« Terug naar de blog

Sinterklaas trakteert op 7 krachtige ondernemerstips

December 6, 2017

6 december laten we ook bij The Birdhouse niet onopgemerkt voorbijgaan. En omdat we jou als ondernemer komende maanden des te meer een hart onder de riem willen steken, trakteert Sinterklaas je op 7 ondernemerstips die je meteen kan toepassen in de praktijk!

#1 Zeg soms eens nee (ook tegen je doelstellingen)

‘Focusing isn’t about saying yes - it’s about saying no’, zei voormalig Apple-hoofd Steve Jobs. Heel wat ondernemers lijden aan Fear of Missing Out of The Disease to Please. Vanuit dat gedachtegoed beantwoorden ze vragen en verzoekjes veelal met een ja.

Maar soms (lees: vaak) moet je nee durven zeggen. En dat hoef je niet lukraak te doen. De eerste stap bestaat erin de prioriteiten van je start-up op te lijsten. Houd daarbij rekening met de grotere visie die je najaagt, maar stel specifieke microdoelen op die je daarbij helpen. Niet te vergeten: kies er maximum 5, of je hebt te veel werkpunten om je te focussen. Als je meer wilt leren over je focus behouden als ondernemen, lees dan zeker ons artikel eens!

#2 Life’s a pitch, dus pak het goed aan

Pitchen is een kunst, dat weten we bij The Birdhouse als geen ander. Aangezien we onze accelerator zowat beschouwen als springplank voor jouw start-up of scale-up, leren we je hoe je kunt pitchen als een pro.

Als er één ding is wat je in het achterhoofd moet houden, dan is het wel de 70/30 regel. Zo moet 70% van je pitch een emotionele waarde bevatten, en slechts 30% gaat idealiter over objectieve factoren. De kans dat je zo ook een investeerder aantrekt die gelooft in je start-up idee én bovendien een match is met je team, is veel groter. Meer weten over the art of pitching?

#3 Maak slim gebruik van je netwerk

Kunnen we de kracht van een goed netwerk nog eigenlijk betwisten? Juist ja: daarom maak je er maar beter gebruik van op een slimme manier. Een goed netwerk kan je helpen om:

  • Talent aan te trekken
  • Klanten te vinden
  • Contact te leggen met investeerders

En ongetwijfeld nog veel meer! Alleen is het wel een kwestie van efficiënt netwerken. The Birdhouse spreekt wel vaker over S.M.A.R.T. networking. Zo moet de doelstelling van pakweg netwerken op een event specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn. In het voorbeeld van ‘talent aantrekken’ zou ‘specifiek’ kunnen slaan op sollicitanten met minimum 3 jaar ervaring. En hoewel je echt veel uit een goed voorbereid netwerkevent kunt halen, is een rookie mistake snel gemaakt. Voorkom je ze liever? Lees dan "How to burn through your network: de absolute don'ts van netwerken."

#4 Zoek uit wat voor jou de beste financieringsopties zijn

Cash is king, zeiden we onlangs nog. In sommige gevallen is het dus belangrijk dat je eerst kijkt naar directe inkomsten van je klanten in plaats van extern kapitaal door bijvoorbeeld investeerders. Of je pakt het lekker creatief én slim aan door een beroep te doen op overheidssubsidies.

En niet te vergeten: durf in het begin zoveel mogelijk zelf te doen. Bootstrapping is een bekende term in de start-up wereld. Per slot van rekening weet iedere ondernemer dat de facturen zich snel kunnen opstapelen. Dus ga na waarop je kunt besparen en neem het heft vaak genoeg in eigen handen.

 

#5 Laat je omringen door mensen die het beter weten dan jij

Akkoord - als ondernemer ben je soms manusje-van-alles, maar soms moet je expertenwerk overlaten aan … experts. Bij The Birdhouse hameren we maar al te graag op het belang van een complementair team. Want naarmate je start-up of scale-up groeit, is het een slim idee om voor bepaalde domeinen of expertises specialisten aan te stellen (spoiler: dat begint bij een goede co-founder). Het is trouwens best oké om iemand in huis te halen die het beter weet dan jij. Sterker zelfs, vaak wordt dat beschouwd als een groeimotor.

#6 Waak over de efficiëntie van je bedrijf met de juiste tools

Tools, tools en nog eens tools: in ons digitaal tijdperk kun je niet zonder. Want bepaalde processen en activiteiten wil je nu eenmaal automatiseren. Zo garandeer je een gestroomlijnde werking van je start-up.

Wanneer het gaat over softwareoplossingen en dergelijke, denken veel ondernemers aan tools voor online marketing (zoals Hubspot). Toch kan je ze ook op heel wat andere domeinen inzetten. Sales, marketing, HR, … Dikwijls hoeft het zo moeilijk of complex niet te zijn.

Onze top 5:

  • Slack, om snel en gericht te communiceren met je team
  • Startup Pitch, waarmee je de perfecte pitch in elkaar bokst
  • Franz, die afzonderlijke applicaties zoals Gmail, Slack, Facebook Messenger, Skype, Whatsapp en Telegram centraliseert
  • Typeform, die het makkelijk maakt om enquêtes te versturen en op te volgen
  • Unsplash, want wie zegt het dat je voor leuke stockfoto’s per se moet betalen?

Meer tooltips? Ook daar hebben we een volledig artikel aan gewijd!

 

#7 Maak zo snel mogelijk werk van je go-to-market

Een veelvoorkomende fout bij menige start-up: te laat de markt betreden. Maak je geen illusies: je product of dienst zal nooit voor de volledige 100% op punt staan. En wellicht zal je het altijd wat kunnen bijschaven om tot de meest perfecte versie van je product te komen. Maar dat hoeft niet, want hoe krijg je anders snelle feedback van gebruikers?

Juist ja, als je te lang wachten met je go-to-market, dan mis je hoogstwaarschijnlijk de boot omdat een andere (prille) onderneming je voor is.

Nood aan meer ondernemerstips? Schrijf je dan in voor de volgende ronde van ons accelerator programma, dat in 2018 van start gaat! Deadline is 7 januari, dus wacht niet te lang meer!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in