« Terug naar de blog

Pre-launch tips voor een succesvolle start

June 14, 2017

‍Wat moet je juist doen vóór de lancering van je startup? Onze pre-launch tips op een rij! Je startup product of dienst eindelijk afvuren op de markt is een bijzonder spannend moment. En ja, je moet flink wat dingen regelen en op punt zetten. Maar heb je al nagedacht over de marketing buzz & PR voor je bedrijf? The Birdhouse schotelt je hieronder alvast de meest handige pre-launch tips voor!

#6 maanden voor de lancering: van MVP tot netwerk

In deze fase bestaat jouw doel erin om rond een productidee te werken waarmee je bèta-klanten warm maakt. Jouw focus? Building an audience!

De belangrijkste to do’s in de MVP- en netwerkfase:

 • Registreer je bedrijfsprofiel op Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat en overige kanalen die volgens jou relevant zijn. Enkele handige tools om in een oogopslag de beschikbaarheid van jouw username op diverse kanalen te zien zijn: Namechk.com (ook voor domeinnamen) en Namechecker.com (enkel voor sociale media kanalen). 
 • Automatiseer je social media management en neem een proef- of betalende versie van bv. Buffer of Hootsuite.
 • Start een professionele blog op die je verrijkt met interessante content, gelinkt aan jouw product. Maar: schrijf over het probleem dat je oplost, niet over de features die je aanbiedt. Vergeet ook niet om af en toe de ‘menselijke kant’ van je bedrijf te tonen door teamfoto’s of behind-the-scene-kiekjes te delen die bij je blog passen.
 • Ga in dialoog met leden van online fora zoals Reddit en Quora. Zo krijg je nog een beter beeld van wat er leeft bij potentiële gebruikers.
 • Meld je aan bij een e-mailmarketingtool zoals bv. Mailchimp. Zo hou je iedereen die zich vooraf heeft geregistreerd voor jouw product snel en efficiënt op de hoogte. Wekelijkse of maandelijkse newsletter, getarget op het juiste doelpubliek? You got it! 
 • Gebruik het netwerk dat je hebt opgebouwd en stel een testgroep van relevante gebruikers samen. Zij kunnen als eerste de bèta-versie van jouw product testen.  

 

‍Wat moet je juist doen vóór de lancering van je startup? Onze pre-launch tips op een rij!

 

#3 maanden voor de lancering: visibiliteit alom

Nu is het een kwestie om écht dat awesome product te ontwikkelen waar mensen naar op zoek zijn. Grab the attention!

‍Wat moet je juist doen vóór de lancering van je startup? Onze pre-launch tips op een rij!

De belangrijkste to do’s voor jouw visibiliteit:

 • Corporate branding: van logo tot kleuren en huisstijl - tijd om je merkidentiteit in een herkenbaar jasje te gieten! Geen zin om er ongelofelijk veel tijd en geld in te steken? Doe dan een beroep op websites zoals Fiverr en UpWork
 • Maak een aparte landingpage die gebruikers aanspoort om je product te gebruiken (bijvoorbeeld het downloaden van je app). Waak erover dat je één boodschap uitstuurt met één duidelijke call-to-action. Als het aankomt op concrete tips, tricks en inspiratie om een landingspagina op te zetten, is Instapage een aanrader.
 • Bouw een netwerk uit van influencers en bloggers in je sector: zo creëer je later een sneeuwbaleffect en wint jouw bedrijf aan visibiliteit.
 • Woon zoveel mogelijk startup events bij, en vuur er jouw networking skills af op de bezoekers. Let er wel op dat je aan smart networking doet! You really don't want to be that guy/girl who's constantly bragging about his/her product on networking events.
 • Zorg ervoor dat jouw startup op AngelList en CrunchBase staat (alleen al omdat het je een betere SEO-score oplevert en je o.a. daardoor beter vindbaar wordt op Google)!

     

#1 maand voor de lancering: community building

Nog 1 maand en je lanceert je startup. Hoog tijd om de basis te leggen voor de feitelijke launch!

De belangrijkste to do’s om een community op te bouwen:

 • Doe de nodige set-ups in Google Analytics en Google Tag Manager. Houd nauwgezet bepaalde metrics in de gaten, en kijk wie er zoal op jouw site komt en vooral van waar ze komen.
 • Betrek jezelf in online communities op Facebook, Slack- en LinkedIn-groepen. 
 • Maak eventueel een pre-launch video zoals deze van Dollar Shave Club.

#1 week voor de lancering: don’t worry, be crappy

De laatste week gebruik je om resterende zaken ‘op te kuisen’ en te zorgen dat alles klaar is voor een vlekkeloze lancering (of toch zo vlekkeloos mogelijk).

De belangrijkste to do’s vlak voor je lancering:

 • Testen, testen en nog eens testen. Letterlijk. Onder Guy Kawasaki’s motto ‘don’t worry, be crappy’ raden we je aan om zo snel mogelijk je product/service af te toetsen aan de markt, ook al is je product nog niet helemaal tot in de puntjes afgewerkt. Met de vergaarde feedback kun je namelijk snel je product gaan optimaliseren. Deze manier van snel een MVP (minimal viable product, of eerste product) te lanceren en meteen feedback te verzamelen om nadien je product te optimaliseren, is véél waardevoller is dan uren, weken of zelfs maanden tijd te verkwisten aan "de perfecte productlaunch" (die trouwens niet eens bestaat). Kijk maar naar de eerste Mac in 1984. Daarover zei Kawasaki: ‘it was a piece of crap, but it was a revolutionary piece of crap’. So: don't worry, be crappy :)
 • Wijd één specifieke blogpost aan de launch. Breng daarin een echt verhaal. Geef de lezer mee waarom je nu precies dat specifieke product bouwt en welke problemen het oplost. Deel jouw ervaringen, want mensen houden net van de persoonlijke kant achter een (technologie)bedrijf. 
 • Schrijf een sterk persbericht en focus op de nieuwswaarde voor mediabedrijven en uitgeverijen. Een goed persbericht is geschreven in de derde persoon. Het draait in de eerste plaats om je product, maar ook om diens voordelen en jouw team. 
 • Zorg ook voor hapklare visuele content. Infographics en slides kun je op meerdere kanalen en platformen gebruiken. Ze geven in één oogopslag de kern van jouw product weer! Maar: maak ze ook geschikt voor elk kanaal.
 • Hou je trouwe achterban als eerste op de hoogte over je product. Geef hen als early adopters een soort van VIP-toegang tot jouw dienst of product. Bij wijze van bedanking om in jou te (blijven) geloven.

  

‍Wat moet je juist doen vóór de lancering van je startup? Onze pre-launch tips op een rij!

#Dé lanceringsdag

Na alle bloed, zweet en tranen wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk potentiële klanten je product te zien krijgen. Maar vooral: luister, sta open voor feedback en volg de resultaten op. Anders ben je eraan voor de moeite.

 De belangrijkste to do’s die je niet mag vergeten:

 • Gebruik je blog als informatiepunt over jouw product. Publiceer gerust de feedback en getuigenissen die je hebt verzameld in de vorige fasen. Zo profileer je jezelf niet alleen als thought-leader van je sector, maar doe je ook aan klantenbinding!  
 • Zorg voor voldoende mankracht om alle inkomende e-mails en verzoekjes te verwerken. Want als je alle voorgaande stappen goed hebt doorlopen, dan word je tijdens de lanceringsdag overstelpt met berichten! 
 • Hou ook je social media in de gaten. Monitor feedback en reacties en probeer iedereen van een goed, diplomatisch antwoord te voorzien. 
 • Plaats je product op ProductHunt en Capterra en vraag aan bèta-klanten om er een beoordelingen achter te laten. Dat creëert opnieuw dat sneeuwbaleffect dat je tijdens de eerste weken nodig hebt! 
 • Maar het allerbelangrijkste om te onthouden tijdens "D-Day" is: enjoy the moment & trust the universe! :) 

Wil je meer tips voor jouw startup of scale-up? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief van The Birdhouse!

Wekelijks start-up nieuws ontvangen?

Blijf op de hoogte van het Belgisch start-up landschap.
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form