« Terug naar de blog

Van in de serre tot achter de bar: ken je deze Birdhouse start-ups al?

July 17, 2018

Cocktails van DORST op onze Summer Barbecue, ijsjes van Ice Crime in onze diepvriezers, … We genieten de laatste maanden van heel wat lekkers op kantoor, en dat heeft allicht te maken met de vele food and beverage start-ups die sinds februari in The Birdhouse huizen. Heb je Gingerwald, PachaGreens, DORST en Ice Crime al leren kennen? In dit artikel vragen we hen hoe het met hen gaat, waar ze mee worstelen en wat hun toekomstplannen zijn.

PachaGreens: “De wereld voeden, één stap tegelijk”

PachaGreens is zoveel meer dan een food start-up, maar wat ze juist doen, valt niet uit te leggen in één zin. ‘De wereld voeden op een duurzame manier’ komt nog het dichtst in de buurt. Momenteel kweekt PachaGreens microgroenten: ecologische superfoods die voedzaam zijn, lekker smaken én er heel leuk uitzien.

Afbeeldingsresultaat voor aquaponics

“Chefs gebruiken het graag, want het is mooi en uniek. Maar bijna alle microgroenten kwamen uit Nederland. ‘Dat moet toch lokaler en duurzamer kunnen,’ dacht ik.” Dus startte founder Tom De Windt zijn eigen kwekerij. In de toekomst wilt PachaGreens een volledig aquaponicssysteem uitbouwen. Dat is een gesloten cirkel waarin groenten gekweekt worden die water zuiveren waar vissen in zwemmen, die op hun beurt afval produceren dat als voeding dient voor de planten. Volg je nog? De microgroenten zijn het eerste product  van het aquaponicssysteem van PachaGreens.

Maar zo’n systeem uitbouwen is geen evidentie. “Als één stukje van de puzzel wegvalt, dan werkt het niet meer. Dus elk puzzelstukje moet zijn zorg krijgen. De mentoren bij The Birdhouse hebben me duidelijk gemaakt dat ik moet focussen op één ding tegelijk.” Om die reden concentreert Tom zich in deze fase volledig op de microgroenten. En die schattige scheuten kan je al terugvinden in talloze horecazaken, bij delicatessenzaak Cru en bij enkele Delhaizes.

Wat zijn de grote uitdagingen voor PachaGreens? “De productie is het moeilijkst. Ik kan elke week oogsten, maar dan moet ik ook elke week zaaien, letterlijk. Daarnaast is mijn product vergankelijk: microgroenten blijven maar een week goed. Bovendien zijn er  een pak regelgevingen rond voedselveiligheid waar je als onderneming rekening mee moet houden.” Het voordeel is dan weer duidelijk, volgens Tom. “Iedereen moet eten. En een goed product verkoopt zichzelf, dus dat zit wel goed.”

Ook de salesaanpak is niet te vergelijken met die van andere start-ups. “Microgroenten zijn nog niet zo bekend. Ik kan niet zomaar een mailtje sturen naar een winkel, ik moet effectief langsgaan om het te tonen en om uitleg te geven. Dat educatief gedeelte komt beter over via workshops en evenementen.”

Waarom The Birdhouse? “Het was er hét  moment voor. Ik ben al een tijd aan het ondernemen en heb nu al 2 jaar zwaar geïnvesteerd in PachaGreens. Nu het juiste duwtje in de rug krijgen, zorgt ervoor dat het echt gelanceerd wordt.“

“Daarnaast is de ondersteuning een enorme plus. Buiten The Birdhouse krijg je vaak feedback van mensen die wel willen helpen, maar die niet uit ervaring spreken. Ik vind dat je pas echt advies kan geven als je weet hoe het is om zelf te starten, en hoe moeilijk dat soms is. Ik neem veel sneller advies aan van ondernemers met ervaring. En die vind je terug in The Birdhouse.”

De toekomstplannen zijn roos… of eerder groenkleurig. “Dit jaar wil ik meer verkooppunten vinden voor de microgroenten, volgend jaar verder bouwen aan het aquaponicsproject, en het jaar daarna eventueel al dromen van een eigen serre met kwekerij en workshops.” De aarde redden, één scheut tegelijkertijd.

Gingerwald: “Wanneer we George Clooney niet meer moeten photoshoppen, is onze missie geslaagd”.

They provide juice to people who don't do juice. Gingerwald maakt gezond zijn op de werkvloer leuk en makkelijk, aan de hand van interactieve juice corners. De ingebouwde tablet en de Gingerwald app op je smartphone vertellen je op een ludieke manier welke hypergezonde voedingsstoffen je binnenkrijgt en wat de impact ervan op je gezondheid is. De kater van je kantoorgenoot verhelpen met een verse vitaminebom? Geen probleem! Je collega’s ongezonde eetgewoontes bestrijden was nog nooit zo makkelijk. Founder Jan Verhoeven deelt zijn verhaal.

De absolute uitdaging voor Gingerwald? “We werken met een ‘levend’ product. Onze vitamineshots hebben een shelf life van een week. Je kan dat dus niet even parkeren om volledig te focussen op bijvoorbeeld een nieuwe marketingcampagne. Je aandacht wordt altijd teruggetrokken naar het product en wat erbij komt kijken: de productie, de distributie, logistieke zaken, verplichtingen en voedselreglementeringen… Die verschillende activiteiten stroomlijnen is een uitdaging.”

“Het grote voordeel is dan weer dat een tastbaar product echt tot de verbeelding spreekt. Het is zalig om te zien hoe een kamer vol bakken groenten en fruit een beetje later getransformeerd wordt in de kleurrijke sapjes in onze automaten.”

“We draaiden al omzet en hadden wat recurrente klanten, dus we dachten dat de product-market fit klaar was. Maar we zaten wel op een kantelpunt waarop we externe hulp konden gebruiken. Vooral een extra sjot onder ons gat om wat hoger te mikken.” Die schop  kwam vooral van de mentoren bij The Birdhouse. “Ze zeiden in het begin dat we niet ambitieus genoeg waren. Toen spraken we hen tegen, we vonden dat zij te hoog mikten. Maar nu hebben we ingezien dat als je echt wilt groeien, dat je ook je mindset moet veranderen.
Nu toetsen we elke beslissing af met onze visie: zal dit een duidelijke impact hebben op waar we naartoe willen?

De toekomstplannen? “De wereld veroveren, natuurlijk” lacht Jan. “Op korte termijn willen we mensen aanwerven, op lange termijn willen we onze verkoop uitbreiden naar Antwerpen, Mechelen, Brussel, de rest van Vlaanderen, …”

“We eindigen onze presentatie altijd met getrukeerde foto van George Clooney die één van onze sapjes vast heeft. Vanaf het moment dat we die foto niet meer moeten photoshoppen, weten we dat onze nobele missie geslaagd is.”

Ice Crime: “Het perfecte lanceringsmoment bestaat niet”

Voor een gezonder tussendoortje moet je bij Charles Colle en Peter De Jaeger van Ice Crime zijn: het groeibedrijf dat roomijs en frisco’s maakt met 0% toegevoegde suiker maar 100% smaak. Dit jaar lanceerden ze enkele nieuwe producten, waaronder hun kersverse frisco zonder suiker. Het is de eerste Belgische ijslolly op de markt die minder dan 100 calorieën bevat.

De grootste uitdaging? “Het feit dat we twee erg verschillende klanten moeten aanspreken: de retailers zoals Delhaize en Carrefour, en de consument. We moeten de twee parallel bewerken, wat een grote impact heeft op onze sales- en marketingaanpak.” De consument overtuigen is al een uitdaging. Veel mensen denken namelijk nog steeds dat suikervrije producten geen smaak hebben. We moeten hen overtuigen dat onze producten wél echt lekker zijn, ondanks het feit dat er geen suiker in zit. Eens ze ons product kopen zijn ze echter overtuigd, want onze repurchase rate ligt heel hoog.”

“Omgeven worden door ondernemers werkt inspirerend. Veel start-ups komen rechtstreeks uit een andere job bij een groot bedrijf en een groot kantoor… Plots thuiswerken was voor mij dan ook een serieuze aanpassing. Maar in The Birdhouse ben je omgeven door ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten. Ze maken dezelfde shit mee, betalen zichzelf eveneens een minimumloon uit, werken in het weekend keihard door, zijn vaak dag en nacht bezig, … Het creëert een bepaalde verbondenheid en steun. Je hoeft daarom niet elke dag met elkaar te praten, maar de sfeer doet al veel.”

De grootste les die we al geleerd hebben is dat perfectie niet bestaat. Als iets 90% of zelfs 80% af is, lanceer het dan gewoon. Je leert uit de feedback en kan onmiddellijk beginnen met verbeteren. Dat is veel waardevoller dan wachten op het juiste moment.

De toekomstplannen? “Die zijn ambitieus op papier” lacht Charles. “We hebben enkele mooie klanten bijgekregen dit jaar en willen volgend jaar blijven groeien aan hetzelfde tempo. We zijn ook naar het buitenland aan het kijken.” Zin gekregen in een lading guilt-free indulgence? Vind je dichtstbijzijnde Ice Crime-verkooppunt via het kaartje op hun website.

DORST: “Als jij het tempo bepaalt, moet de rest maar volgen”

DORST maakt cocktails op vat zodat het voor horeca-uitbaters makkelijker wordt om lekkere cocktails te serveren. Maar hoe makkelijk is het om een start-up te runnen in een competitieve markt? Co-founder Jurgen Nobels geeft ons enkele tips die vrijwel van toepassing zijn voor élke onderneming in een concurrerend landschap.

“De beverage industry is geen makkelijke markt. Het is een markt met veel spelers, vooral enkele grote kanjers. Het is belangrijk dat je je altijd wapent tegen de grote spelers. Dat doe je voornamelijk door veel te netwerken, zoals in elke business eigenlijk. Daarnaast is het een trendgevoelige sector waar alles snel verandert. Maar dat creëert ook veel opportuniteiten.

Je moet continu op de hoogte én op je hoede zijn. Ken je markt, weet wie je concurrenten en je partners zijn. Zo maak je de juiste strategische keuzes.”

Hun reden om deel te nemen aan The Birdhouse? “We geloven zelf enorm in ons product, maar als ondernemer moet je vaak aftoetsen bij anderen. De zaken eens horen van mensen die het allemaal beter weten. Zijn we goed bezig, en is wat we doen nog interessant?”

“Het feit dat er verschillende sectoren samenzitten in de coworking space van the Birdhouse, is eveneens boeiend. Onze challenges zijn vaak gelijkaardig. Daar hebben we, in combinatie met de workshops, veel van geleerd. Daarnaast kregen we hulp bij een lening, waardoor onze groei nog sneller gaat. The Birdhouse herinnert je eraan dat je bij alles wat je doet naar de toekomst moet kijken, en je jezelf niet te hard mag verliezen in de dagdagelijkse taken.”

DORST kijkt net als Ice Crime richting het buitenland. “We willen onze markt blijven vergroten, tot in het buitenland. In de toekomst willen we niet enkel focussen op horeca en events. Er zitten enkele leuke collabs in de pijplijn. Een kapitaalronde staat eveneens op de planning.”

Heeft jouw onderneming baat bij een sjot onder zijn gat? Wil je omgeven worden door like minded entrepreneurs? Wacht je op dat ene perfecte duwtje in de rug? Binnenkort opent de inschrijvingsronde voor het accelerator programma van The Birdhouse. Preregister je rechtsbovenaan deze pagina zodat je als eerste op de hoogte blijft van de inschrijvingen.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in