« Terug naar de blog

De zoektocht naar funding: waar kan het allemaal foutlopen?

March 22, 2017

Nadira Azermai gaf ons op onze finance sessions een interessante inkijk in haar zoektocht naar funding. Een ding werd al snel duidelijk: the struggle is real. “Funding ophalen leest niet als een roman” zegt ze zelf. Toepasselijk, aangezien Nadira de founder is van Scriptbook, een tool die volgens een complex algoritme bepaalt of een filmscript al dan niet succesvol zal zijn. “Het is een zware piste, en je zal gegarandeerd problemen ervaren van bij het begin." Om die problemen zo goed mogelijk in te schatten en op te anticiperen, sommen we hier even op wat allemaal fout kan gaan, in de hoop dat jij beter voorbereid bent wanneer het zover is.

Waar kan het allemaal fout lopen?

#1 De juiste teamgenoten vinden en houden

Met iemand in zee stappen is een langetermijnbeslissing. Een beslissing die het liefst weloverwogen gebeurd. Daarom is het belangrijk dat je de juiste mensen vindt. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk.

  • Veel investeerders vertrouwen hun kapitaal liever toe aan een team dan aan één persoon. Dan moet je op zoek gaan naar een co-founder. Maar die persoon vinden is niet altijd even makkelijk. En voor sommige mensen werkt samenwerken gewoon niet. Beslis op voorhand of dat een overweging is die je wilt maken of niet.

  • Maar ook voor werknemers geldt datzelfde probleem. Het kan namelijk gebeuren dat je de juiste profielen niet vindt. Zo had Nadira van Scriptbook in het begin geen datascientist, en AI-bouwers zijn moeilijk te vinden in België. Dan spendeer je je geld aan freelancers, maar dat is niet zo’n duurzame manier van werken. Hoe zit dat voor jouw onderneming? Schaadt het de geloofwaardigheid van je onderneming, of vormt het geen enkel probleem? Bereid je alvast voor op moeilijke vragen.

  • Je zit niet op één lijn met je team. Initieel stonden jullie misschien samen achter het idee om op zoek te gaan naar funding, maar plannen evolueren regelmatig. Zeker in de start-up scene. En jullie plannen zijn ondertussen misschien in een andere richting geëvolueerd, zonder dat jullie het door hadden? Toets regelmatig af of je nog achter hetzelfde idee staat, en of jullie dezelfde opofferingen willen doen.
 

#2 Investeerders, aandelen en onderhandelingen

Maar bovenstaand probleem trekt zich jammer genoeg ook door op vlak van investeerders. 

  • Zo is het een uitdaging om de juiste match te vinden. Geld krijgen is leuk, maar voor wat hoort wat. Pas op met welke investeerder je in zee gaat. Is het het geld waard om met een venture capitalist samen te werken waar het niet mee klikt? Of kies je voor de lange termijnvisie en laat je het geld even links liggen? Gouden raad van Nadira van Scriptbook: Shop alleen bij mensen waarvan je weet dat ze je zullen steunen. Kijk verder dan je neus lang is, en kies niet voor de eerste de beste.

  • De kans bestaat dat je in de eerste fases blindelings advies aanneemt van elke investeerder die je pad kruist. Let ook daar op; investeerders zijn ook maar mensen, ze weten het niet altijd beter. Het is vaak leerrijker om te praten met mensen die al heel wat problemen achter de rug hebben. Zij kunnen je als geen ander waarschuwen voor de mogelijke valkuilen.

  • Veel voorkomende eigenschap van investeringen, maar toch zijn veel start-ups er als de dood voor: aandelen afstaan. Just like Joey doesn’t like sharing food, some people don’t like sharing companies. Het kan zijn dat je een investeerder vindt die geen aandelen verwacht, maar weet dat die moeilijker te vinden zijn. Daarom is die goede match zo belangrijk!

  • Ook kan het dat je goed begonnen met een onderhandeling, maar dat je merkt dat het bergaf gaat. Hoe hard die beslissing ook is, soms moet je kiezen er een punt achter te zetten. Wegstappen van geld is al moeilijk op zich. En dan zeker als je al 6 maanden hebt afgezien. Maar het geld aan te nemen met een slecht gevoel is ook niet de juiste beslissing. Houd in het achterhoofd dat je de juiste mensen ga ooit wel tegenkomt.

  • Je onderhandelingen of investeringen zijn slecht afgelopen, en alles wat jij nog over hebt is een vechtscheiding. Dat kan je voorkomen door duidelijk afspraken te maken van bij het begin, en niet blindelings te tekenen voor het geld.

#3 Tijd, tijd en tijd.

Geld ophalen duurt heel lang. Het is een proces dat makkelijk tussen de 6 en de 9 maanden inneemt. Bij Scriptbook waren het die volledige 9 maanden. Houd dus rekening met je runway! Als je weet dat je nog 7 maanden kan draaien vooraleer je out-of-business gaat, dan is het misschien hoog tijd dat je financiële hulp zoekt.

Je business plan is nog niet af. Als je VC money nodig hebt, is een business plan een belangrijke vereiste. Maar wachten tot je alle business plan puntjes afgevinkt hebt is niet altijd haalbaar. Ofwel ben je al te laat, of je is energie op. En tegen de tijd dat je klaar bent, is je plan misschien al weer veranderd. Kortom: er is nooit echt een perfect moment! Daar komt nog bij dat de juiste partij een 100% waterdicht businessplan geen vereiste gaat vinden. Ze investeren namelijk voor een groot deel in de persoon achter de onderneming. En zoals Nadira het zo mooi verwoordde:

Een businessplan is gebakken lucht, dat weet iedereen.

Gelukkig zijn er ook nog andere investeringsopties dan enkel VC's of business angels. Daarom schreven we eerder al enkele artikels waarin we duiding geven bij een aantal (alternatieve) opties om funding op te halen.

#4 En dan zijn er nog honderd-en-een andere kleine zaken

  • Er wordt vaak gezegd dat geld ophalen in België moeilijker is. We zijn een relatief conservatief land met veel conservatieve VC’s. Beperk je daarom niet enkel tot België! Kijk eens over de grenzen heen.

  • Je kan pech hebben met je geslacht. Ja, in 2017 klinkt het bijna te belachelijk om waar te zijn, maar jammer genoeg is het nog altijd de realiteit: een vrouw zijn in de start-up scene is niet altijd makkelijk. Vrouwen hebben een minder grote kans om investeringen op te halen dan mannen. Het glazen plafond bestaat hier spijtig genoeg ook en het scepticisme is maar al te veel aanwezig. En dan hebben we het nog niet gehad over de zwangerschapsissue en het feit dat vrouwen met wat ambitie bijna automatisch bitches zijn. Maar geen nood ladies. Wij willen absoluut meer vrouwen in The Birdhouse!

Moraal van het verhaal: investeringen ophalen is afzien en er liggen gigantisch veel struikelblokken op je pad naar financiering. Op papier lijkt het simpel, maar theorie is theorie, in de realiteit gaat het er vaak anders aan toe. Maar als je op de hoogte bent van die potentiële problemen, kan je je er beter op voorbereiden en misschien zelfs overkomen. Ook start-ups die alle regels breken, bereiken soms wat ze willen, zo ook Scriptbook. Laat je daarom niet te veel afschrikken en ga er gewoon voor!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in