« Terug naar de blog

Zoek een business angel, geen return on investment angel

April 4, 2016

Zowel accelerator- als incubatorprogramma’s bieden jonge ondernemingen de kans om te groeien, te leren en om de volgende stap te zetten. Birdhouse biedt op dit moment een acceleratorprogramma, maar begon in 2016 als incubator. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

Bart Van Den Eynde, mentor bij The Birdhouse, is vlak na zijn studies ingestapt in het familiebedrijf van zijn ouders. Samen met hen en zijn zus stond hij een aantal jaar aan het hoofd om dan in 2011 het bedrijf te verkopen.

In 2003 werd hij ondertussen investeerder en manager bij Tim Van Steenbergen en later nog consultant bij Tim Coppens in New York. Van een traditioneel familiebedrijf (productie en verkoop van plastic containers) ging hij naar de creatieve modewereld. Bart heeft dus best een brede kijk op business.

Op 50-jarige leeftijd zijn er nog een aantal zaken belangrijk voor Bart; zijn tijd goed besteden en samen met anderen bouwen aan fundamenten. Exact wat hij bij The Birdhouse gaat doen dus.

Open staan voor mensen met ideeën

Bart heeft het ondernemen van jongs af aan mee gekregen. Als kleine jongen reed hij met zijn go-cart in het familiebdrijf rond, ging hij mee naar beurzen en deed hij mee in de verkoop. “Sommige mensen zijn gemaakt om te ondernemen en sommige niet. Voor mij is een 20% van de bevolking rasondernemers. Die kunnen niet anders dan ondernemen. Daarnaast heb je een 20% a 30% die het kunnen leren. Het overige deel is er niet voor gemaakt.” En dat hoeft ook niet. “Het is absurd om te denken dat iedereen moet ondernemen en iedereen moet slagen.” Het is volgens Bart wel noodzakelijk om mensen te stimuleren en kansen te geven: “Sommige mensen verrassen wel, dus je moet heel open staan voor mensen die met ideeën komen.”

Niet blind springen

“Vroeger, toen de dieren nog spraken, bestonden mentoren niet. Er was geen nood aan. Je moest alles zelf verwezenlijken. Het lukte of het lukte niet.” Nu is er veel meer omkadering. “Als je aan de rand van een zwembad staat weet je niet of het water te warm of te koud is. Dat weet je enkel op het moment dat je springt. Mentoren kunnen helpen met inzicht te geven, vanuit hun eigen ervaring. Waardoor je niet blind moet springen.”

Zoek een business angel

Bart gaf ooit een lezing voor een groep van business angels. Bij de vragenronde kreeg hij allerlei vragen die hem deden nadenken over het woord ‘business angel’. “Jullie zijn geen business angels, jullie zijn ROI investment angels." zei hij. "Een business angel is iemand die zegt: 'Ik geloof in jou en je startup, laten we samen springen.' Terwijl een ROI angel al op voorhand wil weten hoeveel hij er gaat aan verdienen.”. En net dat laatste wil Bart in The Birdhouse vermijden.

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in