« Terug naar de blog

Structureer je business: 4 alternatieven voor het BMC

October 5, 2017

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het Business Model Canvas van Strategyzer. Het is dan ook een van de meest gebruikte tools om je business te structureren. Maar wist je dat er ook honderden andere canvassen en modellen bestaan? We lichten er enkele bekende en minder bekende voor je uit.

1. BASE Board business model

Het Business Approach & Structure Elements Board, kortom het BASE Board, is een adaptatie van het klassieke Business Model Canvas (of kort: BMC). Het vult de gaten in die volgens sommige ondernemers niet genoeg gedekt worden in het model van Strategyzer. Het wordt soms wel 'the ultimate alternative' voor het BMC genoemd. Je kan gebruik maken van het BASE Board om je businessplan op te stellen, structuur te geven en te evalueren

BASE Board - business model canvas alternatief
BASE Board, een alternatief voor BMC

Hoe vul je het in?

Het bord bestaat uit 4 grote zones: Envisioning, Assessing, Evolving en Operating. 

1. Start met je visie: envisioning

In het envisioning-gedeelte bekijk je je visie. Het bestaat uit twee grote onderdelen: wie ben jij als ondernemer en wat is je idee? 

 • Het is belangrijk te weten wat voor type ondernemer jij bent. Wat zijn je persoonlijke sterktes en zwaktes? Je zal jezelf nog vaak tegen komen tijdens je ondernemersavontuur, dus dan kan je dat beter goed voorbereid doen. 
 • Natuurlijk is je idee minstens even belangrijk: kan je het neerpennen in vier à vijf woorden?

2. Analyseer je omgeving en kansen: assessing

Hier bepaal je waar je opportuniteiten en de matches met de markt liggen. Het is belangrijk dat je deze stap niet overslaat! Zo kan je namelijk in het begin al opsporen of de product-market fit er wel écht is.

3. Werk aan je groeistrategie: evolving

In de evolving-fase ga je die opportuniteiten omzetten in een strategie. Onder andere een marketingstrategie, een financiële strategie en een go-to-market strategie komen hier aan bod. 

4. Maak het operationeel: operating

Eindigen doe je met de operating fase. In dit laatste deel van het BASE-model vinden we veel raakvlakken met het klassieke BMC. Je focust hier op de uitvoering van je strategie(ën). 

Kortom, het BASE board is ongetwijfeld een aanrader om eens te proberen! Je kan het gratis downloaden op de website van The Startup Equation.

2. Lean Canvas

Een andere, ook best bekende adaptatie van het Business Model Canvas is het Lean Canvas. Ash Maurya, de ontwikkelaar van dit canvas, is van mening dat het klassieke BMC enkele essentiële elementen mist. Daarom heeft hij 4 vlakken uit het oorspronkelijke BMC aangepast.

 Het Lean Canvas vervangt volgende 4 elementen uit het klassieke BMC:

 • Key partners wordt problem
 • Key activities wordt solution
 • Key resources wordt key metrics
 • Customer relationships wordt unfair advantage

Lean canvas - business model canvas alternatief
Lean canvas, een alternatief voor BMC

Hoe vul je het in?

Maurya is ervan overtuigd dat te veel start-ups falen omdat ze alles inzetten op de ontwikkeling van het foute product: een product dat het antwoord is op een vraag die nooit gesteld werd. Daarom ligt de focus in het Lean Canvas op het probleem van de klant en de oplossing daarvoor. Dit is de bestaansreden en de waarom van je onderneming. Enter problem & solution.

Een tweede veelvoorkomend probleem bij start-ups is dat er te veel gefocust wordt op de foute cijfers. Als je met je neus te dicht op de foute KPI's zit, bestaat er het risico dat je onverwacht door je resources heen zit omdat je er geen oog meer voor had. Het is gigantisch belangrijk dat je op tijd bepaalt welke metrics de belangrijkste zijn voor jouw start-up.

Unfair advantage werd als laatste toegevoegd omdat elke start-up al van bij het begin rekening moet houden met de concurrentie. Nee, het is dus geen vereiste om op de markt te komen met een iets dat nog nooit gedaan is. Ook moet je geen gloednieuw product uitvinden. Het zou leuk zijn als je dat kan, maar het is geen vereiste. Wat wél een vereiste is, is dat je een manier bepaalt waarop jij eruit wilt springen. Je zult vroeg of laat te maken krijgen met concurrentie en copycats. Zorg dat je er klaar voor bent en dat je duidelijk weet hoe je je kan onderscheiden van de rest van de markt. Of in marketing termen: zoek je Unique Selling Proposition of USP.

Het Lean Canvas model kan je ook gratis downloaden.

3. Profit Making Machine Framework

Een meer dynamische versie van het BMC is het Profit Making Machine Framework, ontwikkeld door Techtomar. Omdat onze wereld niet stilstaat, is het belangrijk dat je je model op constante basis evalueert en bijwerkt. Het Profit Making Machine Framework speelt daar op in aan de hand van zes vlakken: pain, resolution, offering, format, infrastructure en turbulence. Vooral dat laatste element maakt dit model anders dan zijn voorgangers. 

Profit Making Machine Framework - business model canvas alternatief

Hoe vul je het in?

 • Pain omschrijft het probleem van de klant. Is er een ongemak waar hij vanaf wilt, of een voordeel dat hij nu nog mist? 
 • Dan ga je kijken naar resolution. Wat is de ideale situatie voor de klant? Wat is je visie en waar sta je voor? Deze twee zaken zouden moeten overlappen.
 • Offering omschrijft concreet wat je product of dienst is en hoe die eruit ziet. 
 • Wat onderscheidt het van de concurrentie? En hoe bied je het aan? Dat is het format. Denk daarbij aan je pricing model. Welke verkoop- en communicatiekanalen gebruik je? 
 • De stap infrastructure kijkt naar welke middelen je nodig hebt om je aanbod te kunnen realiseren. Heb je nieuwe mensen nodig? Met welke profielen moet je samenwerken? Welke materiële en immateriële zaken heb je nodig en hoe bescherm je deze? Denk dan aan intellectueel eigendom.
 • Turbulence kijkt naar de invloed die externe factoren kunnen hebben op jouw business model. Is er concurrentie waar je rekening mee moet houden? Speelt het klimaat een rol of zijn er economische trends die jouw sector door elkaar schudden? Dit laatste onderdeel is een element dat we in andere business modellen nog niet vaak hebben zien terugkomen.

Techtomar heeft een handige handleiding gepubliceerd die enorm handig is wanneer je de Profit Making Machine-theorie toepast op je start-up of je idee.

4. Javelin Experiment Board

Het Experiment Board van start-up Javelin is een model waarmee je je start-upidee kan valideren alvorens de sprong te wagen. Javelin is een tech start-up die (grotere) bedrijven in staat stelt te kijken of er een product-market fit is. Ze schakelen hun Experiment Board dan ook in als marketing en educatie-tool voor de Javelin software. Het Javelin Experiment Board is een geëvolueerde versie van het Validation Model van Lean Startup Machine.

Javelin Experiment Board - business model canvas alternatief

Hoe vul je het in?

Het Javelin Experiment Board is zodanig uitgebreid dat het makkelijker te begrijpen is als we het tonen in plaats van uitleggen. In onderstaande video wordt alles duidelijk.

 

Hopelijk kan je hier mee aan de slag en scheppen onze tips wat duidelijkheid in de honderd-en-één ideeën in je hoofd. Veel succes!

Zin in meer ondernemerstips? Volg ons op Facebook of Instagram of schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

100% zero-spam voor entrepreneurs 
Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form