« Terug naar de blog

Onze Birdhouse-tips voor de perfecte pitch, inclusief template.

October 2, 2018

Pitchen zit ingebakken in het start-up life. Een vlotte pitch is onontbeerlijk voor elke start-up, of je jezelf nu moet voorstellen aan investeerders, een accelerator of mogelijke klanten. Niettemin zagen we bij The Birdhouse dat start-ups niet altijd goed weten hoe ze eraan moeten beginnen. In deze blogpost delen we onze tips en belangrijke hacks voor een vlotte pitch, inclusief pitch deck template.

Bouw een spanningsboog

Pitchen is een beetje zoals performance art of storytelling, je brengt als het ware een verhaal of een performance, voor een, vaak kritisch, publiek. Je kan dus principes uit beide disciplines inzetten in je pitch, bijvoorbeeld door een tijdlijn vast te leggen in je pitch.

Zo’n tijdlijn heeft vooral een spanningsboog:

 • je begint met een knal die de aandacht trekt
 • doorheen de rest van de presentatie bouw je je voorstel op
 • uiteindelijk komt de pitch tot een climax, die hopelijk nog eens erg overtuigend is

Dat drieluik heeft idealiter ook een logische progressie binnen je argument. Doorgaans ga je hier dus van probleem naar oplossing, met de nodige argumenten tussenin.

Do’s en dont’s

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar de inhoud van je pitch is de basis van wat je brengt. De content van je pitch kan je publiek overtuigen of net wegschrikken, enkele belangrijke do’s en dont’s:

 • Zorg dat alles wat je zegt waar is en realistisch. Je zal een vertrouwensband moeten opbouwen met de personen waarvoor je pitcht en als ze zien dat je onrealistische informatie of zelfs leugens in je pitch zet, breek je dat vertrouwen onmiddellijk.
 • Hou het begrijpbaar en simpel. Het KISS-principe geldt hier steeds: “Keep it simple, keep it stupid.” Zorg dus dat alles wat je vermeldt duidelijk is voor je doelpubliek. Dat kan bijvoorbeeld door een analogie te gebruiken met een ander bedrijf. Zo bouw je op wat mensen al kennen en maak je jouw idee snel begrijpbaar.
 • Laat je publiek niet te veel nadenken. Gids hen dus door je pitch en laat niet al te veel aan hen over. Zo verlies je hun aandacht niet.
 • Zorg voor consistentie. Een presentatie moet coherent en duidelijk zijn, zorg dus dat de verschillende onderdelen op elkaar afgestemd zijn, en laat verschillende slides elkaar zeker niet tegenspreken.
 • Maak geen fouten! Dit klinkt misschien logisch, maar laat zeker geen fouten in je slides staan, of dat nu spelfouten zijn of foute informatie. 

Presentatie hacks

Eens je de content hebt kan je naar de eigenlijke presentatie gaan. Om zo’n presentatie tot een goed einde te brengen zijn er zo een reeks hacks die je kan toepassen.

Een eerste tip is om maar liefst drie pitch decks te maken:

 • één om vooraf door te sturen, die dus vooral als teaser dient
 • één om te presenteren, die dus visueel erg sterk is en de spreker ondersteunt
 • één om achteraf door te sturen, die dus uitgebreider is en meer tekst heeft

Investeerders vragen eerst en vooral vaak om je pitch deck door te mailen. In dat geval is een teaser-presentatie die hen uitnodigt om je in levende lijve te laten presenteren erg nuttig.

Je eigenlijke presentatie dient vooral als spreekhulp, en is daar dus op afgesteld.

Een derde presentatie kan je uitdelen tijdens de presentatie, en bevat idealiter informatie zoals cijfers en grafieken die niet in de andere presentaties staan. Zo zorg je dat je tweede presentatie clean blijft, maar dat je publiek helemaal mee is.

Enkele andere nuttige hacks:

 • Het design van je spreekpresentatie hou je best zo minimalistisch mogelijk. Hou de hoeveelheid tekst beperkt, en maak zoveel mogelijk gebruik van foto’s. Wanneer mogelijk gewoon een headline en/of een foto.
 • Een andere goede hack is om pas naar de volgende slide te gaan nadat je de boodschap al gaf. Een slide, zeker één met tekst erop, leidt je publiek af. Door eerst je boodschap te geven, en dan pas de slide te tonen zorg je ervoor dat mensen je verhaal beter volgen. Een presentatie draait rond degene die presenteert, niet de presentatie.
 • Die vorige hack betekent wel dat je veel zal moeten oefenen, net om te weten wat er zal komen. Je kan hier ook “vals spelen”, bijvoorbeeld door jouw scherm al de volgende slide te laten tonen, spiekbriefjes te hebben of zelfs gebruik te maken van spiegels.

Pitch template

Nu je weet wat je wil presenteren geven we je ook een template die je kan gebruiken. Zo’n template moet je niet letterlijk overnemen, maar kan je een goed idee geven wat een pitch-deck moet bevatten.

Noot: deze presentatie is vooral geschikt voor een seed pitch gericht op investeerders, en eventueel acceleratoren. Als je bijvoorbeeld moet pitchen voor The Birdhouse past deze presentatie uitstekend.

1e slide-titelslide: Probeer deze slide zo beperkt mogelijk te houden. Idealiter gewoon:

 • een logo,
 • een bedrijfsnaam,
 • de naam van de presentator.

Hou het dus erg minimalistisch, en gebruik geen moeilijke titels, datums of locaties. Een slide met de inhoud van de presentatie is ook overbodig, en laat je best weg.

2e slide-context: in deze slide zet je de context. Geef je publiek hier achtergrond en vertel heel kort wat je doet, zo weten ze duidelijk naar wie en wat ze aan het luisteren zijn.

3e slide-team: deze slide kan veranderen naargelang de context, maar het kan nuttig zijn om eerst je team te presenteren. De mensen achter een bedrijf zijn zo vaak een belangrijk element om een publiek te overtuigen. Deze slide kan je ook achteraan zetten. Het is vooral nuttig om je team eerst te presenteren als jullie achtergronden erg nuttig zijn voor jullie idee, bijvoorbeeld wanneer je iets high-tech presenteert. Als dit niet zo is zet je deze slide best achteraan.

4e slide-markt en probleem: toon hier je markt en welk probleem je oplost. Dit element is de kern van wat je doet. Zorg dus dat je duidelijk kan aanduiden waar het probleem voor je doelgroep ligt, en toon ook dat je de doelgroep begrijpt.

5e slide-product: daarop volgt dan de oplossing. Toon in deze slide hoe je product het probleem oplost dat je in de vorige slide schetste. Een live demonstratie kan nuttig zijn, maar pas op dat je het niet te lang maakt. Zorg ook dat je niet te lang op je product blijft hangen. Aandacht geven aan je product is zeker belangrijk, maar zorg niet dat de hele presentatie hier stilvalt.

6e slide-business model: toon in deze slide hoe je geld gaat verdienen. Toon dus wat je business model is, en hoe je het voorgaande product zal vermarkten.

7e slide-klanten: keer hier terug naar je klanten. Toon dat je weet wie ze zijn en dat je je doelgroep kent. Tonen dat je focus hebt, en dus goed weet wie wel en niet je klanten zijn, kan hier zeker helpen. Als je al betalende klanten hebt ga daar zeker op in, dit is vaak een positief signaal voor investeerders.

8e slide-go-to-market: op je 8ste slide kan je je strategie om naar de markt te gaan toelichten. Dat je je doelgroep kent betekent niet dat je automatisch weet hoe je hen kan bereiken. Toon dus dat je nadacht over hoe je dat overbrugt.

9e slide-concurrentie: toon wie je concurrentie is. Zeg hier zeker niet dat je geen concurrentie hebt. Want natuurlijk hebben start-ups vaak innovatieve, nieuwe ideeën, maar meestal zijn er wel vergelijkbare bedrijven in jouw ruimte. Sta dus stil bij hen en toon hoe je jezelf zal positioneren tegenover hen.

10e slide-financiële cijfers: in deze slide toon je de financiële cijfers van je start-up. Overweldig je publiek hier niet, maar focus op de key metrics die volgens jullie belangrijk zijn. Toon wat jullie al behaalden, en wat jullie willen doen (de targets dus).

11e slide-geschiedenis: hier kan je ingaan op je geschiedenis. Vertel dus kort hoe je ontstond, hoe je idee en start-up al evolueerde en hoe dat alles je bracht tot waar je nu staat. Een tijdlijn kan hier nuttig zijn, maar probeer het vooral relevant te houden. Geef geen opsomming van weinig relevante momenten in je start-up. Behoud dus je focus.

12e slide-the money question: deze slide is vooral belangrijk als je pitcht om kapitaal op te halen. In deze slide staat dus het doel van je voorstelling: hoeveel kapitaal je wil ophalen en hoeveel je denkt dat je start-up waard is.

13e slide-climax: de laatste slide is de climax. Op dit punt heb je hopelijk je publiek overtuigd om met je in zee te gaan. In deze slide komt dus alles samen en probeer je het wow-gevoel te creëren. Dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Maar je kan bijvoorbeeld een terugkerend thema opnieuw aanhalen, je enthousiasme tonen of eindigen met een woordspeling.

Wil je meer weten? Hieronder vind je alvast enkele andere bronnen:

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups. Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form