« Terug naar de blog

Stagiair in een start-up: waar moet je op letten?

November 24, 2017

Werkkrachten zijn ongelofelijk duur. Ze zijn in de prille levensjaren van je start-up (en daarna) meestal je grootste kost. Eén manier om de kost te drukken en het werk toch gedaan te krijgen, is om stagiaires in te schakelen. Ze kunnen je geld besparen én goed werk leveren, maar daar staat iets tegenover. Je mag ze niet zomaar beschouwen als gratis werkkrachten die een verplicht nummertje komen draaien om hun studiepunten te halen. Een stagiair kan ongekende waarde bieden aan je start-up, maar alleen als jij een waardevolle stageplek kan aanbieden in de plaats.

First things first: een stagiair voor een start-up?

De meeste stagiaires doen een stage in het kader van een opleiding. De meeste opleidingen laten hun studenten kiezen waar ze stage moeten doen. Ze moeten een bepaald aantal uren, dagen of weken presteren bij een bedrijf, en soms moeten ze daar een verslag rond schrijven of een presentatie rond geven. 

Sommige opleidingen staan wat krampachtig tegenover een stage in een start-up: je kan volgens hen namelijk niet dezelfde werkzekerheid en stabiliteit leveren als een grote boite. Aan jou om hun ongelijk te bewijzen!

Daarnaast heb je heel wat mensen die een vrijwillige stage doen. Studenten die tijdens de zomer nog wat willen bijleren, maar ook werkende professionals die zich willen heroriënteren. Die laatste zal je misschien wat moeilijker vinden, en het is niet omdat ze soms ouder zijn dan de gemiddelde student, dat ze daarom beter werk leveren. Je zit bij beide gevallen meestal goed omdat vrijwillige stagiaires erg gemotiveerd zijn.

Welk werk kan je uitbesteden aan een stagiair?

Stagiaires komen in alle vormen en maten, uit allerlei opleidingen en werkgebieden. Zoek niet zomaar een de eerste de beste student, maar kijk toch al een beetje in de juiste richting op vlak van studies, hobby's en werkervaring. Zoek je iemand om je te ondersteunen bij je sales? Zoek dan mondige stagiairs die georganiseerd met een agenda omkunnen. Zoek je iemand om je social media te onderhouden? Zoek dan naar stagiairs met aanleg voor communicatie, veelal studenten Marketing, Communicatie en Digitale communicatie. Heb je een manusje-van-alles nodig? Dan kan je ook praktisch overal zoeken, en mik je best eerder op motivatie dan op diploma. En ja, ook studerende developers zoeken stageplekken!

Wat moet je zeker aanbieden aan je stagiair?

Je stagiair helpt je gedurende een aantal maanden bij je werk. Op die manier krijgt hij of zij een idee van hoe het in zijn werk gaat in het werkveld. Je leert hem op die manier veel bij en jij kan wat werk uitbesteden. Toch is het belangrijk dat je je stagiair niet aanneemt om alleen je kleine rottaakjes aan te geven. Waar moet je zeker aan denken?

  1. Genoeg begeleiding. Een stagiair zijn plan laten trekken vanaf dag 1, is meestal niet the way to go. Als je geen tijd hebt om in het begin alles van A tot Z uit te leggen, laat je stagiair dan een week lang meelopen en je schaduwen als het ware. Op die manier verlies jij minder tot geen tijd met de introductie, en krijgt de stagiair wel al hopen informatie over wat je juist doet.
  2. Enige vorm van stabiliteit. Voor veel stagiaires is een stage al spannend genoeg op zich. Het is altijd leuk als je ze enige stabiliteit kan bieden, door duidelijk werkuren voor te stellen en hem of haar een eigen werkplekje te geven. Of niet. Er zijn genoeg studenten die zelf enorm ondernemend zijn en geen enkel probleem hebben met flexibiliteit, maar check wel even af op voorhand wat zijn of haar voorkeur is.
  3. Feedback! Je stagiair wilt natuurlijk groeien op verschillende vlakken, en dat kan je waarmaken door regelmatig te feedbacken. Op continue basis, bijvoorbeeld maandelijks, maar maak zeker ook aan het einde van de stage uitgebreid tijd om de goede punten en werkpunten van de stagiair uit te lichten. Wees ook niet bang om kritisch te zijn!
  4. Genoeg van je tijd: je zit als ondernemer tot over je oren in het werk, en wilt natuurlijk zo snel mogelijk verder met je werk. Maar je moet ook wel genoeg tijd vrijmaken voor je stagiair! Stuur ze niet vanaf dag één helemaal alleen op pad. Ook hier zijn er natuurlijk genoeg plantrekkers die niet liever doen, maar zorg wel voor dat je daar duidelijke afspraken en verwachtingen over maakt in het begint. Ga je vaak naar salesgesprekken en naar events? Het is een beetje jammer als je stagiair dagen alleen op kantoor zit. Neem hem of haar mee. Ze leren extra veel bij en kunnen heel wat werk van je overnemen. Best plan je voor de periode dat je een stagiair aanneemt enkele gaten in in je agenda die als buffer kunnen dienen wanneer je stagiair jouw tijd even nodig heeft.
  5. Geef hen genoeg uitdagende opdrachten. Als je ze puur uitvoerend hersenloos werk geeft, dan is de kans groot dat je stagiair netjes om 17 uur zijn laptop dichtklapt en de laatste dag van de stage niet snel genoeg uit je kantoor kan lopen.

Wat is dan de juiste balans tussen puur werk uitbesteden en hen actief opleiden?

Je weet zelf ook dat 2 maanden lang administratief werk niet de meest leerrijke ervaring is. Maar tegelijkertijd  kan jij het écht niet permitteren om nog eens de helft van je dag aan een student te besteden. Dus wat is dan de afweging die je maakt? De meeste bedrijven kiezen voor een 50 - 50 balans. 50% van de tijd is het oké dat je hersenloos werk aan je stagiair geeft, als je de andere 50% taken aanbiedt die uitdagend zijn. 

Denk dan aan...

  • werk dat hij/zij in zijn portfolio kan steken
  • projecten die ze zelf gekozen hebben
  • opdrachten waar ze zelf 100% verantwoordelijkheid hebben

De ideale stagiaire vinden

De juiste opleiding en/of de juiste motivatie?

Zoals we hierboven al aangaven, zijn er twee soorten stagiaires: zij die het vrijwillig doen en zij die het in schoolcontext doen. Vrijwillige stagiairs zijn vaak iets gemotiveerder om te leren, waar sommige studenten het puur doen omdat ze ‘moeten’. 

Goede maatstaf voor motivatie: hoe hard heb je moeten zoeken? Als een stagiair bewust komt solliciteren voor een start-up in het algemeen (dus geen groot bedrijf met 127 leuke voordelen en extraatjes) dan weet je dat die persoon meestal wel oprecht geïnteresseerd is. Als die dan nog eens jouw start-up er bewust uitkiest, dan zit het qua motivatie meestal wel goed. 

Als de opleiding en skills dan nog eens aansluiten bij het takenpakket waarvoor jij hulp zoekt, dan ben je al heel goed op weg.

Peil op voorhand even naar hun interesses door te polsen naar wat ze al weten over jouw start-up. Hoor eens naar wat ze doen om op de hoogte te blijven van sectornieuws. Ook hun persoonlijke interesses en hobby’s zijn een weggever: volgen ze graag webinars over de laatste tools of hebben ze een eigen blog waar ze hun expertise delen? Dan heb je te maken met iemand met oprechte interesse! De kans is groot dat je die interesse en motivatie merkbaar zult voelen doorheen de stage.

Hoe en waar ga je op zoek?

Met een vacature in je eigen kringen

Maak er een vacature van zoals een ander. Getalenteerde en gemotiveerde stagiaires zijn namelijk kieskeurig, en willen veelal verschillende vacatures kunnen vergelijken. Ook is het gewoon een duidelijke opsomming van wat je verwacht. Deel de vacature op je website en in je sociale kringen. Zo haal je er direct de mensen uit die je al een tijdje volgen.

Met een vacature op een jobplatform

Verschillende jobplatformen plaatsen ook vacatures voor stages. Overweeg volgende websites zeker:

Specifieke jobplatformen

En natuurlijk ook de algemene jobplatformen

Via universiteiten en hogescholen

Verschillende opleidingen bieden een platform aan waar je als bedrijf je vacature kan uploaden. Wanneer de student op zoek gaat naar een stage, kan hij of zij scrollen door deze database met vacatures. Let hier echter op: je start-up belandt meestal in een grote database. Niet alleen heb je veel concurrentie door de grote massa bedrijven die al in die database zitten, ook concurreer je met grote bedrijven met gegeerde stageplaatsen, die misschien al enkele jaren een samenwerking met de opleiding hebben. 

En zoals hierboven al aangehaald: de meest gemotiveerde en geëngageerde studenten gaan meestal op eigen houtje op zoek naar een stageplaats die hen interesseert, en wachten niet tot de school hen een kant-en-klaar lijstje aanbiedt. Maar aan de andere kant: misschien kan jij ook een lange-termijn relatie met een opleiding opbouwen, en het schaadt je start-up sowieso niet als je in een gelijkaardige database staat.

Als het erop aankomt bepaal je natuurlijk zelf hoeveel tijd en moeite je in een stagiair steekt. Als je het liever snel afhandelt en je bent daar eerlijk over van bij het begin, even goed. Maar weet dat stagiaires die veel van je kunnen bijleren je trouwe ambassadeurs worden, en misschien later zelfs vaste, gewaardeerde werkkrachten.

Veel succes met de zoektocht!

Je start-up in 2018 stevig doen groeien? Schrijf je vanaf maandag 27 november in voor de volgende ronde van ons acceleratorprogramma en wie weet krijg jij 6 maanden gratis coaching, mentorship en kantoorruimte.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in