« Terug naar de blog

Beter voorkomen dan genezen. Dit zijn de 3 grootste valkuilen van start-ups en scale-ups

December 5, 2016

Ondernemen is een ontdekkingstocht, en veel entrepreneurs zullen beamen dat je onderweg jezelf meermaals tegenkomt. Maar welke zijn nu de grootste valkuilen voor Belgische start-ups en scale-ups? We kozen er de 3 voornaamste uit:

#1 Te weinig focus

Natuurlijk is ambitie belangrijk, al betekent de keerzijde van die medaille een verlies van focus. Als ondernemers bij The Birdhouse beseffen we natuurlijk ook zélf dat er honderden zaken op je afkomen en dat het niet makkelijk is om je focus te bewaren. Toch moet je hoe dan ook waakzaam blijven over dat je de juiste prioriteiten stelt.

Mentor Harry Demey gaf al eerder aan dat start-ups zich soms laten meeslepen door de Silicon Valley-cultuur, waar een enge focus ligt op investeringen. Toegegeven, het verhaal van investeerders blijft op Belgische bodem een heikel punt, maar ondernemers mogen zich er ook niet op blindstaren.

Een investering ophalen is misschien wel een belangrijke stap, maar je start-up kan pas openbloeien als je je eerst focust op het vinden van een business model waar je iets aan verdient. Ben jij met je bedrijf in staat om je product of dienst aan de man te brengen? Is de verkoop al up and running? Zoiets kan natuurlijk enkel worden bereikt als je jouw pijlen richt op het realiseren van je idee.

Lijd jij focusverlies door faalangst? Iedere entrepreneur maakt fouten, soms zelfs op dagelijkse basis. Maar net door te leren hoe het niet moet, zal je uiteindelijk je doel bereiken. En al doende leren hoe cruciaal het is om focus te bewaren.

#2 Niet de juiste mensen

Voor heel wat ondernemers voelt het aan alsof ze een manusje-van-alles moeten zijn. Terwijl het eigenlijk net de bedoeling is dat je bepaalde zaken overlaat aan medewerkers die meer kennis hebben over het vakgebied in kwestie. En dat is waar soms het schoentje wringt. Het vinden van de juiste mensen die net als jij de ambitie hebben om ervoor te gaan? Dat kan een ware uitdaging vormen. Terwijl het cliché wel degelijk klopt: je hebt een goed team nodig om snel te kunnen groeien.

Als accelerator zien we erop toe dat elk bedrijf gestoeld is op een team met aanvullende skills. Meer nog, we geloven dat jij als start-up of scale-up zich daarmee kan differentiëren!

#3 Geen klankbord

We zien wel vaker start-ups en scale-ups die ondernemerskoorts hebben. Ze weten niet van aanpakken en vinden het bedrijfsleven veelal giswerk. Hoe je dat kunt oplossen? Heel eenvoudig: je hebt gewoon een klankbord nodig!

En aangezien de pay-it-forward-cultuur in ons land al een tijdje geleden haar opkomst maakte, zullen veel ondernemers jou met veel plezier helpen. Dat zien we dagelijks terug in onze eigen accelerator, maar ook in het volledige start-uplandschap.

Precies daarom draait het accelerator programma van The Birdhouse ook om het mentorschap: niemand kan ontkennen dat ervaring de beste leerschool is. Wij raden elk bedrijf dan ook aan om ten rade te gaan bij doorgewinterde ondernemers die advies geven en je op weg helpen. Want dat is pas hoe een klankbord haar vruchten afwerpt!

Nood aan meer ondernemersadvies? Schrijf je in op de nieuwsbrief van The Birdhouse!

Benieuwd naar de nieuwe open call? Schrijf je nu al in!

Bedankt! We hebben je inschrijving goed ontvangen. Succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form

READY TO GROW?

Birdhouse brengt jouw start-up naar the next level. Schrijf je vandaag in en wie weet pitch jij binnenkort voor onze jury.

Schrijf je in