« Terug naar de blog

Elke ondernemer is belangrijk

April 15, 2016

Zowel accelerator- als incubatorprogramma’s bieden jonge ondernemingen de kans om te groeien, te leren en om de volgende stap te zetten. Birdhouse biedt op dit moment een acceleratorprogramma, maar begon in 2016 als incubator. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

Bart De Waele, mentor bij The Birdhouse, is CEO van digital agency Wijs en bouwt ondertussen ook de groep errond uit: Mandelbrot.

Afgestudeerd als boekhouder ontdekte hij eind jaren 90 ‘het internet’ en wist dat hij er een impact op wou hebben. Na een aantal maanden een voltijdse job te hebben, plus een eerste zoon en websites maken in bijberoep, moest een van de 3 sneuvelen en dus gaf hij zijn job op om voor ondernemerschap te gaan.

Te weinig aandacht voor distributie

“Wat ik vooral zie bij tech startups is een te grote focus op product en te weinig aandacht aan distributie (bvb sales kost).” Keer op keer maken startups dezelfde fout, zegt Bart.

“Er zijn heel veel goede ideeën op product vlak en er is duidelijk een nood, maar elke keer wordt onderschat hoe ze die oplossing tot bij klanten gaat brengen.”

Elke ondernemer is belangrijk

Ondernemen gaat voor Bart niet over hoe je je bedrijf noemt of in welk stadium je zit.

"Of je jezelf nu een start-up of scale-up noemt maakt niet uit, je doelstelling moet zijn om een duurzaam, robuust bedrijf te bouwen."

Zo zegt Bart: "Een tech startup die ambitie heeft om de nieuwe Instagram te worden en internationaal hoge toppen te scheren is belangrijk. Maar een dienstenbedrijf dat hier in België zijn boterham verdient en 100 mensen te werk stelt is ook belangrijk. De bakker om de hoek die goed draait en waarde creëert voor de maatschappij is ook belangrijk. Er mag geen waarde oordeel zijn over wat goed is en wat slecht is. Alles heeft zijn plaats."

Succesvolle ondernemers moeten we koesteren, helpen en waarderen. Dat is volgens Bart ook een van de factoren die het succes van Silicon Valley bepalen.

"Maak een succes van je bedrijf, waar dan ook, maar kom daarna terug en geef je ervaring door aan een volgende generatie."

"Silicon Valley is niet door overheidssteun of op 1 jaar of 10 jaar gebouwd. Het is iets wat generatie na generatie gebouwd is; een succesvolle generatie die teruggekomen is en opnieuw investeert in jonge ondernemers."

Een mentor is iemand die je 'accountable' houdt

"Het feit dat je verantwoording moet afleggen, helpt je vooruit." En dat is ook wat The Birdhouse wil doen. "Het is de juiste manier om ondernemers te steunen. niet door kapitaal te pakken, niet als marketingverhaal, maar door ze te omringen met ervaring en die ten dienste te stellen van die startups."

"Ik zoek vooral mensen die een kip en ei probleem kunnen oplossen."

"Je hebt product nodig om klanten te vinden. Maar je hebt klanten nodig om geld te verdienen om je product te bouwen. Er zijn heel veel manieren om dat probleem op te lossen. En een goede ondernemer ziet de mogelijkheden en gaat er voor."

Bart De Waele als jouw mentor? 

Ben je een ambitieuze ondernemer met een innovatief en schaalbaar business idee, dat klaar is voor een stevig duwtje in de rug? Wil je gecoacht worden door ervaren ondernemers zoals Bart De Waele of een van de andere 30 topmentoren? Dat kan. 
Nog tot en met 21 mei kun je je inschrijven voor het acceleratorprogramma van The Birdhouse en kans maken op een plekje in het intensieve groeitraject, in zowel Gent als Antwerpen. Schrijf je in!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in