« Terug naar de blog

Van businesskaartjes tot luiers: hoe start-ups ons leven duurzamer maken

July 11, 2019

Duurzaamheid is een duidelijke trend in start-up land. Steeds meer ondernemers willen niet enkel winst maken en verwerken ze het onderwerp milieu vaak in hun business model. Dat zien we ook binnen Birdhouse accelerator, waar we steeds meer founders zien met digitale of niet-digitale ideeën komen om de aarde beetje bij beetje te helpen. We spreken met vier van hen: PachaGreens, Cardify, Washcot en Freel.

Duurzame luiers

Washcot gaat verspilling tegen, maar dan op een zeer niet-digitale manier. "We zijn een luierservice die inzetten op het verhuren en schoonmaken van wasbare luiers." vertelt Isabel Lambert, mede-oprichter van Washcot. "We leveren wekelijks nieuwe luiers aan huis, en halen dan ook de vuile opnieuw op. We doen dat voor particulieren en voor kinderdagverblijven."

In plaats van aan de lopende band wegwerpluiers te kopen, met een hele afvalberg tot gevolg, betaal je bij Washcot dus simpelweg een maandelijks bedrag voor een wekelijkse levering van propere, herbruikbare luiers. "Er is een maatschappelijke trend om meer duurzaam te leven." vertelt Isabel. "

Daarom willen wij een gezonder en ecologisch alternatief bieden voor wegwerpluiers. Zeker als je weet dat België dagelijks 1,5 miljoen luiers verbruikt. Er is dus nog een hele uitdaging om die keten duurzaam te maken."

Dat model begint ook steeds meer te groeien. Washcot levert aan een reeks kinderdagverblijven en enkele honderden particulieren, en ze staan nu klaar om duchtig te schalen.

70 miljoen businesskaartjes

Een start-up die duurzaamheid op een heel andere manier aanpakt is Cardify,
dat visitekaartjes digitaliseert.
"Voor Cardify leidde ik een ander bedrijf." vertelt oprichter Bram Van de velde. "En toen wisselde ik natuurlijk heel wat visitekaartjes uit. Ik kreeg ze altijd, maar deed er nooit iets mee. Dat proces kon dus beter. Want met zo'n fysieke kaartjes gaan er bijvoorbeeld heel wat sales leads verloren.

Daarom digitaliseert Cardify dit hele proces. Niet meteen een concept dat je zou associëren met duurzaamheid, maar niets is minder waar volgens Bram. “Ten eerste willen we natuurlijk het proces verbeteren.” vertelt Bram. “Cardify is praktischer dan papieren kaartjes en onze dienst geeft je ook toegang tot data die je kan inzetten in je salesproces.
Maar uit Amerikaans onderzoek weten we dat 88% van de weggegeven kaartjes binnen de week worden weggegooid. In de
VS alleen al zijn dat 70 miljoen kaartjes per jaar die in de vuilbak belanden."

Weinig milieuvriendelijk dus en een concept zoals Cardify wil die verspilling tegengaan. Iets wat al op veel bijval kon rekenen. “Begin dit jaar begonnen we met onze gesloten beta.” vertelt Bram. “En vandaag hebben we al klanten in 42 landen. Die groei was grotendeels organisch en nu willen we dat traject voortzetten. We lanceerden op 1 Juli bijvoorbeeld onze B2B-producten en we zijn klaar om de markt echt te veroveren.

Kleine maar impactvolle groenten

PachaGreens maakt onze voedselketen groener met microgroenten. "Heel weinig mensen weten wat microgroenten zijn."vertelt oprichter Tom De Windt. "Ze denken vaak dat het mini-wortels of mini-broccoli's zijn.
Dat is het dus niet. Microgroenten zijn te vergelijken met tuinkers of cressonette, ze zitten in het stadium voorbij de kiem of scheut.
"

PachaGreens kweekt een gamma aan microgroenten, die hij verkoopt in supermarkten zoals Bioplanet en Delhaize. Deze kleine groentjes zijn een duurzame keuze."Om microgroenten te kweken heb je enkel water, licht en warmte nodig." reageert Tom. "Alle voedingsstoffen zitten in het zaad. Je moet ook geen chemicaliën of pesticiden toevoegen, want als er een ziekte zou optreden verliezen we maximaal één of twee weken werk. Terwijl een normale boer de opbrengst van het hele jaar kwijt kan zijn."

Deze microgroenten hebben de voedingswaarden van een volwaardige groente, en PachaGreens kweekt ze lokaal.
Zo dragen de kleine groentes bij aan een sustainable voedselketen."Duurzaamheid is onze drijfveer." vertelt Tom.
"Als het niet duurzaam is, doen we het niet. Onze
verpakking is afbreekbaar, onze zaden zijn biologisch gecertificeerd en alles wat we kweken composteren we. We kweken bijvoorbeeld op hennep en niet op glaswol, want die laatste valt niet te composteren."

Deze boodschap begint meer en meer aan te slaan. “We moesten heel lang zoeken naar een goed model, want de teelt van dit soort groenten is nieuw in België." besluit Tom. "Maar nu staan we klaar om echt te schalen. We willen een tweede kwekerij opbouwen. Daarnaast werken we ook veel rond bewustwording. We willen tonen dat microgroenten niet enkel decoratie zijn maar ook volwaardige groenten met een hoge voedingswaarde."

Micromobiliteit

Ten slotte is er natuurlijk ook mobiliteit. Onze dagelijkse vervoer noden zijn namelijk niet altijd even duurzaam, en daarom storten een hele reeks start-ups zich op de sector. Zo ook Freel, een jong bedrijf dat duurzame mobiliteit opties aan bedrijven aanbiedt. "We zijn een B2B-micromobility provider." vertelt mede-oprichter Constantin Vermoere. "We bieden allerlei vormen van duurzame mobiliteit aan, gericht op korte afstanden. Momenteel zijn dat vooral elektrische steps, maar daar blijft het niet bij, we werken ook met e-bikes. Tegelijk bieden we onderhoud en verzekering aan, en zelfs een fleet-management dashboard."

En daarmee haalden ze al succes. Ze werken samen met organisaties zoals WeWork, Sodexo en de Stad Kortrijk. "We zijn ook duurzamer dan de traditionele deelsteps voor consumenten." vertelt Constantin. "We bieden onderhoud aan, en de klanten houden de steps binnen wanneer ze niet worden gebruikt. Wij laten ze dus niet rondslingeren in de publieke ruimte. Tegelijk zorgen we ervoor dat mensen de auto thuislaten wanneer ze naar een meeting moeten.”

Daarnaast gaat hun visie op duurzaamheid ook breder dan mobiliteit. "We willen duurzaam zijn op alle vlakken." besluit Constantin. "We verbranden bijvoorbeeld niet zomaar onze cash, maar groeien op duurzame wijze. En voor onze operations werken we samen met steunpunt tewerkstelling in Antwerpen. Zo helpen we werkzoekenden die opnieuw willen toetreden tot de arbeidsmarkt aan een job. Dat past volledig binnen ons beeld van Freel: ons bedrijf moet in alle opzichten duurzaam zijn."


Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in