« Terug naar de blog

Personal coaching en duurzame groei gaan hand in hand

April 18, 2017

Veel start-ups hebben als doelstelling op korte termijn zo veel mogelijk investeringen op te halen en zo snel mogelijk uit te breiden. Ja, je onderneming zal wel zienderogen groeien, maar die mentaliteit vormt niet altijd de beste grond om duurzaam te groeien. Bij The Birdhouse zijn we van mening dat investeringen ophalen geen doel op zich mag zijn. Duurzame groei daarentegen wel; als je wilt dat je onderneming blijft bestaan, is het een essentieel element. Maar hoe bereik je dat? Bij The Birdhouse geloven we dat duurzame groei het best te faciliteren valt aan de hand van personal coaching.

Waarom The Birdhouse personal coaching aanbiedt

De launch van een start-up gaat nooit zonder kleerscheuren. Honderd-en-een dingen gaan fout, plannen worden hertekend, er komen nieuwe moetjes en regeltjes bij die je vroeger niet had, je sociaal leven wordt volledig op zijn kop gezet, je work-life balance is vaak om zeep, en dan nog de onzekerheid of je überhaupt van je nieuwe carrière kunt (over)leven…

De passie voor wat je doet moet al héél groot zijn om de nadelen en onzekerheden te counteren. En hoezeer dit ook je passie is, constant je eigen grenzen verleggen is zwaar en weegt door. Op iedereen. En voor je het weet heb je het gevoel dat je ambities zich langzaamaan tegen jou keren en stel je jezelf de vraag waarom je ook alweer aan dit avontuur bent begonnen. Herkenbaar? Voor veel van onze starters wel. En daarom kozen we bij The Birdhouse ervoor om dit aan te pakken, en wel door middel van personal coaching.

De personal coaching sessies zijn ervoor om de workload - die we vaak als negatief opvatten - op regelmatige basis te unloaden. Maar daarnaast heeft de personal coaching ook als doel om starters te helpen met alle personal & professional struggles die gepaard gaan met het oprichten en uitbouwen van een start-up. Van stress management tot hoe omgaan met faalangst of onenigheid binnen je team.

Passie en long-term commitment

Leslie Cottenjé, CEO van Hello Customer, schreef het op 6 januari al in De Tijd: de startupscene is een beetje doorgedraaid. Veel ondernemers zijn zo (op)gebrand op investeringen ophalen en een snelle expansie, dat ze vergeten dat het een verhaal van lange adem is. Er zit een schoonheid in serial entrepreneurship, maar niets werkt zo motiverend als een absolute passie voor wat je creëert met je start-up.

Die passie waarborgen, is wat wij bij The Birdhouse zo belangrijk vinden. Zorgen dat jij aan dezelfde snelheid blijft groeien als je onderneming, daar gaan we voor. Daarom plannen we samen met onze in-house personal coach, An Dours, maandelijkse groepssessies en verschillende individuele sessies in, op maat van jouw start-up.

Of zoals An Dours, de personal coach, het zelf zegt:

“Personal coaching zorgt vaak voor de ruimte die je nodig hebt in je hoofd. Het gaat over licht en lucht brengen in materies die heel dicht en donker zijn geworden. Je zit er al uren, dagen, weken of maanden op je problemen te staren. De dingen samen een beetje opentrekken kan wonderen doen. En dat is wat er gebeurt tijdens zo’n personal coaching sessie.”

Hoe behoud je die duurzame groei?

Denk aan jezelf, psychisch en fysiek. Je gaat hard en zo hoort het ook, maar zorg dat je je welzijn en je gezondheid in de gaten houdt. Vanaf dat je lichaam signalen toont dat het niet meer mee kan, luister daar dan naar. Als je ze negeert, stapelen die signalen zich op. 

  • Gun jezelf een uitlaatklep voor je stress
  • Zorg dat je geen slaaptekort opbouwt
  • Neem de tijd om min of meer gezond te eten 
  • En vergeet niet af en toe wat te bewegen

 

Moedig =/ roekeloos

Ga voor berekende risico’s. Het nemen van risico's hoort nu eenmaal bij #thestartuplife, en je zal vaak voor moeilijke keuzes staan. Maar er is een verschil tussen moedig zijn en roekeloos zijn. Berekende risico’s verkleinen de kans op katers. Vermijd roekeloze beslissingen die in je gezicht kunnen ontploffen. Neem vooral geen risico’s waar je niet achter staat. Moedig zijn is dan weer een must: niet durven heeft nog nooit iets opgebracht. 

"Als je aan keuzestress lijdt of moeilijk knopen kunt doorhakken, ga dan op zoek naar methodes die je helpen met die beslissingen. Maak een rationele checklist bij een emotionele beslissing. Moeilijke keuzes moet je overwogen maken, dus alle kleine beetjes die helpen zijn mooi meegenomen."


Work-life balance

Vergeet geen plezier te hebben. Neem pauze, praat met mensen, maak een middagwandeling in de zon, lach en have fun. Je bent met serieuze zaken bezig, maar dat betekent niet dat er geen ruimte meer is voor plezier. 

Dat geldt zowel voor je persoonlijk work-life balance als voor je bedrijfscultuur. Als je één of enkele werknemers in dienst hebt, gun hen dan diezelfde fun. Zorg dat er ruimte is voor een mopje, hoe druk het ook wordt. Anders wordt #thestartuplife al snel ondragelijk. Bovendien hebben diverse studies aangetoond dat een aangename werksfeer een positieve impact heeft op de resultaten en prestaties op het werk.

Hanteer een ritme waar jij je goed in voelt. Houd dat ritme dan consistent aan, of pas aan wanneer je merkt dat het voor jou niet meer werkt.

“Er zijn twee soorten ondernemers: mensen die afwisselend sprinten en rusten, en mensen die continu blijven joggen. Iedereen is anders, dus het is belangrijk dat je je ritme zelf bepaalt.“ 

Snel accelereren is belangrijk, maar het is belangrijk dat de nadruk niet enkel daarop ligt. Zorg dat je een ritme opbouwt waar jij én je onderneming lang op kunnen blijven teren. Leg de focus op blijven bestaan.

 

Kan jouw onderneming(szin) personal coaching gebruiken? Schrijf je tot en met 21 mei in voor onze volgende selectieronde en misschien genieten jij en je startup binnenkort van een duurzaam groeitraject met alle middelen die je nodig hebt om op maat te accelereren.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in