« Terug naar de blog

Waarom we meer vrouwen in The Birdhouse willen

March 8, 2017

8 maart staat helemaal in het teken van Internationale Vrouwendag, en dat betekent één ding: tijd om de vrouwelijke ondernemers extra in de bloemetjes te zetten. Eén opmerkelijke constatatie: er zitten niet zo veel vrouwen hier in The Birdhouse. Van de 39 ondernemers in ons acceleratorprogramma zijn er 6 vrouwelijk. Dat is vreemd eigenlijk, want vrouwen beschikken nochtans over kwaliteiten die je maar al te goed kan toepassen in het ondernemersleven. Wat zijn die kwaliteiten en hoe zet je ze het best in de verf?

Goede ondernemerskwaliteiten in het DNA

Het is algemeen geweten dat vrouwen van nature uit beter kunnen communiceren. Volgens de leer van de evolutionaire psychologie was het in de oertijd de taak van de vrouwelijke voedselverzamelaar om de relaties in het kamp aangenaam te houden voor iedereen, terwijl de mannen op jacht waren. Het cliché dat vrouwen veel kletsen is ontstaan doordat het in de vrouwelijke natuur zit om relaties te versterken aan de hand van communicatie. Praten over koetjes en kalfjes schept een band. Die feeling voor groepsgevoel en een gemiddeld hogere emotionele intelligentie zijn essentiële onderdelen van een goed draaiende organisatie. 

Denk ook aan dingen die zo typisch zijn voor het ondernemersleven: pitchen, netwerken en onderhandelen. Als je van nature goed bent in communicatie, is dat mooi meegenomen voor elke startup en scale-up.

Inlevingsvermogen, focus en de wil om door te zetten

Maar da's niet de enige reden waarom je gerust wat meer vrouwelijkheid voor je team mag aanwerven: vrouwen kijken anders naar de dingen. Ze helpen je je start-up, product, of dienst eens vanuit een nieuw perspectief te bekijken. 50% van de wereldpopulatie bestaat immers uit vrouwen, een groot deel van je doelgroep waarschijnlijk ook. Als jouw team uitsluitend bestaat uit mannen, is het allicht wat moeilijker om je in te leven in je doelgroep.

Daarnaast zijn vrouwen superhelden in multitasken. Aan meerdere opdrachten tegelijkertijd werken is geen probleem, terwijl mannen daar sneller stress van krijgen en hun focus verliezen. Blijkt dat nu net één van de grootste struikelblokken bij start-ups te zijn! Bepalen waar je je op gaat focussen is een valkuil die je makkelijk kunt overwinnen... door een vrouw aan te nemen.

En om de cirkel rond te maken: doordat vrouwen zich telkens harder moeten bewijzen, zijn ze het gewend te moeten vechten om hun talent te bewijzen. En elke onderneming kan wel een vechter gebruiken.

En wat we het liefst zien is mooie synergie natuurlijk, want 1 + 1 is 3. Teams die bestaan uit mannen én vrouwen zijn innovatiever, staan dichter bij de klantvoelen aangenamer voor elke werknemer én presteren gewoon beter. Waarom zou je dat links laten liggen?

Wat denken de vrouwelijke ondernemers in The Birdhouse?

Een van die vrouwelijke ondernemers hier in The Birdhouse is Helena van Wonky.

"Het klopt inderdaad dat de meeste vrouwen goed zijn in communicatie, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen als je een onderneming wilt starten. Wat ik wel vaak merk is dat ik initieel onderschat word, juist omdat ik een vrouw ben en omdat ik nog zo jong ben. Ik word vaak gezien als 'het jonge meisje met het idee.' Als ze dan merken dat je er effectief iets van kent, dan vallen ze uit de lucht. Zeker als ik begin te onderhandelen, dan verschieten veel mensen daarvan. Ik weet niet of dat 100% ligt aan het feit dat ik een vrouw ben, het zal ook wel liggen aan het feit dat ik nog zo jong ben: ze gaan er van uit dat je niet veel weet. Dat is een gemakkelijke positie om in te zitten, want dan verras je mensen vaker. Je kan in feite niet onder doen. ‘Zo’n jong meisje met haar ideetje gaat het hier is gaan zeggen’. Als dan blijkt dat je effectief iets te vertellen hebt, dan zijn ze sneller onder de indruk. "

"En natuurlijk hou ik van het feit dat vrouwen geen kostuum moeten aandoen. Ik hoor veel mannen daar over zagen, dat ze soms liever casual willen gaan. Als wij formeel gekleed moeten zijn, kunnen we nog kiezen wat we aandoen."


Ook Lenie, de gloednieuwe Community Manager bij Birdhouse alumnus Stampix, voelt zich hier als een vis in het water.

"Ondernemen heeft me altijd al aangesproken. Ik had sollicitaties lopen bij verschillende grote bedrijven, maar het werd me al snel duidelijk dat ik voor een startup zou kiezen. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en je leert zo veel bij op zo'n korte tijd. Ik leer hier op vijf maanden meer relevante zaken bij dan dat ik in 5 jaar op de unief geleerd hebt. Dat is echt waar ik naar op zoek was. Maar wat eigenlijk echt de doorslaggevende reden was om voor the #startuplife te kiezen, is omdat ik mezelf wilde uitdagen. "

"Veel van mijn vriendinnen kiezen voor een job met zekerheid. Dat wilde ik absoluut vermijden. Onzekerheid schrikt me niet af."

"Ik heb liever spijt van de dingen die ik wel gedaan heb, dan de dingen die ik niet gedaan heb. Nu ben ik zeker dat ik over tientallen jaren niet het gevoel ga hebben dat ik iets gemist heb."

The Birdhouse teamlid Lenja windt er ook geen doekjes om: "Er zijn honderd-en-een clichés over waarom er minder vrouwen in de start-up scene zitten. Maar naar mijn mening is dat zever in pakskes. Ik voel me echt niet minder zelfzeker omdat ik een vrouw ben. "

"Ondernemen staat gelijk aan uit je comfort zone komen. Dat is voor iedereen een uitdaging. Maar je wordt hier wel omringd door mensen die dat ook aan het doen zijn. Dat helpt al veel. Je probeert hier een indruk te maken op mensen met wàt je aan het doen bent, niet met wie je bent of wat je geslacht is."


Ook An Dours, de personal coach van de start-ups in The Birdhouse, zegt waar het op staat. "Als je als vrouw excuses zoekt om niet te ondernemen, dan ligt het probleem bij je zelfvertrouwen, niet bij je geslacht. Zowel mannen als vrouwen, jongere en oudere ondernemers kunnen daar last van hebben. Je moet jezelf wel aanpassen, maar op die manier dat je aan je zelfbeeld moet werken."

"Ondernemen takes some balls, maar vrouwen hebben die ook hé."

Hoe zet je die sterktes in de verf?

Die kwaliteiten kunnen nog 100% aanwezig zijn, je moet natuurlijk nog laten zien dat je erover beschikt.

  • Je moet sterk inspelen op je sterktes en voordelen. Zowel persoonlijk als van je start-up. Wees een stapje voor op de concurrentie, zeker als je pitcht.
  • Heb zelfvertrouwen, laat je niet afschrikken, en ga er gewoon voor.
  • Geef andere vrouwen ook genoeg zelfvertrouwen. Don't under sell yourself, en zorg ervoor dat andere meisjes dat ook niet doen.
  • Wees tijdens een pitch niet bang om je team mee te nemen. Niets zegt beter dat je een goede leider bent dan jezelf te omringen door mensen met skills.
  • Wees niet bang om mannen duidelijk te maken dat er effectief een pak minder vrouwen in de start-up scene zitten, wanneer het gesprek die richting uitgaat. Veel mensen zijn zich er helemaal niet van bewust dat ze deze trend dankzij (onbewuste) denkpatronen en gedragingen in stand houden.
Het is zoals het gezegde: als je niemand vertelt wanneer je verjaardag is, dan kan je achteraf niet boos zijn dat mensen je verjaardag vergeten zijn.

Wat willen we hier nu mee zeggen? Neen, dit is geen betoog voor een speciale behandeling voor vrouwelijke ondernemers. Ze moeten, net zoals mannen, hun plekje in the spotlight verdienen. Wat we wel willen, is het aanmoedigen van female entrepreneurship. En in het bijzonder in The Birdhouse, waar vrouwen zowel ondervertegenwoordigd tijdens de inschrijvingen, alsook in de effectief geselecteerde startups die zich in The Birdhouse mogen nestelen. Dus vrouwen, stop doubting yourself en ga er voor. Neem bovenstaande tips ter harte en laat ons zien wat jullie kunnen. We willen massaal van jullie horen tijdens onze volgende inschrijvingsronde!

To all the female entrepreneurs out there: vanaf 17 april begint de volgende applicatieronde! Blijf op de hoogte door je in te schrijven op onze nieuwsbrief (hier onderaan de pagina)!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in