« Terug naar de blog

E-mailmarketing: terug van nooit weggeweest, ook voor start-ups.

April 25, 2018

E-mailmarketing is dead. Het einde van de mail als marketingtool wordt nu al een aantal jaren voorspeld. Het medium zou verouderd zijn, niet efficient, enzovoort. Maar klopt dat?

We durven te wedden dat ook jij nog dagelijks je inbox checkt, en wellicht niet alleen voor persoonlijke mails. Gemiddeld wordt de helft van onze inbox gevuld met nieuwsbrieven. En sterker nog: ze hebben een impact. Met andere woorden: e-mailmarketing is allesbehalve dood en wordt als communicatiemiddel flink onderschat. Gek eigenlijk, gezien de talloze mogelijkheden voor start-ups en scale-ups. Hoe kun jij daar je voordeel mee doen? We geven graag enkele tips.

De statistieken zijn ondubbelzinnig:

90% van de mensen checkt zijn mails dagelijks.

• Bij meer dan 58% van de mensen is dit het eerste wat ze doen op een dag.

• Elke dollar die je uitgeeft aan e-mailmarketing, brengt je gemiddeld zo’n 44 dollar op.

• De gemiddelde mailcampagne heeft een open rate van 20%. Facebook heeft een gemiddelde click through rate van 0,01%, algemene online advertenties 0,05%.

86% van de professionals verkiest e-mail als hun favoriete communicatiekanaal voor business gerelateerde topics.

Wat maakt e-mailmarketing zo’n goede tool?

E-mail is en blijft persoonlijk. Mails zijn makkelijk te personaliseren; denk aan een persoonlijke aanspreking, of een mail met content gebaseerd op jouw interesses. Ook draag je je inbox letterlijk mee via je smartphone.

Mail zit ingebakken in ons dagelijks ritme: je inbox checken is een van de zaken die we het vaakst doen per dag. Voor heel wat mensen is dat het eerste wat ze doen als ze wakker worden: hun mails checken in bed. En het is het eerste wat we doen als we aankomen op ons werk.

E-mailmarketing is relatief betaalbaar. Behalve de abonnementskosten die je betaalt voor bepaalde programma’s, is mails versturen gratis. Je steekt uiteraard wel tijd in het schrijven van je mail, maar daar stopt het gewoonlijk. Je hoeft geen drukwerk te betalen of advertentieruimte aan te kopen. Dat drukt de kosten aanzienlijk.

Ook wordt er over e-mailmarketing vaak gezegd dat de return-on-investment veel hoger ligt dan bij andere (online) kanalen. Voor elke dollar die je uitgeeft aan e-mailmarketing, haal je er gemiddeld $45 tot $50 terug uit.

E-mail is ook simpelweg overal. Nagenoeg iedereen heeft een mailadres. Doelgroepen die moeilijker te bereiken via sociale media of zoekmachines, zijn vaak wel te bereiken via e-mail. 

Tot slot: mail werkt. Als je de gemiddelde open rates van mail vergelijkt met de gemiddelde click through rate op Facebook en andere online kanalen, merk je al snel dat je met een sterk want efficient medium te maken hebt. In tegenstelling tot onze groeiende banner blindness en het gebruik van alsmaar meer adblockers, worden e-mails effectief gelezen. 

Samengevat: mail is een populair én efficiënt online kanaal, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien.

Waarvoor kan je e-mailmarketing gebruiken?

E-mailmarketing is de perfecte tool om je producten en promoties in de kijker te zetten. Tijdelijke korting op een product? Nieuwe collectie in de webshop? Breng je (potentiële) klanten op de hoogte zodat ze het zeker niet missen.

Ook is het medium perfect geschikt om bezoekers te lokken naar je evenementen en webinars. Begin met een officiële uitnodiging naar je mailinglijst te sturen. Je kan overwegen om exclusieve ticketprijzen aan te bieden, bij wijze van primeur voor je trouwe volgers. Wees ook niet bang om naar de aanloop van een (groot) event de mailfrequentie tijdelijk op te voeren. Doe dat uiteraard wel met interessante content: stuur niet gewoon dezelfde mails keer op keer uit. Denk aan artikels die een tipje van de sluier lichten, zoals interviews met een van de sprekers van op je event. Sluit af door op de dag voor het event een laatste reminder te sturen, om zo kostelijke no-shows te vermijden.

E-mails zijn eveneens ideaal om je blog te promoten: voor veel websites vormen e-mails de grootste bronnen van verkeer. Lok mensen naar je website door prikkelende fragmenten of quotes uit je blogs te delen in je nieuwsbrief. Je kan ervoor kiezen om bij elke blog een nieuwe mail te sturen, of op het einde van de maand een opsomming van al je recente artikels. Kies voor de aanpak die het best bij je doelgroep past.

Een laatste interessante toepassing van e-mailmarketing, zijn dripcampagnes. Dat is een set vooropgestelde mails die automatisch verzonden wordt naar aanleiding van een bepaalde actie. Hebben potentiële klanten zich ingeschreven voor je gratis trial, event of je product aangekocht? Volg op met relevante mails. Denk aan een eerste tevredenheidsbevraging, maar ook tips, tutorials, inspiratie…

Overtuigd? Enkele tips voor start-ups.

• Als je begint met een nieuwsbrief, vergeet niet dat je je nieuwsbrief ook moet promoten. Vermeld het regelmatig op je sociale media, op events en beurzen, in face-to-face gesprekken… En voorzie een plekje op je website waar bezoekers hun mailadres kunnen achterlaten.

• Zet genoeg in op segmentatie. Dat betekent dat je je lezers gaat indelen in verschillende groepen. Dat kan je doen door buyer persona’s op te stellen. Klinkt wat vaag? Een voorbeeld: een kersverse klant is allicht eerder geïnteresseerd in tutorials, terwijl een leverancier misschien liever op de hoogte is van welke nieuwe producten er in de pijplijn zitten.

• Keep it simple. Ga niet over the top met je mails. Als je overdrijft met je lay-out, gif’s, uitroeptekens en emoji, zullen je call to actions minder opvallen.

• Automatiseer je e-mailmarketing om tijd te besparen. Hiervoor kan je de handen in elkaar slaan met een digitaal agency, maar je kan ook zelf aan de slag gaan met tools als ActiveCampaign, GetResponse, MailChimp...

• Meet je resultaten, verbeter en probeer opnieuw. Track welke links vaak aangeklikt worden, welke lay-outs het beste werken, en probeer erachter te komen waarom mensen zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief. Talloze mailingtools stellen je in staat A/B-testing te doen, ga daar dus zeker mee aan de slag!

Vergeet niet dat je bij A/B-testing telkens maar één variabele mag testen. Verander of de subject line, of de lay-out, of de copy in de mail, of de afbeeldingen...

• Onthoud bovenal dat e-mail geen extra pushkanaal is: je kan niet gewoon herkauwen wat je op andere kanalen verkondigt. Het is belangrijk dat je relevante content aanbiedt en dat je je ontvangers aanspoort verder te klikken. Denk altijd in functie van je buyer persona’s: focus op wat zij het liefst willen lezen, niet op wat jij het liefst wil delen.

Welk mailprogramma gebruik je best?

Er bestaan duizend-en-één mailprogramma’s die je kunnen helpen bij je e-mailstrategie. Het is belangrijk dat je kiest voor eentje dat past bij je onderneming en bij wat je wilt bereiken. Heb je complexe integraties met een CRM-systeem nodig, of wil je één keer in de maand een simpel mailtje naar je contacten verzenden? Zulke factoren bepalen of je kiest voor een relatief simpele tool als MailChimp, of een eerder uitgebreide Hubspot. Deze keuze heeft bijgevolg een aanzienlijke impact op het uiteindelijke prijskaartje van je e-mailmarketing.

Ziezo, hopelijk helpen deze tips je in jouw zoektocht naar een goed onderbouwde e-mailstrategie. Wees niet bang om te experimenteren.

Veel succes! 

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in