« Terug naar de blog

10 tools die je #startuplife makkelijker maken

April 12, 2017

Zeggen dat je als entrepreneur in alle markten thuis moet zijn, is een serieuze understatement. Of je nu alleen staat als founder, of al een kleine kring van co-founders, werknemers of stagiairs rond je heen hebt, je doet ongetwijfeld nog veel dingen alleen. Je sales, je marketing, je HR, je business plan bijschaven, hier en daar brandjes blussen, elk project in de gaten houden, bijsturen waar nodig, mails van potentiële partners opvolgen, netwerken, … Je komt thuis en je hoofd staat op ontploffen, als je de dag al überhaupt overleefd hebt. Gelukkig is het 2017 en kennen we meer dan genoeg tools die ons het leven makkelijker maken. #Startuplife made easy, dankzij dit lijstje met tips.

#1 Omdat blijven bijleren belangrijk is: Udemy

Bijleren is iets wat je zal blijven doen. Trainingen en cursussen volgen zo nu en dan is super handig, maar het drukke ondernemersleven gunt je daar de tijd niet altijd voor. Online bijleren is dan de perfecte oplossing. Want waar en wanneer je ook een momentje vrij hebt, Udemy is de school die 24/7 online is. Van game development over leadership tot kalligrafie, je vindt er praktisch alles terug.

Kijk ook eens naar UdacitySkillShare en Treehouse voor online courses.

#2 Omdat je pitch perfect moet zijn: Startup Pitch

Je pitch voorbereiden is een uitdaging voor menig ondernemer. Wat zeg je, op welke manier zeg je het, hoe lang blijf je praten? Bereid je perfecte pitch voor met Startup Pitch. De tool geeft je enkele vragen over je startup die je moet beantwoorden. Op basis daarvan genereert de website dé perfecte pitch, die jij achteraf nog kan tweaken als je dat wenst. Succes gegarandeerd!

#3 Omdat je website moet converteren: Sumo en Hotjar

Sumo.com is dé conversietool die elke website kan gebruiken. Zo kan je pop-upsshare-buttons en slimme balken bovenaan je pagina toevoegen om mailinglijsten aan te maken. Daarnaast kan je het gedrag van je bezoekers bijhouden aan de hand van heatmaps, en op basis daarvan je website optimaliseren. Zit je met een belangrijke knop die niet vaak aangeklikt wordt? Probeer de kleur aan te passen of zet de knop prominenter op de pagina.

Ook Hotjar is een geschenk voor elke ondernemer. Met deze handige all-in-one analytics tool houd je in de gaten hoe bezoekers zich gedragen op je website.  
Je kunt zelfs opnames bekijken van bezoekers die op je website aan het navigeren zijn. Waar klikken ze en hoe ver scrollen ze? Hotjar houdt handige heatmaps bij waarop jij kan zien wat werkt en wat niet. Voor kleine projecten is het gratis,
daarna is de prijs nog altijd heel schappelijk.

#4 Omdat je hoofdpijn krijgt van al die tabbladen: Franz

Kwestie van de weg niet kwijt te raken tussen Gmail, Slack, Facebook Messenger, Skype, Whatsapp en Outlook: meet Franz! De tool stelt je in staat in één app al je mail- en chatapplicaties te openen, waardoor jij heel snel kunt schakelen van kanaal naar kanaal. De individuele apps worden geopend als tabbladen, in de Franz app. Handig!

#5 Omdat je altijd mooie stockfoto’s nodig hebt: Unsplash

Geen mooie visuals zonder mooie foto’s natuurlijk. Maar zo evident is dat niet: de meeste stockfoto’s zijn oftewel spuuglelijk en over the top cliché, oftewel te duur voor wat ze zijn. Unsplash verzamelt daarom allemaal gratis en professionele stockfoto's voor je. Uitgekeken op Unsplash? Check TheStocks.im ook eens. Dat is een verzamelwebsite voor andere gelijkaardige websites. Op StockSnap.io en Burst.Shopify.com vind je ook leuke alternatieven.

#6 Omdat viral gaan zalig is: Viral Loops

Ervoor zorgen dat je product of dienst massaal gedeeld wordt (= viraal gaat) is allesbehalve makkelijk. Er bestaat dan ook geen magisch recept voor. Wel kan je kleine tips en tricks toepassen die de kans op virality verhogen. Viral Loops geeft je allerhande tools die je kan implementeren op je website die bezoekers aansporen je startup te delen met hun netwerk. Zo kan je als gebruiker korting krijgen wanneer je de startup aan vrienden aanraadt, of hoger op een wachtlijst voor een launch komen te staan als je die wachtlijst deelt. En dat kan toch elke startup gebruiken?

#7 Omdat Excel soms echt niet voldoende is: Airtable

Wanneer Trello te basic wordt en wanneer Excel te complex is voor wat jij nodig hebt, dan is Airtable de perfecte projectmanagement tool. Je hebt praktisch dezelfde functies als in een Excel rekenblad, maar dan versimpeld zodat je enkel te zien krijgt wat je nodig hebt. Taakverdeling toewijzen, de status van projecten updaten, tags en attachments toevoegen, ... en dat in verschillende tabbladen die automatisch gesynchroniseerd worden, zodat jij enkel de gegevens ziet die je wilt zien.

#8 Omdat je inbox op orde moet zijn: Streak inside Gmail of Polymail

Een overvolle onoverzichtelijke inbox kan voor veel stress zorgen. Streak is een superhandige opruimtool die je in staat stelt je mails te ordenen op basis van status. Ook houdt hij je vooruitgang bij, zodat jij kan zien hoe productief je bezig bent. Denk dan aan je salesproces: welke mails moet je nog beantwoorden, welke zijn in behandeling en welke deals zijn rond? Visueel overzichtelijk en handig in gebruik, zoals elke tool zou moeten zijn.

Of ga nog een stap verder met Polymail; de tool biedt gelijkaardige features aan als Streak maar gaat nog een stapje verder. Polymail biedt trackingopties voor je mailbox. Wat gebeurt er wanneer je een mail verstuurt? Wordt die wel geopend? Verder kan je ook makkelijk meetings inplannen én zelfs een mail die je al verzonden hebt, annuleren. Want we hebben allemaal wel al eens impulsief gereageerd. Toch?

#9 Omdat traditionele formulieren saai zijn: Typeform

In de eerste levensjaren of -maanden van je startup is het van essentieel belang dat je marktonderzoek doet. Je moet weten wat leeft bij je (potentiële) klanten zodat jij je dienst of product gegrond kan verbeteren. Dan zijn online formulieren de gemakkelijkste manier om gegevens te verzamelen. Typeform is een erg praktische tool voor enquêtes af te nemen. En als je graag je Belgische mede-ondernemers steunt, kijk dan zeker eens naar de Belgische startup SurveyAnyplace!

#10 Omdat je hoofd soms ook wat rust kan gebruiken: Headspace

Hoe handig alle bovenstaande tools ook zijn, ondernemen blijft hectisch. Zelfs al is je planning en je werkwijze 100% op orde, je hoofd moet dat ook zijn. En daar is Headspace ideaal voor. De meditatie-app en bijhorende website biedt gepersonaliseerde programma’s aan voor een betaalbaar prijsje. Als je liever gratis mindfulness oefeningen wilt, dan raden we Aura aan: dagelijks 3 minuten begeleide meditatie met een aangename app waarmee je je mood kan tracken. Gun jezelf ook wat rust!

Hopelijk heb je wat aan deze tools en hebben we je #startuplife toch een beetje makkelijker kunnen maken.

 

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form