooral geschikt voor een seed pitch gericht op investeerders, en eventueel acceleratoren. Als je bijvoorbeeld moet pitchen voor The Birdhouse past deze presentatie uitstekend.

Wil je meer weten? Hieronder vind je alvast enkele andere bronnen:

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form