« Terug naar de blog

Startups en networking skills: dit moet je weten

February 6, 2017

Een netwerk uitbouwen doe je niet van vandaag op morgen. En als start-up wil je vooral gefocust blijven op het runnen van je business. Toch mag je de kracht van een goed, professioneel netwerk niet onderschatten. Welke voordelen jij eruit haalt en hoe je er werk van maakt? Je leest het in dit artikel.

Waarom en hoe moet jouw start-up werk maken van een netwerk?

#1 Het juiste talent aantrekken

Sla je aan het netwerken, dan ontmoet je verschillende mensen met ieder een eigen skillset. En dat kan van pas komen zodra je nieuwe medewerkers wil aanwerven. Door op een evenement of bijeenkomst de juiste personen aan te spreken, is de kans reëel dat je nieuw talent aantrekt. Inderdaad, die nieuwe witte raaf vind je niet gewoon door een vacature online te plaatsen. Je leert ze meestal kennen op een locatie waar tal van sectorgenoten aanwezig zijn.

 

Zo pak je het aan:

Hoe dat nu werkt in de praktijk? Zonder dat een hoopvol bezoek aan dat ene evenement niets oplevert? S.M.A.R.T networking kan je helpen. Zo moet het doel van een netwerkevenement specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn. In het voorbeeld van ‘talent aanwerven’ zou ‘specifiek’ (de ‘S’) kunnen inhouden dat je 3 personen met ten minste 2 jaar ervaring wil aanspreken.

Voor S.M.A.R.T. networking is het wel belangrijk je huiswerk te doen. Kan je online terugvinden wie zoal aanwezig zal zijn? Schuim dan de LinkedIn-profielen af en besluit voorheen al wie je wil aanspreken. Eventueel kan je al contact leggen online.

#2 Kennis en ervaring uitwisselen

Door te netwerken is de kans groot dat je nieuwe technieken en strategieën ontdekt om je start-up uit te bouwen. Als iemand positieve en negatieve ervaringen met je deelt, kan hij of zij je trouwens behoeden voor eventuele pitfalls. En vooral: door nieuwe inzichten te ontdekken, heb je waarschijnlijk weer een streep voor op de concurrentie. Genoeg mensen die geloven in pay-it-forward en maar al te graag hun kennis delen met co-ondernemers!

 

Zo pak je het aan:

Zorg ervoor dat je enkel de meest relevante events bijwoont. Het heeft weinig zin om een ondernemersworkshop bij te wonen als die op inhoudelijk vlak geen toegevoegde waarde biedt. Laat staan dat de aanwezigen jou kennis kunnen bijbrengen over je business.

Zoek vooraf uit welke events gericht zijn op start-ups en scale-ups die snel en duurzaam willen groeien. In België zijn er maandelijks tal van initiatieven die een bezoekje waard zijn. Neem gerust een kijkje op de website van meetup, waar je interessante workshops en events terugvindt in de buurt. Ook The Birdhouse organiseert evenementen en stuurt je telkens huiswaarts met tonnen inspiratie!

 

#3 Steun vinden wanneer het moeilijk gaat

Om het start-up leven te begrijpen, moet je er simpelweg deel van uitmaken. Door communities te vervoegen die goed begrijpen welke stress je ervaart, krijg je waarschijnlijk een extra duwtje in de rug om alles te geven. We hoeven er heus geen doekjes om te winden: als ondernemer sta je dagelijks voor flink wat uitdagingen en moeilijke keuzes. Een klankbord of gewoon al een luisterend oor kan dan wonderen doen. Niet alleen werpt dat vruchten af op persoonlijk niveau, maar ook zal je sterker in je schoenen staan bij het uitbouwen van je bedrijf. Win-win!

Zo pak je het aan:

Anticipeer en doe voor het netwerkevenement al een oproep. Licht toe dat je over dat ene topic wel wat gouden raad kunt gebruiken en stel je in elk geval toegankelijk op. Dan is de kans groter dat iemand anders erop ingaat. Let wel op dat je niet té fel in je kaarten laat kijken. Je weet maar nooit!

 


Denk je dat iemand uit je omgeving deze tips kan gebruiken? Deel dan gerust dit artikel met je eigen netwerk!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in