« Terug naar de blog

Accelerator vs. incubator: wat zijn de verschillen?

March 16, 2017

The Birdhouse draagt de stempel van accelerator programma, hoewel we onszelf een tijd geleden nog een incubator noemden. Is het verschil dan zo groot? Er heerst nog veel onduidelijkheid over het onderscheid tussen de twee begrippen, daarom geven we je graag een heldere kijk op de voornaamste verschillen tussen een accelerator en een incubator.

Selectiviteit vs. volume

Typisch aan een incubator is dat ze veelal mikken op grotere volumes. Omdat zij een redelijk standaard dienstenaanbod hebben, staan hun programma's open voor iedereen. Er zijn vooraf wel een aantal criteria waar potentiële bedrijven aan moeten voldoen, maar die zijn erg laagdrempelig. Daarnaast wordt er in mindere mate gekeken naar de ambitie om snel te groeien. 

Acceleratoren daarentegen staan ervoor bekend zeer selectief te werk te gaan. Ze maken daarom ook gebruik van doorgedreven screenings. De programma’s bevatten een beperkt aantal bedrijven, om hen zo optimale kwaliteit te kunnen garanderen. Bij The Birdhouse vertaalt zich dat in wekelijkse meetups en netwerkmomenten, tweewekelijkse coachingsessies met mentoren en andere ondernemers en tot slot nog, vrijwillige, maandelijkse teambuilding activiteiten.

Kort en krachtig vs. lange termijn

Een acceleratorprogramma duurt meestal 3 tot 6 maanden, en heeft een duidelijke startdatum en afgelijnde einddatum. Typisch aan accelerators is dat ze bedrijven gedurende een specifieke periode klaarstomen voor the next big step, aan de hand van een concreet programma. Incubatoren daarentegen zijn er voor de verschillende essentiële first steps; ze werken meestal voor onbepaalde duur met startups samen. De samenwerkingsperiode duurt al snel meer dan één jaar en heeft vaak geen afgelijnde start- of einddatum. Naast de langere termijn, hebben incubators gedurende deze termijn ook geen sterk afgelijnd programma. Incubators zijn zo ontworpen dat jij optimaal de tijd krijgt om je idee en je onderneming uit te broeden, vandaar de term. Veel incubatorprogramma's staan doorgaans permanent open; je kan toetreden wanneer het jou uitkomt, en je verlaat het programma wanneer je denkt dat je er alles uit gehaald hebt.

Gespecialiseerd in één sector vs. van alle markten thuis

Daarnaast hebben acceleratoren vaak een soort van 'specialisatie', m.a.w. richten ze zich op één bepaalde sector.

  • Zo heeft de Nederlandse Rockstart accelerator drie verschillende programma's: één voor Smart Energy, één puur voor Web en Mobile startups, en één volledig gewijd aan Digital Health
  • Roularta Mediatech focust zicht dan weer op, je raadt het al, de combinatie van media en technologie
  • De nieuwe Gentse accelerator Watt Factory legt de focus volledig op smart cities 

Bij The Birdhouse kijken we niet naar sectoren; voor ons zijn ambitie en commitment de belangrijkste factoren die bepalen of jouw onderneming potentieel heeft of niet.

Starten vs. groeien

Vaak denkt men dat incubators voor start-ups zijn, en accelerators uitsluitend voor scale-ups. Die opvatting klopt niet: acceleratoren zijn meer gebrand op snelle vooruitgang, ongeacht of het voor beginnende of groeiende projecten is. Toch zien we vaak dat als je onderneming al een prototype, een team of enkele betalende klanten heeft, de kans groter is dat ze toegelaten wordt aan een acceleratorprogramma. 

Bij een incubator is een inspirerend idee vaak al genoeg om toe te treden, mede doordat er vaak geen strenge criteria zijn om toegelaten te worden. Om dat idee om te zetten naar een concrete onderneming, zit je goed bij een incubator. 

Veel startups genieten bovendien eerst van de hulp van een incubator, alvorens te appliceren voor een acceleratorprogramma.

 

Basis hulpmiddelen vs. strategisch groeitaject

Heb je nood aan een fysieke werkplek en kan jouw onderneming wel wat netwerkopportuniteiten gebruiken, dan ben je bij een incubator aan het juiste adres. Ben je op zoek naar meer, dan kijk je misschien beter in de richting van een accelerator. 

Bij een accelerator gaat het namelijk doorgaans nog een flinke stap verder. Je kan rekenen op gratis of gebundelde professionele diensten, personal en professional coaching, marketingadvies en ga zo maar door. 

Om dat extra dienstenpakket aan te kunnen bieden, werken acceleratoren meestal samen met vaste partners. Zij delen met veel plezier hun expertise en bieden in die samenwerking voordelige dienstenpakketten aan die normaal amper betaalbaar zijn voor startende ondernemers.

Waarom The Birdhouse een accelerator wil zijn? 

Het komt erop neer dat we start-ups en scale-ups in een korte tijd willen klaarstomen voor duurzame groei. Of je nu kiest voor een accelerator of een incubator, we vinden het belangrijk dat je start- of scale-up ook na de voltooiing ervan blijft groeien. Onze workshops focussen op skills die je gedurende je hele ondernemersleven kunt blijven toepassen, en onze mentoren geven tips en advies die ook op lange termijn bruikbaar blijft. Op die manier streven we ernaar dat je onderneming succes blijft boeken, ook na The Birdhouse. Anders zouden die 6 maanden maar verspilde moeite zijn, en dat wilt niemand. Zowel jij niet als wij niet.

Met dit artikel willen we zeker niet de impact van eender welke incubator minimaliseren. We geloven in de meerwaarde van alle huidige incubatoren en acceleratoren in België. En tenslotte bepaalt elke startup of scale-up natuurlijk zelf bij welk traject ze zich het best voelen. 


Denk je dat een accelerator iets voor jou is? Goed nieuws, want vanaf 17 april kan je je inschrijven voor de volgende applicatieronde! Blijf op de hoogte door je e-mailadres achter te laten onderaan deze pagina.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form