« Terug naar de blog

Structureer je business: het BMC en 2 interessante alternatieven

October 5, 2017

Het Business Model Canvas (BMC) van Strategyzer is een van de meest gebruikte tools om je businessmodel vorm te geven en structuren. Ben je er nog niet mee bekend? We geven je een kleine introductie. Op zoek naar een alternatief? Die hebben we ook voor je!

Business Model Canvas

Het BMC helpt je om alle ideeën voor je business model op een overzichtelijke manier in kaart te brengen. Het gaat uit van negen bouwstenen: customer segments, value propositions, channels, customer relationships, revenue streams, key resources, key activities, key partnerships en tot slot je cost structure. Wanneer je met het BMC werkt leg je gemakkelijk verbanden en kom je snel tot nieuwe ideeën, net zolang tot alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

Download het Business Model Canvas (gratis)

#Alternatief 1: Lean Canvas

Een bekend alternatief voor het BMC is het Lean Canvas. Ash Maurya ontwikkelde dit canvas omdat hij enkele essentiële bouwstenen miste. Zo verving hij key partners door problem, key activities door solution, key resources door key metrics en customer relationships door unfair advantage.

Lean canvas - business model canvas alternatief
Lean canvas, een alternatief voor BMC

Maurya deed deze aanpassingen omdat hij ervan overtuigd is dat veel start-ups het niet redden omdat ze volop inzetten op een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Met het Lean Canvas wil hij dus meer nadruk leggen op het probleem van de klant en het vinden van de oplossing daarvoor. 

Ook merkte hij dat er vaak teveel aandacht is voor de verkeerde Key Performance Indicators (KPI’s). Door deze tunnelvisie raak je onverwacht snel door je resources heen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je op tijd bepaalt welke metrics voor jouw onderneming het belangrijkst zijn. 

Maurya voegde ook het bouwsteen unfair advantage toe omdat je als start-up altijd rekening moet houden met de concurrentie. Het is belangrijk om een aspect te vinden van jouw oplossing waarmee je je kunt onderscheiden concurrenten en copycats. In marketing wordt dit ook wel je unique selling point (USP) genoemd. Klinkt bekend?

Download het Lean Canvas model (gratis)

#Alternatief 2: Javelin Experiment Board

Het Javelin Experiment Board werd bedacht door Trevor Owens en Grace Ng. Met de tool geef je op basis van marktonderzoek je business model vorm. Zo is het mogelijk om de behoeften van je potentiële klanten te identificeren, jouw oplossingen en producten te valideren en om te onderzoeken in hoeverre deze oplossing past binnen de afzetmarkt. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van interviews en online tests met echte potentiële klanten! 

Het Javelin Experiment Board is een geëvolueerde versie van het Validation Model van Lean Startup Machine. Een zeer complete tool!

Ontdek Javelin

 

Hopelijk kan je hier mee aan de slag en scheppen onze tips wat duidelijkheid in de honderd-en-één ideeën in je hoofd. Wil je hands-on ondersteuning bij het vormgeven van je businessmodel?

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in