« Terug naar de blog

Let's talk about money: The finance sessions

January 20, 2017

Begin januari zijn de 15 nieuwe start-ups geland in onze kantoren in Gent en Antwerpen. Zij vormen maar een kleine fractie van de maar liefst 344 inschrijvingen die we ontvangen hebben. Dat zijn 344 start-ups die baat hebben bij coaching en advies. Dat grote aantal heeft ons aan het denken gezet: zo'n interesse, daar moeten we toch iets mee kunnen doen? Met The Birdhouse willen we er niet alleen staan voor de geselecteerde start- en scale-ups, we willen alle ambitieuze ondernemers ondersteunen. Daarom organiseren we vanaf nu verschillende events en workshops om ook de start-ups die niet in ons acceleratorprogramma zitten, te helpen.

Omdat we merkten dat veel start-ups niet weten waar te beginnen op financieel gebied, besloten we om ons eerste event volledig in het thema van financiering te dopen. Met behulp van onze partner Belfius organiseerden we een sessie met verschillende sprekers, waar je alles te weten kwam over de basisbeginselen van financing. Zo kwamen Matthias & Aelbrecht van WinWinner, The Birdhouse-alumni Fabrice Guillermin van Kadonation en Michiel De Backer van Ark Shelter en Karien Deboosere van VLAIO elk een interessante lezing geven over hun ervaring met en kennis over financieringen en investeringen. Een klein overzicht voor als je het gemist hebt:

 

Matchmaker tussen jonge leners en financierders.

WinWinner is een platform dat jonge leners koppelt aan investeerders om de eerste financieringsbehoefte te vervullen. Het doel is om beide partijen warm te maken: de jonge investeerders worden geholpen in hun eerste zoektocht en krijgen op WinWinner elk een eigen pitchpagina om op hun beurt potentiële investeerders te overtuigen. “We staan aan de kant van de ondernemer” aldus Matthias. WinWinner richt zich op startende ondernemingen. 

Na een korte uitleg over wat het platform juist doet en wat het kan betekenen voor de ondernemers in de zaal, gaan Matthias en Aelbrecht over naar enkele praktische voorbeelden. Zo is Madam Bakster mede van grond gegaan dankzij WinWinner. Je kent ze wel, de legendarische Gentse taartenbakster die begon in haar eigen keuken. Toen Laura merkte dat desbetreffende keuken al gauw te klein werd, ging ze op zoek naar een investering. Na 3 weken op WinWinner had ze 9 investeerders gevonden. Zo heeft ze uiteindelijk 41.000 bij elkaar gekregen. Dat is op zich geen super groot bedrag, maar wel meer dan genoeg om een lening met de bank aan te gaan. Extra mooi meegenomen: Laura kende zelf niet veel van investeringen en financiën, maar dat was geen probleem. Het systeem van Winwinner, dat onder andere werkt met winwinleningen, moest ze niet gaan uitleggen aan de investeerders, want dat deed WinWinner voor haar. Daarnaast wisten veel van haar fans niet eens dat ze investeringen nodig had. Vanaf het moment dat ze actief op zoek ging via WinWinner, hebben ook veel van haar fans hun steentje bijgedragen.

Ook Jaswig, een Belgische start-up die standing desks ontwerpt, vond zijn plaats op WinWinner. De onderneming had al enig succes in Vlaanderen en wilde graag uitbreiden naar de Waalse markt, maar dat ging niet zo makkelijk. Dankzij WinWinner hebben ze een Waalse investeerder gevonden, waardoor ze ook in no time op de Waalse markt hun intrede maakten.

Op zoek naar investeringen en/of vraag je je af of WinWinner iets voor jou is? Op het platform krijg je in ruil voor een transparante fee je eigen businessplan pagina. Daar kan je je pitch, een demo van je product, meer info over je team en natuurlijk je financieringsbehoefte achterlaten. Voor een gratis kennismakingsgesprek kan je altijd terecht bij Matthias en Aelbrecht.

 

"The hardest part is the finish."

Waar Winwinner begint bij het begin, start Fabrice van Kadonation zijn verhaal net iets later dan de early stage. Fabrice geeft aan dat hij niets kende van financiën, en daarom besliste om in de boot te stappen met zijn collega Jelle, die perfect zijn weg weet binnen financiën, legal en HR.

“Je financieel plan is de basis. Wij hadden zelfs verschillende inkomstmodellen, om te laten zien dat als één model niet werkt, we nog genoeg back-up hadden."

Daarnaast gaf Fabrice nog enkele kant-en-klare tips die we graag willen meegeven:

  • Pitch, maar nog niet aan je potentiële investeerders. Ga eerst langs bij veel te grote investeerders waarvan je weet dat je ze nooit gaat krijgen. Hun advies, tips en feedback kan je dan gebruiken om je pitch te finetunen, zodat je helemaal klaar bent voor de eerste echte pitches.
  • Wees een beetje zelfzeker. Het is geen éénrichtingsverhaal. Investeerders zijn effectief geïnteresseerd in jou, zij zoeken namelijk effectief iemand om in te investeren. De interesse is er dus langs beide kanten.
  • Er zijn heel veel investeerders out there, dus panikeer niet direct als het de eerste keer niet lukt.
  • The hardest part is the finish. Je term sheets, shareholder agreements, en alle papieren rompslomp die daarbij hoort… zorg dat je daar genoeg tijd insteekt, én dat het 100% in orde is. Wees niet bang om je bij te laten staan door iemand die zijn weg daar perfect kent.
  • ‍Zoek een notaris die iets kent van kapitaalsverhogingen en dergelijke. Het zijn complexe zaken, dus je zoekt maar beter iemand die je degelijk kan adviseren.
  • Your phone is your strongest weapon. Hoor je niet direct iets terug tijdens de onderhandelingen, wees niet bang om te bellen.
  • ‍En vooral: houd in het achterhoofd dat je eerste plan niet per se je laatste plan is.

Van starten tot stoppen

Ook Karien van VLAIO voorziet ons van handige tips en informatie. Het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen maakt het haar doel om ondernemers te informeren, inspireren en ondersteunen. Of je nu wilt starten, groeien, innoveren of zelfs stoppen, op de website van VLAIO vind je ongetwijfeld de informatie die je nodig hebt. Karien geeft ons in haar presentatie uitgebreide tips over waar we terecht kunnen voor subsidies. Zo is er de databank subsidies waar je via een handige filterfunctie op zoek kan gaan naar alle subsidies waar jij als ondernemer van kan genieten. Of je nu een starter, kmo of grote onderneming bent, de databank heeft voor elk wat wils. Ook kan je als jonge ondernemer terecht op verschillende Belgische platformen zoals crofun.be voor crowdfunding en het Business Angels Netwerk Vlaanderen als je op zoek bent naar een investeerder. Bij de Vlaamse kredietbemiddelaar kan je dan weer terecht wanneer je problemen bij de financiering van je onderneming hebt. Wanneer de bank bijvoorbeeld je kredietaanvraag geweigerd heeft zonder duidelijke informatie te geven, kan de kredietbemiddelaar tussenkomen om jou en jouw onderneming te verdedigen.

Honger naar meer?

We organiseren regelmatig sessies die startups verder op weg helpen, en iedereen is welkom. Schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan deze pagina) en blijf op de hoogte van onze events!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in