« Terug naar de blog

Sharing is caring: hoe we als ondernemers meer van elkaar kunnen leren

April 10, 2018

De vooroordelen in het ondernemerslandschap zijn legio: grote bedrijven zouden log en oncreatief zijn, terwijl start-ups Silicon Valley-wannabe's zijn die alleen focussen op kapitaal ophalen. Het wordt al snel een wij-zij-verhaal, terwijl er juist gigantisch veel van elkaar te leren valt.

Wat als kleine start-ups en grote bedrijven elkaars beste eigenschappen zouden overnemen? In dit artikel maken we denkoefening over waarom bedrijven, groot of klein, niet bang moeten zijn om hun methoden met elkaar te delen.

Flexibele start-ups en sterke mastodonten: de perfecte symbiose

Start-ups staan bekend om hun trendspotting skills, de snelheid waarmee ze hun hypotheses kunnen aftoetsen bij het grote publiek, en hun vermogen daar snel op in te spelen. Op die manier inspireren ze grote bedrijven die vaak meer agile willen handelen.

The big shots genieten op hun beurt weer van jaren ervaring, expertise binnen hun bedrijf en een grote afzetmarkt. Het wordt al snel duidelijk dat de voordelen van beiden samen een gouden combinatie vormen. Het is niet voor niets dat grote bedrijven graag hun vinger aan de pols houden binnen het start-uplandschap. Het beste van beide werelden, voor je opgesomd.

Wat je kan leren van grote bedrijven

Weet wie je bent en durf nee zeggen

Als start-up moet je trends vroeg opsporen en kansen tijdig grijpen. Daardoor ben je dikwijls geneigd om onmiddellijk ja te zeggen tegen nieuwe opportuniteiten. Soms druisen die opportuniteiten echter in tegen de ziel van je onderneming. Hoe aanlokkelijk het ook kan zijn om nieuwe horizonten te ontdekken, zorg dat je je oorspronkelijke missie en visie niet uit het oog verliest. Durf nee zeggen. Tegen partnerships, business angels, VC’s, adviseurs, … Stick to your story. Voor grote bedrijven is dat makkelijker, omdat ze al jaren materiaal hebben om te vergelijken; past deze stap in het rijtje stappen die we tot nu toe gezet hebben?

Zorg goed voor de mensen rondom je

Voor jou is je start-up  je leven, terwijl dat niet altijd zo is voor de mensen waar je mee samenwerkt. Je kan allicht nog geen bedrijfswagen of gekke teambuildings in het buitenland aanbieden. Maar een klein budget voor opleidingen en trainingen, zicht op doorgroeimogelijkheden en vooral een realistische work-life balance doen al heel veel.

Wees niet bang om te investeren

Bepalen waar je je geld in moet steken is een zware denkoefening. Daarom is het belangrijk dat je de juiste factoren in overweging neemt. Investeer vooral in tools of initiatieven die tijdbesparend werken, je bedrijf efficiënter maken, meer opbrengen en je onderneming doen groeien.

Wat grote bedrijven leren van start-ups

Weg met silo’s

Silodenken: ideeën, informatie en inspiratie worden maar mondjesmaat gedeeld tussen verschillende afdelingen.

Resultaat? Vijandigheid tussen departementen zoals de sales-versus-marketing-strijd en een onophoudelijke not-my-problem-mentaliteit. “Dat is niet mijn afdeling” wordt met vaste regelmaat als verdedigingskaart getrokken. Start-ups beschikken over een meer geïntegreerde aanpak. Grote bedrijven moeten actief op zoek gaan naar een manier om die silo’s te doorbreken.

Beperk de bureaucratie

Durf  verantwoordelijkheden toe te vertrouwen. Je neemt iemand aan omdat je die persoon vertrouwt, dus handel er dan ook naar. Laat hen hun eigen beslissingen nemen en geef hen de zin om een project goed af te werken van begin tot eind.

Van elkaar leren door te delen. Maar hoe?

Actief netwerk uitbreiden. Leer nieuwe ondernemers en professionals kennen, liefst uit allerlei verschillende sectoren. Sta open voor hun feedback en kennis. Meer lezen over netwerken?

Share your failures. Wees niet bang te praten over mislukkingen. Durf toe te geven dat het niet altijd 100% zekerheid is. Andere mensen behoeden dezelfde fouten te maken, wordt erg geapprecieerd.

Nog niet uitgelezen? Spring eens binnen op ons Sharing is caring event, waar we de barrière breken tussen the big shots en start-ups. Kom luisteren naar Denis Knoops (ex-CEO Delhaize) en Jennick Scheerlinck (CEO Hoplr) en ontdek wat starters en grote bedrijven voor elkaar kunnen betekenen.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in