« Terug naar de blog

What the funding?

February 1, 2018

Als start-up is de kans groot dat je op een dag extra financiering nodig hebt. Er zijn verschillende manieren om financiering te krijgen. Je kan bijvoorbeeld gaan aankloppen bij de bank, of je voorbereiden om investeerders te overtuigen. Het is in elk geval belangrijk dat je een duidelijke omzetprognose opstelt alvorens te praten met externe partijen. Hoe je dat doet? Enkele tips.

The basics of funding

Om een duidelijk financieel plan op te stellen hoef je gelukkig geen financieel expert te zijn. Iedere slimme ondernemer kan de salesnumbers van zijn of haar bedrijf min of meer inschatten, en op basis daarvan een plan opstellen. Je omzetprognose zal nooit 100% perfect zijn, maar moet wel realistisch zijn. Het is belangrijk dat je duidelijk kunt uitleggen welke actiepunten je in de toekomst zal ondernemen met het geld dat je wil binnenhalen.

Daarnaast is het essentieel dat je kan uitleggen waarom je denkt deze omzet te kunnen behalen. Potentiële investeerders prikken na enkele seconden diegenen eruit die hun sales prognoses onvoldoende hebben toegelicht. Dit geeft de indruk dat je zélf geen klare kijk hebt op waar je naartoe gaat met je bedrijf!

Deze cijfers zijn een due diligence voor investeerders om te kijken of je je eigen onderneming wel begrijpt en de moeite doet om jouw huiswerk te maken. Financieel management is een cruciaal onderdeel van het runnen van een onderneming. Dus hoe beter je financieel plan, hoe meer vertrouwen potentiële investeerders zullen geven.

Begrijp je jouw start-up goed, maar wil je toch extra hulp bij het opstellen van geld gerelateerde prognoses? EYnovation™ heeft onlangs de Finance Navigator op de markt gebracht in België. De Finance Navigator is een financiele planningssoftware voor start-ups. Deze software helpt je bij het opmaken van een financieel plan.

Maar ook je pitch blijft belangrijk

Naast een goed opgesteld financieel plan, staat en valt alles met een sterke pitch. En daar loopt het in de praktijk soms mis. De sleutel tot een overtuigende presentatie is een combinatie van storytelling én duidelijke cijfers.

We geven hieronder alvast enkele zaken die onmisbaar zijn voor een sterke pitch:

• Je markt: hoe ziet jouw markt er uit. In welke omgeving bevind zich jouw product

• Jouw competitie: wie zijn jouw belangrijkste concurrenten en hoe onderscheid jij jezelf van hen?

• Je product: de ster van heel het plan. Een kort en krachtige omschrijving

• Revenue model: op welke manier ga je winst maken

• Je go-to-market model: omschrijf kort hoe jij jouw product aan de man gaat brengen

• Omschrijving van de huidige situatie van jouw start-up

• Kpi's: wat wil je bereiken in de toekomst

• Je team: stel jezelf en andere kort voor

• Budget: hoeveel geld zoek je?

Tijdens het evenement op 15/02: The Big Event About Funding powered by  EYnovation™ willen we dieper ingaan op deze punten. Heb je nog vragen, begrijp je bepaalde termen niet volledig, weet je niet zo goed waar te beginnen? Geen paniek! Wij helpen je hier graag bij.

Alles wat je moet weten over een sterke pitch en hoe je geld moet ophalen, samengevat in interessante sessies, gevolgd door de gebruikelijke Birdhouse netwerkdrink. Vergeet je tickets niet te bestellen, want zoals altijd zijn de plaatsen beperkt!

Heb je al een sterke pitch voorbereid en wil je hierop feedback? Schrijf je in voor de speed-dates met investeerders. Mail je pitch naar hello@gobirdhouse.com. De investeerders kiezen volgende week zelf met wie ze op date gaan.

Tot dan!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in