« Terug naar de blog

Wat drijft de mentoren van The Birdhouse? Een blik achter de schermen:

November 8, 2016

Inmiddels weet iedereen dat mentorship de drijvende kracht is van het accelerator programma van The Birdhouse. Onze mentoren zijn er om start-ups en scale-ups te adviseren en hen toegang te verlenen tot een rijk netwerk van partners en investeerders. Maar wat is volgens hén nu hun grootste meerwaarde? We vroegen het hen en namen zelf eens een blik achter de schermen.

Chemie en dynamiek delen

Het mooie aan mentorschap van The Birdhouse? De mentoren delen jouw chemie en de dagelijkse drang om ervoor te gaan. Samen streven jullie naar één doel: groeien en de nodige ondernemersvaardigheden verder ontwikkelen. “Ik wil de passie en de gedrevenheid van de start-up in kwestie kunnen voelen”, benadrukt mentor Christophe Degrez. Ironisch genoeg wil de CEO van energieleverancier Eneco start-ups en scale-ups een ‘energy boost’ geven. “Ik wil ondernemers, inclusief mezelf, kunnen inspireren”, vertelt hij. Wij zijn dan ook niet verrast dat deze man in 2015 de award van Young Top Manager of the Year in de wacht sleepte!

Diezelfde dynamiek zien we terug bij Plus One Gallery eigenaar Jason Poirier dit Caulier. “Mijn gedrevenheid komt net voort uit de dynamiek van de start-ups”, laat hij weten. “Met die dynamiek weten ze niet alleen zichzelf voort te stuwen, maar zetten ze ook de markt in zijn geheel in beweging. Ik wil die met hen delen, maar tegelijk ook helpen om hun strategie scherp te stellen.”

De inspirerende ondernemers en de energie die ze uitstralen inspireren mij om mijn eigen motivatie te delen”, kaart mentor Tom Maerten van Maerten & Partners aan. “Drive en de wil om ervoor te gaan zijn minstens zo belangrijk als een goed businessmodel.

Het leuke aan werken met start-ups is de schat aan energie en drive die je bij hen terugvindt”, beaamt mentor Dirk Dewulf. “Dat werkt aanstekelijk en motiveert me als mentor om er samen met hen voor te gaan.

Groeibedrijven kweken

Wat onze mentoren nog gemeen hebben? Wel, ze willen niets liever dan dat jouw start-up een vliegende start neemt, om de term ‘start-up’ zo snel mogelijk te ontgroeien. Of dat zegt mentor Jason Poirier dit Caulier. “Ik wil hen daarvoor een extra ‘yes we can!’-mentaliteit aanleren”, stelt hij.

Door hen soms een andere kijk te bieden op bepaalde zaken, geloof ik dat ik bedrijven kan helpen om te accelereren”, geeft mentor Pol Vanbiervliet, voormalig managing director van Cisco Benelux aan. “Om hen zo te assisteren naar een gezond en winstgevend bedrijf.

Het feit dat mentoren zelf ondernemers zijn is de kracht van The Birdhouse”, gelooft mentor Harry Demey, ook wel bekend als CEO van reclamebureau LDV United. “Samen kunnen we start-ups uit de start-up-fase halen en hen zo snel mogelijk écht laten ondernemen.

Focus behouden

Ambitie is nodig en enorm positief, maar soms durven starters zich te snel verliezen in hun succes en lijden ze focusverlies. Harry Demey geeft aan dat de Belgische start-up scene zich durft te laten meeslepen door de Silicon Valley-cultuur. Je weet wel, diezelfde cultuur waar er zo gehamerd wordt op het ophalen van kapitaal. “Je moet je vooral focussen op het realiseren van je idee. Zelf onderneem ik al 20 jaar, en ik wil mijn bagage aanreiken zodat start-ups hun focus kunnen behouden en strategisch leren denken.

Wat ik vooral zie bij tech start-ups is een te grote focus op product en te weinig aandacht aan distributie”, oppert mentor Bart De Waele, CEO bij Wijs. “Keer op keer maken ze dezelfde fout. Er zijn heel veel goede ideeën op product vlak en er is duidelijk een nood, maar elke keer wordt onderschat hoe ze die oplossing tot bij klanten gaat brengen. Ik wil dat besef bij hen laten groeien.

Ik zie nog veel bedrijven die zich louter focussen op financiële cijfers”, vindt mentor Bruno D'hulster, die zijn eigen bedrijf succesvol heeft verkocht aan Grant Thorton. “Omzet mag geen doel op zich zijn, maar is het resultaat van focus op een drietal KPI’s: klantentevredenheid, werknemerstevredenheid en een gezond rendement.

Behoeden voor valkuilen

Ervaring is de beste leerschool, dat is duidelijk. En dat is precies wat onze mentoren te bieden hebben. Zoals je hierboven leest, komen ze uit verschillende sectoren en hebben ze al een hele lange weg afgelegd in ondernemerschap. “Ik wil hen via mijn eigen ervaringen een spiegel voorhouden”, vertelt Pol Vanbiervliet. “Zo kan ik starters en groeibedrijven behoeden voor de bekende valkuilen. Er zijn namelijk altijd zaken die snel over het hoofd worden gezien.

Zie jij het ook al zitten om met je start-up of scale-up een vliegende start te nemen of naar de volgende fase te groeien? Dan hebben we goed nieuws:
Vanaf 17 april tot en met 21 mei kun je je opnieuw inschrijven voor het acceleratorprogramma van The Birdhouse! 

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in