« Terug naar de blog

Tips voor je zoektocht naar venture capital

February 21, 2017

In een van onze vorige blogs las je waar en wanneer je het best op zoek gaat naar funding voor je start-up. Eén van die opties was kiezen voor VC of venture capital. Hoewel het een fundingmethode met veel voordelen is, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Venture capital zoeken kan een heuse uitdaging zijn. Er kruipt veel tijd en werk in, en de slaagkans is niet altijd even groot. Als je van plan bent om op zoek te gaan naar een geschikte venture capitalist voor jouw startup of scale-up, neem volgende tips dan zeker mee.

#1 Stap er op af met de juiste intentie

Venture capital vinden doe je niet op een-twee-drie. Je zal er veel tijd aan besteden en enorm veel moeite in steken. Ook draagt het belangrijke consequenties voor je startup of scale-up met zich mee. Zo vinden venture capitalists het belangrijk dat ze advies kunnen geven, en vragen soms een plaats in je Raad van Bestuur. Ze gaan je bedrijf heus niet overnemen, maar willen hun expertise wel toepassen en enige kennis binnen het netwerk opbouwen. Dat moet je weten voor je eraan begint, en je moet er duidelijke afspraken over maken. Het is kwestie van geven en nemen. Doe het alleen als je 100% zeker bent dat dit is wat jij wilt. Houd natuurlijk wel je ogen open, en pas vooral op als een investeerder 51% van je aandelen vraagt.

Als je op zoek gaat naar een VC, kies er dan een met toegevoegde waarde. 

Kies niet alleen voor het geld, maar ook voor 

 • een eventuele vervolgfinanciering
 • zijn netwerk
 • het advies
 • een klankbord 
 • en de ervaring. 

Zoek mensen die een bijdrage kunnen leveren, ook op HR niveau. Ze kunnen nieuwe mensen aanbrengen, en voorzien in connecties die voor jou veel betekenen.

Vergeet ook niet dat je er echt véél tijd in moet steken. Je regelt het echt niet op enkele dagen, je bent minstens enkele maanden zoet. Sommige cijfers spreken van minstens 50 werkdagen, andere start-ups zijn 3 tot 6 maanden bezig geweest. Maar geen zorgen, als het je lukt is het die tijdsinvestering meer dan waard.

Houd altijd in het achterhoofd dat de groei van je start-up de main focus moet zijn. Het helpt als je al concrete plannen hebt over wat je met je ingezamelde geld wilt doen: iemand nieuw aannemen, je productieproces verbeteren, op zoek gaan naar nieuwe markten. Het geeft je business plan mee vorm en het vormt een mooi doel om naar te streven.

 

#2 Besteed genoeg tijd aan je business plan

Zorg dat je een business plan hebt dat af is. Volta Ventures bijvoorbeeld krijgt er zo’n 1500 per jaar. Dat zijn geen vage ideeën, maar afgewerkte plannen. Ze zijn tot in de details uitgewerkt. De meeste VC's hebben voor dromerige ideeën geen tijd. Als je geen business plan hebt, verspil je hun tijd beter niet. Alhoewel er gelukkig altijd ook uitzonderingen zijn natuurlijk (volgende week meer daarover).
 

Wat moet er zeker in je business plan zitten? Volgens Frank Maene, managing partner bij Volta, zijn volgende zaken absoluut onmisbaar:

 • Je markt: hoe ziet jouw markt er uit. Hoe groot is die en wat zijn de terugkomende problemen?
 • Competition & benefits: wie zijn je belangrijkste concurrenten, en hoe versla jij ze of onderscheid je jezelf?
 • Je product: de ster van je business plan allicht. Denk aan je publiek; hou je het kort en krachtig, of gaat het hem om de technische details?
 • Revenue model: hoe ga je winst draaien? Welke waarde bied je, en wie is bereid te betalen voor die waarde?
 • Je go-to-market model. Omschrijf kort hoe je denkt dat aan te pakken.
 • De huidige status van je start- of scale-up
 • Goals & KPI’s: wat wil je bereiken en hoe ga je dat meten? Is het de revenue die je creëert? Het aantal trouwe klanten? Of de maandelijkse productieoplage?
 • Je team: stel jezelf voor. VC's investeren namelijk niet alleen in je onderneming, maar vooral in de persoon achter de onderneming.
 • Misschien wel het belangrijkste: money! Hoeveel geld zoek je? Daar komt ook je runway bij: hoelang kan je nog overleven met je huidige kapitaal?

  

Tip: Je hoeft niet altijd een revenue model te hebben van bij het begin. Zo heeft Mark Zuckerberg Whatsapp gekocht zonder er rechtstreeks geld aan te verdienen. Maar wie weet wat hij gaat doen vanaf het moment dat de steeds groeiende messenger app de piek van 1.000.000.000 gebruikers haalt?

 

#3 Wees zelfzeker

Een minder leuke tip: bereid je voor op teleurstelling. De kans dat je een investering binnenhaalt is vrij klein. Er zijn simpelweg héél veel aanvragen, en het feit dat het aantal start- en scale-ups elk jaar stijgt, helpt ook niet natuurlijk. Er is nu eenmaal niet zo veel investeerderskapitaal ter beschikking. Bij Volta Ventures bijvoorbeeld is de kans dat je een investering binnenhaalt kleiner dan 5%. Maar wie niet waagt, niet wint, dus je kan maar proberen.

Ook moet je weten dat een klap in het gezicht krijgen niet erg is. Sta gewoon terug recht, pas aan waar het fout ging en en ga verder.

Onthoud dat er altijd concurrentie is. Geen concurrentie hebben, is dodelijk. Als er iemand is die je voor wilt blijven, dan streef je automatisch voor het beste. 

Daarnaast is concurrentie vaak goed nieuws: als er andere mensen hetzelfde idee hadden, is het allicht een goed idee.

  

#4 Werk aan je aanvraag, verzorg je pitch

Maak voor je aanvraag best een powerpoint of PDF. Dat leest pakken aangenamer dan een tekstdocument van +80 pagina’s. Ook voor jezelf werkt het makkelijker. Je business plan is een flexibel iets. Het verandert zo nu en dan, dus 20 slides aanpassen komt beter uit dan dat je tientallen pagina’s tekst moet omgooien.

Weet dat een klant geen investeerder is. Geef geen klantenpitch, maar een investeerderspitch. Leg de focus minder op het gebruiksgemak en je salesargumenten, maar eerder op wat de investeerder er aan heeft en hoe de toekomstplannen van je onderneming eruitzien.

Je voet tussen de deur krijgen is een heel belangrijke stap in het proces. Verschillende investeerders verkiezen om gecontacteerd te worden via een goede mail. Schrijf kort en krachtig een kleine samenvatting van je onderneming die aanspoort om de bijlagen te openen. Die bijlagen zijn best in het Engels; op die manier toon je internationale ambities. Als het kan, maak dan gebruik van referenties en doorverwijzingen. Dat is de makkelijkste manier om binnen te geraken. Als iemand uit de business je introduceert, stijgt je geloofwaardigheid enorm. Ook krijg je dan sneller voorrang op de eindeloze stapel van aanvragen.

Als laatste hoef je niet bang te zijn om je mail vaker te sturen. Volg op! Iedereen krijgt namelijk veel mails. Er zijn veel aanvragen, maar niet even veel kapitaal beschikbaar. Zorg dus dat je vooraan in de rij staat. Wanneer mail je best? Wacht niet tot je product 100% af en dichtgetimmerd is. Mail wanneer je business plan min of meer klaar is.

 

#5 Last but not least... 

Kijk naar de serie Silicon Valley. Oké, dit is een mopje, maar er zit wel enige waarheid in. De ondernemers in de serie vormen een heel complementair startersteam: een technisch aangelegde CTO, een Ops-profiel dat fungeert als manusje van alles, een Business Developer die regelt en fixt, en natuurlijk ook enkele developers die je online platformen bouwen. Die laatsten mogen gerust een beetje socially awkward zijn. Dream team verzekerd als je niet weet waar te beginnen!

Om een lang verhaal kort te maken: laat je niet afschrikken maar bereid je wel goed voor. Er kruipt veel tijd en moeite in de zoektocht naar investeringen, maar als het je lukt was dit alles meer dan waard. En hoe cliché het ook klinkt: zelfs als het niet lukt, leer je er eindeloos veel uit bij. Kan je nog tips gebruiken of wil je weten wanneer het volgende financing event eraan staat te komen? Schrijf je (onderaan de pagina) in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Succes!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form