« Terug naar de blog

7 tips om te vermijden dat het fout loopt in je start-up

June 21, 2017

Start-up fails, ze klinken je misschien wel bekend in de oren. Bijna elke ondernemer zweert erbij: “ondernemen gaat met vallen en opstaan.” In essentie is er maar één cruciale fout die start-ups de das omdoet: iets maken wat de gebruiker niet wilt. Als je dat wel doet, heb je al een grote stap voor. In dit artikel geven we 7 tips om de meestvoorkomende start-up fails te vermijden.

#1 Een, twee, drie, kopie!

Vele start-ups zijn kopies van een bestaand bedrijf.

Vele start-ups zijn imitaties van een bestaand bedrijf. Dat is een bron van ideeën, maar niet de beste. Waar succesvolle start-ups hun ideeën vonden? Meestal uit een specifiek, onopgelost probleem waar ze zelf mee te kampen hadden of dat ze bij iemand anders zagen.

Neem een specifieke gebruiker in gedachten. Stel een buyer persona op. Wat is zijn probleem? Je moet je gebruiker kennen en begrijpen. Zoek mensen op en praat met hen. Waarover klagen ze? Wat willen ze graag? Met een shared value of een shared pain zal de klant zich sneller verbonden voelen met je product of dienst. Het lijkt dan echt voor hem of haar persoonlijk gemaakt.

Wees ook niet bang voor eventuele (verpletterende) concurrentie, het toont dat je iets goeds in handen hebt. Je kan alleen concurrentie vermijden door goede ideeën te vermijden, maar dan heb je ook niets goeds in handen.

"Plan while you can, launch as soon as possible, and make changes as you go"

#2 Bad team

Veel ondernemers starten alleen, maar merken al snel genoeg op dat ze zullen moeten samenwerken met anderen. De regel van 1+1=3 geldt bij een start-up-team zeker, want als ondernemer heb je iemand nodig om mee te brainstormen, iemand die je uitdaagt, a shoulder to cry on...  

Struggles in the team

Discussies tussen de founders komen wel eens voor. Als start-up moet je een complementair team hebben, waarin zowel product, marketing, finance, legal, en vooral sales in zitten. Je moet elkaar aanvullen als team.

De meeste discussies gaan niet over de situatie, maar over de mensen zelf en dat is onvermijdelijk. Ze hadden misschien hun twijfels in het begin onderdrukt. Vermijd die dus op voorhand vooraleer ze een probleem vormen. Iemand die vertrekt is niet noodzakelijk een drama voor de start-up.

“Mensen zeggen vaak dat co-founderschap is als trouwen. Wat ze niet zeggen is dat maar een paar mensen weten hoe goed te daten.” – Gleb Budman, CEO of Backblaze
3 suggesties om personeel aan te nemen.

Personeel aannemen

Veel mensen denken dat je gewoon een slim idee moet hebben en dat vervolgens door goede programmeurs moet laten 'maken'. Het is eigenlijk veel moeilijker dan het klinkt, want hoe kies je goede programmeurs als je zelf geen programmeur bent?

Drie suggesties om personeel aan te nemen:

  • Doe het niet als het niet nodig is (no shit, sherlock!)
  • Bekijk eens de alternatieve vergoedingen in plaats van een standaardsalaris
  • Neem eerst de prioritaire functies aan, verspil nog geen geld als het niet nodig is
  • Een poel van freelancers is een goede opstap naar het uitbouwen van een team
  • Huur altijd mensen in die beter zijn dan jou

#3 Bad location

De drie gouden regels in real estate, namelijk "location, location, location", gelden eigenlijk ook voor start-ups. Denk maar aan McDonald's. Op alle drukke plaatsen ter wereld, zal je wel een McDonald's aantreffen. Waarom zou dat zijn, denk je? Easy: McDonald's wilt dicht bij hun doelgroep zitten, namelijk mensen die een snelle, goedkope hap willen. Hier kan je als ondernemer uit leren: zorg er om te beginnen voor dat je start-up aanwezig is op de juiste plaats. 

Locatie is belangrijk, maar het verhaaltje moet natuurlijk ook kloppen. Let er op dat de locatie in lijn ligt met je product en doelgroep. Je moet op zich niet fysiek aanwezig zijn in alle landen en grootsteden, zolang je product daar maar geraakt.

#4 Bad finance: "Money, money, money, it’s so funny"

Te weinig of te veel geld

Er zijn verschillende manieren om funding op te halen. Op een bepaald moment heb je financiering nodig, maar hoeveel precies? Te weinig geld kan je start-up nekken, maar wat met te veel? 

Zodra je een te grote financiering hebt binnengehaald, wordt het moeilijker om je koers te wijzigen als start-up. Grote investeringen nemen veel tijd in beslag. Investeerders zijn er uiteraard om hun geld te renderen, maar kunnen ook belangrijk advies hebben. Ze zullen je challengen en niet zomaar ja-knikken, maar dat zorgt ervoor dat je ook wat gezonde stress hebt. Ze willen ook gewoon weten wat voor ondernemer ze voor hun neus hebben. Iemand die bv. snel afzegt, zal waarschijnlijk ook zijn start-up niet lang volhouden, aangezien het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ze willen vooral weten dat ze jou kunnen vertrouwen met hun geld. 

Als start-up heb je op een bepaald moment financiering nodig, maar hoeveel precies?

Ga niet verkeerd met je geld om. De klassieke manier om het te verbranden, is door te veel mensen aan te nemen. Dit mes snijdt langs twee kanten: het vertraagt je werking en je zit plots met torenhoge (loon)kosten. De loonkosten liggen nu eenmaal heel hoog in België, dus daar moet je rekening mee houden. Let ook op de ‘nutteloze’ kosten in het begin: een groot en fancy kantoor, dure bureaustoelen, dure bedrijfswagens, ...

#5 Ga op tijd de markt op

Je bent nooit 100% klaar, dus blijf niet wachten en ga op tijd de markt op. Dat is de boodschap. If you miss the train, it's gone without you. Veel bedrijven hebben het moeilijk om op het juiste moment hun product of service op de markt te brengen. Je wilt de perfectie nastreven, maar die kan je nooit bereiken als je geen feedback krijgt van gebruikers. 

Als start-up is je product nooit 100% klaar, ga dus op tijd de markt op. Breng je product op het juiste moment op de markt.

Je moet zo snel mogelijk iets lanceren, ook al ben je er niet trots over. "If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late" - Reid Hoffman. Je product is nooit af, en je zal nooit leren wat er goed/slecht aan je product is als je niet met je klanten praat en feedback verzamelt. 

Werk met korte iteraties

  • Heb je een idee? Maak dan een powerpoint presentatie, waarin je uitlegt wat je doet. 
  • Maak daarna een landingspage of een eenvoudige website, waar geïnteresseerden hun e-mailadres kunnen achterlaten 
  • Dan begin je met een prototype en die eerste paar klanten. Je test je product/dienst en de markt aan elkaar. Daar leer je veel uit. 
  • Verbeter vervolgens met die feedback je product.

Zo ga je telkens een beter product bouwen, en riskeer je niet dat je 3 jaar aan je product werkt, om dan te laat te lanceren, of te merken dat niemand er eigenlijk nood aan had...

Een te late lancering heeft waarschijnlijk honderd keer meer start-ups genekt dan een te vroege lancering, maar toch is het mogelijk. En uiteraard gaat een vroege lancering ook niet gepaard zonder gevaar: het kan namelijk jouw reputatie vernietigen. Je lanceert iets, de early adopters proberen het uit en als je compleet naast de bal slaat, komen ze nooit meer terug... But that's the risk you take as an entrepreneur.

Wil je concrete tips over hoe je toewerkt naar een succesvolle lancering van je product/service? Great, want daar schreven we onlangs een uitvoerige blogpost over!

#6 It's better to try and fail, than to never try at all

We vergeten nog te vaak dat falen de beste manier is om te leren. It's better to do the wrong thing, than to do nothing. De allergrootste fout die mensen maken, is op zich gewoon NIETS doen. Altijd met een leuk of geniaal idee zitten, maar er uiteindelijk niets mee doen, is verkeerd. Je moet er iets mee doen, en de kans dat het faalt is groot. Maar je zal er enorm veel uit geleerd hebben, en als je de tweede keer iets start, zal je die fouten zeker niet meer maken. 

"If You Have To Fail - And You Do - Fail Forward" - Forbes

#7 Self-doubt kills the dream

Accepteer “nee” nooit als een antwoord. Een start-up is niet gemakkelijk en er zijn altijd mensen die je zeggen dat iets onmogelijk is. Luister naar feedback, maar verwar kritiek van de buitenwereld nooit met vaststaande feiten. Wees ook altijd kritisch ten opzichte van de feedback die je gekregen hebt.

Tijdens het uitbouwen van een start-up, is het namelijk cruciaal dat je voor de volle 100% in je idee gelooft, want het belooft een ruige rit te worden. Je vertrouwen zal meermaals op de proef worden gesteld. Onderschat daarom nooit je potentieel en ambitie, en zorg ervoor dat je stevig in je schoenen staat en omringd wordt met een achterban die jou ondersteunt. Een mentor die jou coacht en die kan dienen als een klankbord, of gewoon iemand waarmee je kunt 'sparren' is van onschatbare waarde.

Wil je meer tips krijgen om je start-up te verbeteren? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuwe programma.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in