« Terug naar de blog

Sociaal engagement én winst maken: “De missie is het allerbelangrijkste.”

July 25, 2019

Ondernemen moet niet altijd rond het grote geld draaien, dat bewijzen sociale ondernemers. Zij nemen de groei en ambitie van normaal ondernemerschap, maar voegen er sociaal engagement aan toe. Een trend die ook meer en meer in The Birdhouse voorkomt. In ons laatste cohort bevinden zich alvast drie sociale ondernemingen: Karaton, Pastati en Humainly. Hoog tijd voor een gesprek dus.

Gamen tegen dyslexie

Karaton is gamebedrijf met sociale insteek. Ze bouwen educatieve games die kinderen met dyslexie leren lezen en schrijven. Iets wat voortbouwt op het persoonlijke verhaal van oprichter Hannes Hauwaert. "Het idee van Karaton komt uit mijn eigen leefwereld, ik ben namelijk super dyslectisch." vertelt Hannes. "Ik heb er ongeveer vier jaar over gedaan om op een acceptabel niveau te lezen en schrijven. Toen ik zes jaar was had ik zelfs een depressie omwille van de problemen die ik daarmee had. Mijn schoolcarrière ging dus niet van een leien dakje. Met Karaton wil ik voorkomen dat andere kinderen dit doormaken."

Karaton maakt het proces van leren lezen en schrijven leuker voor kinderen met dyslexie.Dyslectische kinderen leren praktisch op dezelfde manier lezen en schrijven als niet-dyslectische kinderen,” vertelt Hannes. “Ze moeten er gewoon veel meer tijd insteken. Dyslectische kinderen moeten eigenlijk alles veel meer herhalen en daarom maken we dat proces leuker voor hen. Ons spel lijkt een beetje op Minecraft, je bent gestrand op een eiland en moet een eigen huis en paradijs bouwen. Maar daarin verwerkten we een reeks taaloefeningen.

Met die game kregen ze voorlopig steun van grote namen zoals de HoGent en Imec, en ongeveer 500 ouders en logopedisten gebruiken het spel al.
"Het team gelooft echt in de missie achter Karaton, en dat is het allerbelangrijkste.” vertelt Hannes. “We willen bijvoorbeeld momenteel een sales-persoon aanwerven, maar het zou een grote meerwaarde zijn als die zelf ervaring heeft met dyslexie. Want voor het geld moet je het niet doen, we doen het puur uit overtuiging. We willen mensen helpen, al was het maar kind per kind. En uiteindelijk komt daar hopelijk geld bij kijken.

Digitaal werk in Afrika

Sociaal ondernemerschap moet zich niet beperken tot België, dat bewijst Humainly. Zij lossen geen Belgische, maar wel Nigeriaanse sociale problemen op. "We pakken het probleem van extreme armoede aan in Nigeria." vertelt Jonatan Snyders, mede-oprichter van Humainly. "Dat doen we door trainingen te geven in digitale skills en ondernemerschap aan werkloze jongeren. We bieden daarnaast de jongeren ook digitaal werk aan, zodat ze geld verdienen om de trainingsperiode te overbruggen."

Dat digitale werk doen de jongeren voor Westerse start-ups. Zo hebben digitale bedrijven vaak personen nodig om hun AI-systemen te trainen, bijvoorbeeld door foto’s in categorieën in te delen. Via het crowdsourcing systeem van Humainly doen jongeren uit Nigeria dat, en zo verdienen ze een inkomen om hun schoolperiode te overbruggen. "We geven nu werk aan een dertigtal personen in Nigeria,” vertelt Jonatan. “Maar we willen onze impact vooral vergroten, en daarom moeten we groeien. Want hoe groter we worden, hoe meer mensen we helpen. Daarom willen we nu vooral kapitaal ophalen en verder doorgroeien als start-up.

Het idee voor Humainly kwam er na een reis van Jonatan.Ik reisde enkele jaren terug rond in Zuid-Amerika.” vertelt hij. “Natuurlijk een heel ander continent dan Afrika. Maar tijdens die reis kwam ik in Venezuela terecht. Toen was de situatie daar al relatief slecht, en dankzij die ervaring begon ik na te denken over een manier om mensen in zo’n landen aan het werk te helpen. Een heel aantal iteraties later is daar het idee van Humainly uitgekomen.”

Maar opnieuw blijkt die combinatie van sociaal en ondernemerschap niet altijd de makkelijkste optie. "We zijn gestart als vzw, want voor ons is het erg belangrijk dat we impact-first zijn.” vertelt Jonatan. “Al onze winsten willen we zo herinvesteren, net om ons doel te versterken. Maar dat heeft ook problemen, want bijvoorbeeld kapitaal ophalen als vzw ligt erg moeilijk. Daarom moeten we naar een hybride model gaan, tussen vzw en onderneming. Zo zou er een deel zijn waar we winst op maken, en een deel dat non-profit blijft, zodat we onze missie behouden.”

Die combinatie van sociaal en winst maken staat dus centraal voor Humainly en ook andere sociale ondernemers “We willen een bedrijf zijn waar impact gedreven wordt door economie," besluit Jonatan.

Sociale en lokale pasta

Pastati is daarentegen een heel andere sociale onderneming. Zij maken verse, ambachtelijke pasta in België, en doen dat in samenwerking met de sociale economie. Maar achter die onderneming gaat opnieuw een persoonlijk verhaal schuil. “Ik ben mijn hele carrière in het bedrijfsleven actief geweest, onder andere als leidinggevende en consultant in de medische en sociale sector.” vertelt oprichter Kristl De Loose. “Maar drie jaar geleden werd ik plots aan één kant doof, waardoor ik moest stoppen met mijn job. Na heel wat denkwerk besloot ik toen om mijn liefde voor Italië te combineren met mijn ervaring in de sociale sector."

Nu produceert Kristl met Pastati verse pasta in België. "We produceren onze pasta in een maatwerkbedrijf in Oudenaarde, een vroegere beschutte werkplaats dus, en daarnaast werken we zoveel mogelijk met Belgische en lokale producten. De ricotta voor onze ravioli komt bijvoorbeeld uit Berlare. Daarnaast focussen we in de productie en de verpakking erg hard op duurzaamheid.” legt Kristl haar bedrijf uit.

En daarmee zijn ze een scherp voorbeeld van een sociale onderneming die engagement en ondernemerschap in één organisatie samenbrengt. “We raken een gevoelige snaar bij consumenten want we maken pasta met een verhaal”, stelt Kristl. “Niettemin moeten we zelf ook competitief blijven. Een sociale onderneming is nog steeds een onderneming, en uiteindelijk moet het economische plaatje ook kloppen.


Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in