« Terug naar de blog

Shenzhen is het nieuwe Silicon Valley

March 28, 2016

Zowel accelerator- als incubatorprogramma’s bieden jonge ondernemingen de kans om te groeien, te leren en om de volgende stap te zetten. Birdhouse biedt op dit moment een acceleratorprogramma, maar begon in 2016 als incubator. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

Maarten Michielssens, één van de mentoren bij The Birdhouse, zorgt met EnergyVision voor energiebesparingen bij bedrijven (van de slager om de hoek tot grote multinationals). EnergyVision heeft kantoren in België, Marokko & China en dus verdeelt Maarten zijn tijd ook tussen die 3 landen.

xhttps://youtu.be/6o9zyP_j_Uw

Hij komt niet uit een ondernemersfamilie en was het eerste deel van zijn carrière sportjournalist. Het is dus best verwonderlijk dat zijn twee bedrijven draaien rond technologische installaties (EnergyVision is, na EcoNation, Maarten zijn tweede bedrijf). Maar als je Maarten spreekt zie je heel snel de passie en gedrevenheid die er voor gezorgd hebben dat EnergyVision momenteel de meest succesvolle Belgische startup is op vlak van omzet en groei.

Onderscheidend financieel model uit noodzaak

Bij EnergyVision (en vroeger ook bij EcoNation) hanteert hij geen traditioneel financieel model. De installaties die EnergyVision plaatst zorgen voor een grote besparing, maar vragen ook een grote investeringskost van de klant. Daarom bieden ze verschillende financiële modellen die de klant toestaan om de installatie te financieren met de besparing die ze in de toekomst gaan genereren. Geen risico voor de klant dus en geen reden om niet voor de besparing te gaan.

Dit model is er gekomen uit een grondige analyse van de markt en het besef dat bedrijven geen grote investering kunnen/willen doen in energiebesparende installaties.

De echte disruptie gebeurt in Shenzhen

Eén van de kantoren van EnergyVision bevindt zicht in Tianjin, ten noorden van Shenzhen. "De grootste vernieuwingen en innovaties vandaag gebeuren in Shenzhen, niet in Silicon Valley. Ze hebben Silicon Valley voorbijgestoken op het vlak van innovaties en kapitaal ophalen. Maar hier weten we dat niet."

"Wij kijken naar Silicon Valley, terwijl zij al naar Shenzhen kijken omdat daar de echte disruptie gebeurt."

"Vroeger was China de fabriek van de wereld. Maar ook China wordt te duur en de productie verhuist naar andere landen. China moet zichzelf opnieuw uitvinden, moet zelf innoveren en kennis aanbrengen. Vroeger kochten ze bedrijven op en ontwikkelden de patenten verder. Nu beginnen ze van scratch."

"Als ik 10 jaar geleden een gouden idee had zou ik naar Silicon Valley gaan kijken. Ik denk dat ik vandaag naar Shenzhen zou gaan. Daar is waar het momenteel gebeurt en de komende jaren gaat blijven gebeuren. Het feit dat zelfs Silicon Valley vandaag naar daar trekt zegt genoeg."

Mensen maken het verschil

Op de vraag 'Hoe is EnergyVision zo snel en internationaal kunnen groeien?' antwoordt Maarten resoluut "Omdat we kunnen bouwen op echt goede mensen." Hij deelde ook een anekdote over samples die van China naar Marokko moesten geraken voor een belangrijke aanbesteding. "Het was Chinees nieuwjaar en dus onmogelijk om die samples op tijd in Marokko te krijgen. De enige oplossing was dus om iemand naar daar te sturen (reken 16u vliegen, 2u wachten op de luchthaven en dan nog eens 16u vliegen). Dus hebben we intern gekeken en er waren 4 mensen die dat wouden doen." De aanbesteding is uiteindelijk met succes binnengehaald.

"Mensen maken het kapitaal. Goede producten en business model zijn nodig, maar mensen maken het verschil tussen er geraken of niet."

"Bij EnergyVision kijken we trouwens niet naar diploma’s, maar naar de mensen zelf. In Marokko hebben we gigantisch veel succes met een Marokkaanse Belg die geen diploma heeft en geen ervaring, maar hij leidt onze business gigantisch goed."

Startups behoeden voor mijn fouten

Een ondernemer die al aan zijn 2de bedrijf bezig is heeft ongetwijfeld al veel meegemaakt en gezien. Maarten wil de startups dan ook alle ervaring die hij verzameld heeft bijbrengen en samen werken aan groei en verfijning. Ook heel belangrijk is dat hij startups wil behoeden voor de fouten die hij zelf meegemaakt heeft.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in