« Terug naar de blog

Startups moeten sneller gaan ondernemen

March 21, 2016

Zowel accelerator- als incubatorprogramma’s bieden jonge ondernemingen de kans om te groeien, te leren en om de volgende stap te zetten. Birdhouse biedt op dit moment een acceleratorprogramma, maar begon in 2016 als incubator. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

 

Harry Demey, één van de mentoren bij The Birdhouse, heeft het ondernemerschap al doende aangeleerd. Als autodidact leerde hij al snel dat een netwerk heel belangrijk was. En na vele jaren ondernemen wil hij nu al zijn kennis en ervaring doorgeven aan de volgende generatie ondernemers.

We moeten niet per se concurreren met start-ups uit Silicon Valley

Vaak wordt de vraag gesteld of we hier in België wel kunnen concurreren met startups uit de USA. Harry haalt aan: “We moeten niet allemaal de wereld willen veroveren. Akkoord, in Silicon Valley hebben ze sneller toegang tot kapitaal waardoor een internationale expansie haalbaarder is.” Maar hij is er van overtuigd dat er nog steeds plaats is voor lokale initiatieven.

“Mocht ik een taxibedrijf zijn, ik zou niet staken, maar zou mijn eigen Uber creëren.

"Grote spelers worden na verloop van tijd ook weer star en log, waardoor er opnieuw plaats komt voor kleinere lokale initiatieven die beter kunnen inspelen op de lokale markt.”

Startups moeten sneller gaan ondernemen

In Silicon Valley ligt de focus nog steeds enorm op het ophalen van kapitaal. Harry benadrukt dat we in België moeten opletten dat we ons daar niet te veel in laten meeslepen en dat we sneller uit die startup-fase overgaan naar echt ondernemen. We moeten het tastbaarder maken. “We mogen ons niet blindstaren op Silicon Valley. Die drang om kapitaal op te halen is een waanzinnig idee. En dat moet er wat uit. Je moet vooral een idee willen realiseren. En daar je tijd in steken. Ondernemen dus.”

De overheid moet niet te veel zelf initiëren.

Wat ook een groot verschil is tussen Silicon Valley en België is het feit dat de overheid zich hier veel trager aanpast aan nieuwe initiatieven. Waardoor lokale startups vaak gehinderd worden. “De overheid zou zich beter toeleggen op het aanpassen van wetgeving en regelgeving om meer initiatieven mogelijk te maken. Laat het begeleiden van startups over aan de ondernemers en laat de overheid vooral faciliteren,” aldus Harry.

Harry gaat op zoek naar passie en oprechtheid

Waarom Harry zich engageert als mentor bij The Birdhouse heeft veel te maken met het soort startups die hij wil begeleiden:

“Waar ik vooral naar op zoek ga in een startup is uiteraard passie, maar nog belangrijker is oprechtheid. Ik kan niet tegen 'fake' verhalen en prik daar dan ook snel door.”

En net dat heeft hij gevonden bij The Birdhouse. “De complementariteit en het feit dat de mentoren zelf ondernemers zijn, dat is de kracht van deze incubator. Samen kunnen we er voor zorgen dat we startups uit die startup-fase halen en zo snel mogelijk echt laten ondernemen.”

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in