« Terug naar de blog

Waarom je (niet) aan een accelerator moet deelnemen.

July 3, 2018

Airbnb, Dropbox en Stripe, allemaal groeiden ze explosief na deelname aan een accelerator. Alhoewel ze nog vaak verward worden met incubatoren zijn acceleratoren wel degelijk anders. Acceleratoren "versnellen" een start-up, en laten ze op korte termijn groeien en bijleren. Maar niet elke start-up is een match voor een accelerator. In deze blog verklappen we je alvast waarom je aan een accelerator moet deelnemen, en wat de "secret sauce" is van The Birdhouse.

“Do more faster”, zo beschrijven de oprichters van de prestigieuze accelerator TechStars wat acceleratoren doen. Acceleratoren versnellen start-ups en scale-ups op basis van een intensief programma vol lessen, ondersteuning en netwerken. En dat zorgde al voor mooie resultaten. Y Combinator, ‘s werelds eerste en meest bekende accelerator, telt onder haar alumni succesverhalen zoals Airbnb, Dropbox en Stripe.

Maar er zijn ook dingen waarop je moet letten. Acceleratoren zijn niet op elk moment voor een start-up nuttig en niet alle acceleratoren zijn hetzelfde. Ze zijn daarnaast vaak exclusief en verwachten een goed voorstel. Vraag je dus af waarom je start-up wil deelnemen en wat je eruit wil halen. Hieronder geven we je alvast enkele redenen om wel deel te nemen aan een accelerator.

Reden 1: je wil versnellen 

De belangrijkste reden waarom je deelneemt aan een accelerator is om te versnellen, en dat onderscheidt acceleratoren van incubatoren.
Terwijl incubatoren doorgaans laagdrempelig, minder intensief en op langere-termijn werken, begeleiden acceleratoren een kleine, exclusieve groep start-ups tijdens een kort en intensief traject, meestal van 3 tot 6 maanden.

Acceleratoren kunnen zo een start-up helpen om:

- een product-market fit te vinden. Dankzij intensieve coaching en ondersteuning kan een accelerator-programma een uitstekend moment zijn om te kijken hoe je product ingaat op noden van klanten, en hoe de twee op elkaar af te stellen.
kapitaal op te halen. Een accelerator geeft een start-up geloofwaardigheid bij investeerders, versterkt het netwerk van de start-up en begeleidt hen in hun zoektocht naar kapitaal. Een kapitaalronde kan daaruit natuurlijk mooi voortvloeien.
nieuwe klanten te veroveren. Het netwerk van een accelerator is doorgaans sterk, denk maar aan de bedrijven van de coaches, de alumni van de accelerator of gewoon verbonden bedrijven. Bij hen kan je mogelijk nieuwe klanten vinden.

Een accelerator versterkt daarnaast de geloofwaardigheid van een bedrijf bij klanten en investeerders, en zorgt er doorgaans voor dat oprichters op persoonlijk gebied groeien. Acceleratoren bewijzen hun nut dus op verschillende momenten in de levenscyclus van start-ups en scale-ups, van vroeg tot laat. Pas wel op: acceleratoren willen doorgaans dat je er al staat, als je dus een werkend product, een prototype of klanten hebt is dat een pluspunt. Wel is de gemene deler altijd die noodzaak tot versnellen.

Reden 2: je wil een mentor

“Quality mentorship is the secret sauce behind a great accelerator”, stelt Alex Iskold, de managing director van TechStars New York. Elke accelerator heeft zo experts en ervaren ondernemers verbonden aan hun programma, en hun steun kan het geheime wapen voor je start-up worden.

Doorgaans bestaat dit korps mentoren uit ervaren ondernemers, experts en CEOs. Zij helpen oprichters verder op basis van hun netwerk en ervaring, een mooie boost voor elke ondernemer.

Reden 3: je wil netwerken

Naast de mentoren zijn er natuurlijk de andere deelnemers aan de accelerator. De meeste acceleratoren laten elk jaar een of twee “batches” start-ups toe tot hun programma, en doorgaans delen ze samen een co-working space. Ook alumni van de accelerator zie je er vaak terug.

Die periode van intensief samen groeien schept een band tussen de deelnemers, en dat kan je helpen om klanten, raad en steun te vinden. Bij een accelerator gaan is dus niet enkel een keuze voor jezelf, maar ook voor de andere start-ups en het alumni-netwerk van de accelerator.

Reden 4: je wil specialisatie (of net niet)

Heel wat acceleratoren specialiseren zich in een specifiek veld of sector, wat deelnemers helpt om zich te lanceren in die branche. Andere acceleratoren kiezen er dan weer voor om breder te werken, en kruisbestuiving tussen verschillende soorten start-ups toe te laten.

Beide types acceleratoren bestaan in België, zo begon de mediagroep Roularta een eigen Mediatech Accelerator en richtte de bouwgroep BESIX recent een accelerator rond construction en property tech op. Anderzijds zijn er acceleratoren zoals The Birdhouse die net inzetten op kruisbestuiving tussen verschillende types start-ups.

Reden 5: je wil ondersteuning

Acceleratoren bieden een hele reeks diensten aan, van marketing en coaching tot de zoektocht naar financiering. Naast persoonlijke begeleiding organiseren de meeste acceleratoren een intensief schema aan workshops, wat die kennisvergaring nog versterkt.

Dat kan voor een broodnodige groei zorgen bij bedrijven, en hen helpen om specifieke uitdagingen aan te gaan. Kijk hier wel naar de trade-off, heel wat acceleratoren nemen aandelen bij de start-ups die ze begeleiden, vaak gekoppeld aan een kleine begininvestering. Dat kan voor een sterke relatie tussen de twee zorgen, maar geeft oprichters ook minder controle.

The Birdhouse is daar een uitzondering op, en neemt niet standaard aandelen in hun start-ups, in tegenstelling tot andere acceleratoren. Het heeft daarnaast wel een gezamenlijk fonds van €10 miljoen met Belfius om te investeren in The Birdhouse start-ups.

foto Wouter Maeckelberghe

The Birdhouse

Hoe zit dat nu bij The Birdhouse? The Birdhouse is een van de belangrijkste acceleratoren van België en sinds 2016 begeleidden ze 51 start- en scale-ups die samen €4.6 miljoen ophaalden. The Birdhouse ontstond in 2016 uit de netwerkorganisatie Aerey. The Birdhouse werd dus opgericht door ondernemers, en de focus op netwerken en verbinden blijft in het DNA van The Birdhouse zitten.

Mentoren

Mentoren zijn ook echt de “secret sauce” van The Birdhouse. Onder hen vind je ervaren ondernemers en bedrijfsleiders, bijvoorbeeld de (ex-)CEOs van Delhaize, Cisco en Brussels Airport, maar evengoed de oprichter van mediabedrijf Wijs. Elke start-up krijgt 2 of 3 van die mentoren vast toegewezen, en andere mentoren bieden hun hulp ad-hoc aan.

Netwerk & specialisatie

Het programma zelf is exclusief, er zijn twee rondes per jaar waarin elk 15 starters toetreden. Die 15 krijgen 6 maanden intensieve begeleiding.  De deelnemers die de selectie overleven zijn divers, en in de huidige klas zitten bijvoorbeeld bedrijven die werken in uiteenlopende sectoren zoals zonne-energie, software en voeding, net om die diversiteit en kruisbestuiving toe te laten. Daarnaast heeft The Birdhouse een constant uitbreidend netwerk van alumni dat al meer dan 50 start-ups en scale-ups bevat.

Ondersteuning

The Birdhouse zet sterk in op ondersteunende diensten. The Birdhouse Services biedt deelnemers ondersteuning aan op maat van de start-ups, en specialiseert zich vooral in start-ups helpen om kapitaal op te halen. Daarbovenop is er een partnerschap met Belfius, die een fonds oprichtte van €10 miljoen om te investeren in The Birdhouse start-ups. Wanneer start-ups er klaar voor zijn kan dit fonds in hen investeren.

Ten slotte blijft The Birdhouse in haar DNA een netwerkorganisatie, verwacht dus elk jaar een reeks events die de start-ups verbindt met andere actoren. En als je binnen raakt krijg je uiteraard ook een plek in de co-working spaces in Antwerpen of Gent, en dat samen met een groep start-ups die minstens even leuk en ambitieus is als die op de foto hieronder.

Zelf meedoen?

Heeft jouw onderneming baat bij mentorship, een inspirerend netwerk en ondersteuning in een gefocust traject? Wie weet ben jij wel bij de 15 start-ups die geselecteerd worden voor de volgende ronde van
The Birdhouse. Pre-registreer rechts vanboven deze pagina zodat je als eerste te horen krijgt wanneer de inschrijvingen van start gaan! Succes!

Deze blog werd geschreven door Tom Cassauwers, Tom maakt journalistiek en content met de nadruk op technologie, ondernemerschap en start-ups.
Je kan hem vinden op Twitter en op zijn site.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form